Máris lehet lopni a maces App Store-ból

Vágólapra másolva!
Egy nappal az Apple letöltőközpontjának elindulása után el is készült hozzá a törés, amivel bármit le lehet tölteni onnan. Készítői a vásárlókat szeretnék vele megóvni attól, hogy rossz minőségő szoftvereket vásároljanak, mert hosszú távon nem bíznak a cég minőség-ellenőrzésében.
Vágólapra másolva!

A Kickback nevű szoftver a Mac App Store-ból való kalózkodást teszi lehetővé a felhasználók számára - írja a Gizmodo. A szoftver a Dissident nevű hackercsapat munkája, akik részt vettek az iOS-es DRM (digitális jogkezelő rendszer), vagyis az iPhone-on használt másolásvédelmi rendszer feltörésében is.

Az Apple az iPhone-on bevált és az összes többi okostelefon-gyártó által lemásolt szoftverterjesztési módszert szeretné meghonosítani a saját számítógépein is a letöltőközponttal. A január 6-án elindított Mac App Store egy központi katalógusban listázza az Apple gépekre elérhető szoftvereket, amelyeket egyetlen regisztráció és fizetési mód beállítása után lehet megvásárolni bármilyen fejlesztőtől.

A Dissident nem a kalózkodást szeretné elősegíteni a Kickbackkel, csak a felhasználóknak szeretne lehetőséget biztosítani arra, hogy szabadon kipróbálhassák a letöltőközpontban elérhető szoftvereket. A csoport ezért még nem is tette közzé a Mac Store-t feltörő szoftvert, majd csak február 11-én, mondván, meg akarják várni, hogy felpörögjön a szolgáltatás.

A vásárlókat óvnák

Szerintük pár hónapon belül jut el a letöltőközpont arra szintre, hogy az új szoftverek dömpingje miatt már rosszabb minőségű alkalmazások is átjutnak az Apple minőség-ellenőrzésén. A felhasználóknak csak onnantól lesz rá szükségük, hogy maguk is meggyőződhessenek róla, miért adnak ki pénzt, addig azonban nem akarják "elértékteleníteni a szoftvereket és frusztrálni a fejlesztőket" - áll a Dissident közleményében.

A hackerek szerint a korlátozott ideig használható vagy korlátozott funkciókat kínáló próbaverziók, amelyeket a szoftvergyártók rendszerint felkínálnak a vásárlás előtt, nem elég jók ehhez. A Gizmodo értékelése szerint ez az okostelefonos szoftverekkel is így van, ezért az iPhone App Store-hoz is jól jönne egy hasonló megoldás. Az Apple még nem reagált a crackerek bejelentésére.