Töltsön le mindent új PC-jére néhány kattintással!

Laptop, számítógép
Vágólapra másolva!
Új számítógépet kapott karácsonyra? Jó hírünk van: az idén olyan egyszerűen telepítheti rá a szükséges szoftvereket, hogy el sem hiszi majd. Ne zsúfolja tele PC-jét mindenféle segéddel és varázslóval, segítünk kiválasztani azokat az ingyenes szoftvereket, amelyekre valóban szüksége lesz!
Vágólapra másolva!

Már tavaly karácsonykor is ajánlottuk olvasóinknak a Ninite.com címen elérhető remek szájtot, amelyen elég beikszelni a letölteni kívánt, ingyenes, windowsos segédprogramokat, azok telepítője egyetlen fájlban letöltődik, és automatikusan feltelepül a számítógépre reklámozó eszköztáraktól és más felesleges moduloktól mentesen.

2009-ben még csak angol nyelvű programokat tudott installálni a Ninite (bár maga az oldal továbbra is angol felületű), mostanra azonban már mindig az adott számítógép nyelvének megfelelő verziót tölti le és telepíti: ha az adott programból van magyar kiadás, akkor azt. 64 bites operációs rendszer esetén ugyancsak magától kiválasztja az optimális verziót a programból a szájt megoldása. Azokat a szoftvereket, amelyekből kizárólag angol nyelvű érhető el, az ikonjuk alatt lévő amerikai zászló jelzi.

Az elmúlt hónapokban a Techbázis szerzőinek számtalan kattintást és várakozással töltött percet spórolt meg ez a szolgáltatás, amelyből segítünk kiválasztani a valóban szükséges segédeket sorról sorra haladva.

Forrás: [origo]

Melyik böngészőt?

Elsőként arra kérjük olvasónkat, nyissa meg egy új ablakban a Ninite.com-ot, majd cikkünkkel párhuzamosan kezdje el olvasni a honlapot. Legfelül, az első helyen a böngészők találhatóak, ezek közül a két legnépszerűbb a Chrome és a Firefox, az utóbbi manapság talán egy kissé lemaradt a fejlesztésben a Google browsere mögött.

Melyik üzenőprogramot?

A hazai netezők többsége a Live Messenger-t és a Skype-ot, illetve a Google Talk-ot kedveli. Ha valaki olyan programot keres, amellyel egyszerre több hálózatra is csatlakozhat, a Digsby-t vagy a kissé fapadosabb Pidgint érdemes választania.

Forrás: [origo]

Melyik médialejátszót?

Hosszabb lista következik, a médialejátszók közül mi filmek nézegetésére a VLC-t ajánljuk elsősorban, zenehallgatásra pedig a Foobar 2000-et, míg az iPod-tulajdonosoknak az iTunes-t is érdemes kiválasztaniuk.

Forrás: [origo]

Melyik képkezelőt?

Ha képeinket a netre is fel akarjuk tölteni, és szerkeszteni is szeretnénk, a Google Picasa lehet a legjobb választás. A képnézegető alkalmazások közül talán az IrfanView-t ismerik és használják a legtöbben olvasóink közül, ez egyébként egyszerűbb editálásra is lehetőséget biztosít.

Forrás: [origo]

Hasonló, talán kicsivel fürgébb társa a FastStone Image Viewer és az XnView, igazából bármelyiküket ugyanolyan jó szívvel mernénk ajánlani.

Melyik irodai programot?

A következő szegmensben dokumentumok megnyitására és szerkesztésére szolgáló programokat találunk: vigyázat, a Microsoft Office csak angol nyelvű próbaverzió, az OpenOffice-csomag viszont teljes, és még magyar nyelvű helyesírás-ellenőrzővel is rendelkezik, és meg tud nyitni minden, microsoftos társával készült dokumentumot.

Forrás: [origo]

Akinek munkája során gyakran kell PDF fájlokat megnyitnia, annak az Adobe Reader-t érdemes itt kiválasztania, a többiek viszont jobban járnak a SumatraPDF-fel, mert sokkal fürgébben működik, egyes speciálisan formázott dokumentumokat ugyanakkor nem tud megnyitni.

Melyik biztonsági szoftvert?

Manapság rendkívül fontos a számítógép biztonsága, ez azonban nem jelenti azt, hogy védelmi programok tucatjaival kellene telepakolnunk a számítógépet. Mi a Microsoft Security Essentials nevű ingyenes víruskeresőjére voksolunk, többi társát nyugodtan ki lehet hagyni. Viszont a Windows automatikus frissítőszolgáltatását mindenképpen kapcsoljuk be!

Forrás: [origo]

Mely segédprogramok kellenek?

Flash, Java és egyebek? Ikszelje be mindegyik programot a Runtimes szekcióban, előbb-utóbb úgyis szükség lesz valamelyikükre. Az eggyel lejjebbi sorból a uTorrent letöltőprogram jöhet jól, az Other címet viselő kategóriából pedig a KeePass nevű jelszókezelő, esetleg a Google Earth/Föld virtuális atlasz.

Forrás: [origo]

A Utilities szekcióból mindenképp ajánljuk a CCleaner nevű rendszertisztító programot, és a Revo Uninstaller-t, amellyel úgy lehet eltávolítani feltelepített alkalmazásokat, hogy azok valóban nem hagynak maguk után digitális szemetet.

Forrás: [origo]

DVD-k és CD-k írásához a CDBurnerXP-t érdemes letölteni, míg a Recuva nevű segédprogram törölt fájlok visszaállításában segíthet. A tömörítőprogramok közül a 7 Zip-et érdemes letölteni, a WinRAR ugyanis csak próbaverzió, ez viszont teljes kiadás, ingyen.

Végezetül csupán a Get Installer feliratra kell kattintani, ez után letöltünk egy kis méretű intelligens telepítőprogramot, amely az előzetesen megadott szoftvereket telepíti a PC-re, csak el kell indítani, majd a végén kilépni belőle, egyéb beavatkozást nem igényel. Amíg dolgozik, ihatunk egy forralt bort vagy elolvashatunk egy fejezetet a kedvenc könyvünkből.

Forrás: [origo]

Egy utolsó tippünk még van: érdemes telepíteni a Secunia PSI nevű programot is, ez ugyanis automatikusan el fogja végezni a fenti programok frissítését, nem kell manuálisan vesződni a nem túl izgalmas feladattal.