Továbbra is perelné a fél internetet a Microsoft társalapítója

Vágólapra másolva!
A Google, a Facebook, a YouTube, a Yahoo, az America Online, a Netflix és az Apple is azok között a cégek között van, amelyek állítólag megsértették a Paul Allen egykori kutatócége által bejegyeztetett szabadalmakat.
Vágólapra másolva!

A Microsoft társalapítója még augusztusban nyújtotta be eredeti keresetét 11 az internetes és technológiai nagyvállalat ellen, ezt azonban december 10-én elutasította a bíróság, és Allen december 28-áig kapott haladékot arra, hogy újabb bizonyítékokkal támassza alá igazát - írja a PC World. A redmondi szoftvercég élén betöltött vezető pozíciójából tíz éve végleg visszavonult dúsgazdag informatikai vállalkozó nem is tétlenkedett, és egy 35 oldalas kiegészítő beadványt juttatott el a bírósághoz, tovább részletezve azokat a szabadalomsértéseket, amelyekkel az alpereseket vádolja.

Az Allen által felhánytorgatott szabadalmak között van egy kapcsolódó tartalmakat megjelenítő rendszer leírása is, amelyet például az iTunes vagy a Netflix katalógusa alkalmaz a felhasználó által éppen megjelentetett tartalmakhoz hasonló zenék, filmek kilistázására, de a szakember szerint részben ezen az elven működik a Google spamszűrője is. Egy másik Allen által megvédeni kívánt szabadalom az információk felhasználó számára nem tolakodó módon való megjelenítésére vonatkozik, amit állítása szerint a Google Android operációs rendszere vagy az Apple widgetjei sértenek meg.

Félmilliárd dollár lehet a tét

A beadványban taglalt szabadalmi leírásokat a Microsoft-társalapító kilencvenes években működtetett kutatócége dolgozta ki, de piaci termék vagy szolgáltatás sohasem lett belőlük, és december elején a bíróság is azért utasította el a keresetet, mert túlságosan elrugaszkodottnak ítélték meg azt. A Paul Allen által taglalt szabadalomsértések így valóban nehezen értelmezhetők, és ha pereskedésre is kerülne sor, ezeket nem lenne egyszerű bizonyítani, de a szakember akár több mint 500 millió dollárnyi kártérítést is besöpörhetne miattuk, ha nyer a bíróságon.

Az amerikai milliárdos, aki meglévő, 13,5 milliárd dolláros vagyona jelentős részét jótékony célra fordította, nem a pénz miatt pereskedik. A szabadalmi eljárások egyik amerikai szakértője, a Richmondi Egyetmen tanító Christopher Cotropia még augusztusba úgy nyilatkozott, hogy szerinte a súlyos rákbetegségen is átesett Allen szellemi örökségét szeretné elismertetni a feledésbe merült találmányainak megvédésével. A per, ha bármi is megáll a vádakból, az éppen előretörőben lévő Google Android mobilos operációs rendszernek árthat meg a legfrissebb elemzések szerint.