Az EU-nak már megfelelnek az elektronikai webshopok

Vágólapra másolva!
Egy év alatt a kétszeresére nőtt az uniós jogszabályoknak megfelelő üzletek száma, így a többségük már biztonságos az európai fogyasztóvédők szerint. Az online jegyértékesítő oldalakkal viszont még komoly problémák vannak.
Vágólapra másolva!

Az elektronikai cikkeket értékesítő honlapok 84 százaléka már megfelel az uniós jogszabályoknak - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. Az uniós országok fogyasztóvédelmi szervei 2009 májusában kezdték meg a webáruházak ellenőrzését az EU 26 tagállamában, valamint Izlandon és Norvégiában, és egy évvel ezelőtt még csak 44 százalékukat találták megfelelőnek.

Az akció során összesen 369 weboldalt vizsgáltak meg a fogyasztóvédelmi hatóságok. A webshopok legfőbb hiányosságai a fogyasztói jogokra vonatkozó félrevezető tájékoztatás, a helytelenül feltüntetett árak, valamint a kereskedők hiányzó elérhetőségi adatai voltak. Ezeket a hiányosságokat azóta a szájtok többségén orvosolták, de az ellenőrzés során bírságokat is szabtak ki.

Az Európai Bizottság jelenleg a kulturális és sporteseményekre jegyeket értékesítő oldalakat vizsgálja. Az ellenőrzés 414 honlapra terjedt ki, amelyek közül az első körben csupán 167 (40 százalékuk) felelt meg a szabályoknak. A fő problémákat ezeknél az oldalaknál az árral kapcsolatos hiányos vagy félrevezető tájékoztatás és a tisztességtelen szerződési feltételek, például a jegy időben történő kiszállítására vonatkozó garancia hiánya vagy az esemény elmaradása esetén a vételár visszatérítésének megtagadása jelentette.