A Wall Street Journal munkatársai kiderítették, hogy a legnépszerűbb iPhone-os és androidos mobilszoftverek sokszor olyan adatokat továbbítanak használójukról külsős cégeknek, amelyekre az nem is gondolna.

Az amerikai lap összesen százegy különböző mobiltelefonos alkalmazás működését vizsgálta meg, ezek egyik fele iPhone-ra, a másik fele a Google Android szoftverére készült.Az eredményeket egy interaktív táblázatban publikálták, melyek közt meglepő megállapítások is megtalálhatóak. A népszerű Angry Birds játék például a telefon azonosítóját, a felhasználó tartózkodási helyét és kontaktjait is kiadja a készítőknek és más külsős cégeknek. Egy másik népszerű játék, a Bejeweled 2 a telefonszámot  továbbítja a Facebooknak.

Logikusnak tűnik, hogy a Weather Channel időjárási információkat szolgáltató applikációja beolvassa a felhasználó tartózkodási helyét, ám a vizsgálatok szerint ezt nem csupán üzemeltetői, hanem négy másik cég számára továbbítja. Más programok a telefonszámot, vagy a kapcsolatokat küldik ki a készülékről külsős cégeknek. 

Bár a százegy darab programot tartalmazó listán találhatóak olyan programok is, amelyek semmilyen információt nem továbbítanak készítőjüknek, döntő többségük vagy a telefon azonosítójáról, vagy használójának tartózkodási helyéről kiolvas információkat. A Lifehacker blog szakszerzője szerint a Google-nek és az Apple-nek egységes adatkezelési irányelveket kellene kidolgozni a mobiltelefonos applikációkhoz, bár a programok telepítésekor a felhasználók most is megtekinthetik, hogy a szoftver milyen információkhoz kíván hozzáférni.

Forrás: [origo]
A Wall Street Journal kutatásának eredményeit itt lehet megtekinteni