Megnéztük a legújabb Google-mobilt

Vágólapra másolva!
A Google tavaly a Samsungra cserélte a HTC-t, és a koreai mobilgyártóval együttműködve mutatta be saját elképzelését az okostelefonról a Nexus S formájában. A készüléket az USA-ban már karácsony előtt piacra dobták, az európai megjelenése viszont még bizonytalan.
Vágólapra másolva!

A modellt csak azért tudtuk magunk is szemügyre venni, mert a Google, csakúgy, mint a Nexus One-t, ezt is ajándékba adta a saját alkalmazottainak karácsonyra - így Budapestre is került belőle néhány példány, amelyek közül kettőt a cég itteni munkatársai mutattak meg nekünk. A mobil külsőre sokban emlékeztet az idehaza ősz óta forgalmazott, és nálunk is megfordult Samsung Galaxy S-re. A lapos, négyszögletes formát ugyan ívelt csónakformára cserélték az új modellen, és a gombsora is más, de kézbe véve ugyanaz az érzés köszön vissza. Az új telefon is ugyanolyan sima külsejű műanyag borítást és 480x800 pixeles, 4 hüvelykes képátlójú S-AMOLED kijelzőt kapott, mint a koreai gyártó előző androidos csúcsmodellje.

A Nexus S viszont már csak azért is látványosabb elődjénél, mivel íves kijelzője van. Az érintőpanel finom görbülete elsőre nem is szembetűnő, de a designtrükk elég ahhoz, hogy kicsit feldobja a telefont, amit elölről kicsit feketébe fullaszt az előlap a burkolat pereme. Szintén a Galaxy S-re emlékeztet a laposra kinyújtott forma a telefon alsó részén kidomborodó állal, aminek köszönhetően a súlya is kimondottan kevésnek tűnik a külső méreteihez képest. A hátlapot dekoráló Android-logós mintázat nagyon vicces, egyben kicsit egy Louis Vuitton táskához teszi hasonlatossá a készüléket - hasonló, a hátlapba mart motívumok (pöttyök) díszítették a Galaxyt is.

A Nexus S legnagyobb újításai természetesen szoftveresek, kezdve azzal, hogy a legújabb, 2.3-as Android operációs rendszer ezen mutatkozott be, és várhatóan a frissítései is erre a modellre érkeznek meg elsőként. A telefon grafikus kezelőfelülete is Google-os: nem a Samsung csiricsáré ikonjai dekorálják, hanem egy kimondottan elegáns, sötét alapszíneket használó felülete van szolid androidos ikonokkal, a szokásos lapozás helyett áttűnéssel vált a programok menüje és a kezdőképernyők között, és a szoftverek ikonjait egy futószalag-szerűen előgördülő felületen lehet huzigálni.

A copy-paste néha esetlen

A kezelőfelület érezhetően gyorsabb, mint a Galaxy S-en, de lényeges különbséget a próba alatt nem érzékeltünk más, hasonló kaliberű androidos mobilokhoz képest. Az iPhone kezelőfelülete egy kicsit még mindig kezesebbnek tűnik, de ennek már nem technológiai, inkább csak designbeli okai vannak: ott egy kicsit hangsúlyosabb a grafikus elemek kinetikus mozgása. A mindennapi használhatóság terén ez már nem jelent lényegi különbséget.

Az Android 2.3 újításai közül az új copy-paste-megoldást szemléltük meg elsőként. Szoftverfüggő, hogy ez működik-e vagy sem, a böngészőben mindesetre még a 4 hüvelykes kijelzőn egy kicsit nehéz volt oda helyezni az első szövegkijelölő csúszkát, ahová szerettük volna: ehhez nyomva kell tartani a kiválasztott pontot. Zavaró volt az is, hogy amikor mozgatni akartuk, gyakran kezdett zoomolásba a kijelző, ha pedig végeztünk a csúszkák igazgatásával, a telefon gyakran külön utasítás nélkül már másol is a vágólapra, és eltünteti a kijelölésünket - ha tehát nem sikerült jól a dolog, kezdhetjük újra az aprólékos műveletet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
A legfontosabb funkciók autóvezetéshez (Még több kép)

A gyors kipróbálásra kölcsönvett telefonon volt egy Google Earth kliens is, ami az eddig leglátványosabb androidos szoftver volt, amit kipróbálhattunk. Térhatású épületeket még nem jelenít meg, de domborzatot már igen, és nagyon gyorsan, nagyon kezesen működött. A használata során viszont már érezhetően melegedni kezdett a telefon.

Fotózásban nem erős

A Nexus S egyik kísérleti újítása az NFC (Near Field Communication) olvasó, amit többek között virtuális pénztárcának lehet használni - Japánban. A szkenner apró rádiós chipeket olvas le, amelyekhez hasonlók a bolti lopásgátlókban vannak, és a telefon szenzorhoz való odatartásával lehet vele fizetni, vagy akár minimális mennyiségű adatot - például egy digitális névjegyet - átküldeni vele. A technológia még az USA-ban sem elterjedt, ahol pedig a készülék már kapható, a Nexus S-be való beépítése csak arra utal, hogy a Google lát benne fantáziát.

Apró, de remek ötlet, hogy a telefonon egy külön alkalmazás elindításával átválthatunk autós kezelőfelületre, ahol kiemelt, nagy gombokat kapott a hangos keresés, a kontaktlista és a navigáció. Érdekes módon a kipróbált példányon még a régi Android Marketet találtuk, amiből pedig már készült felújított felületű változat.

Forrás: [origo]
Hátul csupa Android (Még több kép)

A többi, végsőkig kifinomult androidos funkció mellett a telefon fényképezője az egyetlen, ami hagy maga után némi kívánnivalót. A tervezők a Nexus S-re sem tettek dedikált elsütőgombot, és bár ledes vakuja van, de a készülék csak 5 megapixeles felbontású képeket készít és 720p-s felbontásban lehet vele videózni. Így a telefon inkább a mobilnetfüggő, tartalomfaló felhasználóknak lehet a kedvence, annál is inkább, mert a 2.3-as Androidon már meg lehet nyitni Flash-oldalakat - még ha ezek kezelése kicsit kényelmetlen is a mobilkijelzőn.

Amerikában nagyon olcsón adják

A telefon üzemidejét nem tudtuk próbára tenni, de az amerikai tesztek szerint intenzív használat mellett is kibír egy egész napot, vagyis a szoftver takarékosan bánik az 1500 milliamperes akkumulátor kapacitásával.

Az újabb Google-mobil megalkotásának fő célja az volt, hogy a keresőcég utat mutasson a többi gyártónak az androidos okosmobil-fejlesztésben, de elnézve a mostani választékot, erre már nem igazán szorulnak rá. A Nexus S egy elegáns, gyors és kényelmesen kezelhető mobil, de mára nem emelkedik ki jelentősen a mezőnyből. Kétségtelen, hogy ez az egyik legjobb androidos mobil, de 2.3-as operációs rendszer az, amivel jelentősen felülmúlja a nálunk jelenleg kapható modelleket. Ennek ellenére biztosan kelendő lenne idehaza is, főleg, ha itt is 530 dollárért, vagyis körülbelül 114 ezer forintért meg lehetne vásárolni kártyafüggetlenül, mint jelenleg az USA-ban.

Tartani lehet azonban tőle, hogy a legújabb hivatalos Google-mobil, ha egyáltalán hivatalosan is megérkezik Európába, jóval drágább lesz: a brit Carphone Warehouse például jelenleg 864 dollárért, vagyis 184 ezer forintért árulja a modellt. Amerikából esetleg megéri beszerezni belőle egyet, ha valakinek módja van rá.