CES 2011: Csúcsmobilok és ciki cuccok

Vágólapra másolva!
A kétmagos processzorokkal szerelt és a szupergyors LTE-hálózatokat is kezelő okostelefonok voltak a CES sztárjai. A szakkiállításon az is kiderült, hogy a laptop halálra van ítélve, egy erősebb mobillal helyettesíteni lehet a hordozható PC-t, valamint, hogy minden ruhadarabba, kiegészítőbe lehet telefont szerelni.
Vágólapra másolva!

Több cég ígérte már, hogy a jövőben összeolvadnak a mobilok és a számítógépek. Az IBM 2002-es Metapad nevű projektje egy olyan PDA-ban képzelte el a jövőt, amelyet az asztali gépbe vagy a laptopba is be lehet csúsztatni, és ott folytathatjuk a munkát, ahol menet közben abbahagytuk. Hasonlót ígért az izraeli Modu is, ám ők csak a különböző mobil "kabátokig" jutottak el, PC-t nem akartak meghajtani az apró, többféle házba becsúsztatható mobilról.

Forrás: [origo]
Első pillantásra hagyományos okostelefonnak tűnik az Atrix

A sorba most a Motorola állt be Altrix nevű, a világ jelenleg legerősebb hardverét felmutató androidos készülékével. A mobilhoz rögtön háromfajta dokkolót is lehet kapni: az első tévére köthető médialejátszóvá változtatja a kütyüt, a második az autó szélvédőjére tapasztott navigációt segít lecserélni, az utolsó pedig laptoppá alakítja a mobilt. Amennyiben nagy kijelzőre csatlakoztatták az Atrixet, elindul a webtop nevű alkalmazás, így a képernyőn nem egy felnagyított androidos felületet kell néznünk. A megoldás előnye, hogy napközben csupán egy kütyüt kell magunkkal hordani, a fényképezőgép mellett a laptop szerepét is átveszi a zsebre vágható mobil.

Forrás: [origo]
Nem a mobil felnagyított asztalát kell bámulni, ha dokkoljuk a készüléket

A készülékben kétmagos ARM processzor dolgozik, így nem okoz neki gondot a nagyobb kijelző meghajtása sem. A webtop ráadásul tele van tömve hasznos funkciókkal: kezel több ablakot, az Apple OS X-re hasonlító dokkja van, képes a Flash technológia használatára, így a böngészőben akár YouTube-ot vagy az egyszervolt.hu meséit is nézhetjük, sőt még a távoli PC-re is bejelentkezhetünk vele. A dokkokról való leválasztáshoz nem kell gombokat nyomni, csak leemelni a mobilt a tartóról.

Megjöttek a következő generációs mobilok

A Motorola egy másik, a mai csúcsmobilokhoz közelebb álló készüléket is bemutatott a CES-en. A Droid Bionic nevet viselő készüléken csak 2.2-es Android fog futni, ám hamarosan piacra kerül. A kütyüben kétmagos processzor, 512 megabájt memória és dupla kamera található. A hátlapi egységgel nyolc megapixeles képet tud készíteni, a processzor pedig lehetővé teszi a 1080p-s videók streamelését, amelyet a kütyüre HDMI-csatolón kötött tévén lehet megjeleníteni.

Forrás: [origo]
Az LTE-hálózatok sem okoznak gondot a Bionicnak és a Revolutionnek

A Bionic legnagyobb különlegessége, hogy a készüléket forgalmazni kezdő Verizon új generációs LTE-hálózatán is működik, azaz jóval gyorsabban tölthetők le vele a netes videókat vagy a megvásárolt filmeket, mint a 3G-s készülékek. A Verizon még egy LTE-s készüléket dobott piacra: a HTC Thunderbolt nevű, ugyancsak 2.2-es Androidot futtató, ám gyengébb processzorral felszerelt készülékét, és az LG Revolutionje is ennél a szolgáltatónál lesz először kapható.

Szupervékony dizájnmobil a Sony Ericssontól

Míg a Motorola a világot akarja megváltoztatni, a többi androidos gyártó vékonysági háborúba kezdett. A Sony Ericsson a CES-en bemutatott 8.7 milliméter vastag Xperia Arc telefonnal szállt be a harcba. (Hogy elbukjon a még vékonyabb LG Optimus Blackkel szemben.) A finoman meghajlított, kézbe való házba szerelt készülék az összes kötelező extrát tartalmazza: kijelzője 854*480 pixel megjelenítésére képes - a technológiát Reality Displaynek hívja a Sony -, az operációs rendszer az Android 2.3-as legújabb verziója, a kamera pedig 8.2 megapixeles képeket képes készíteni.

Forrás: [origo]
Kecses lett az új Xperia, de nem "ő a legszebb a vidéken"

Meglepő módon az Arc processzora nem kétmagos, csupán egy 1 gigahertzes Qualcomm chip jutott a Sony csúcsmodelljébe. Az Arc kiadási idejét nem jelentette be a Sony Ericsson, de a cég indonéz oldalán megjelent kép alapján március-április között várható a mobil.

Szuperhős-telefon, övcsatba szerelve

A CES mobiljainak legfurcsább példányát ismét a kínai iparnak és - valószínűleg - az amerikai szuperhős-képregényeknek köszönhetjük. Az aranyozott, övcsatba szerelt, Louis Vuitton-koppintás készüléket nem lehet első látásra befogadni, annyira valószerűtlen. A telefon egy széles U betű alakú övcsatba illeszkedik, ahonnan ugyanazzal a mozdulattal emelhetjük le, amelyel Batman akasztaná le valamelyik kütyüjét.

Forrás: [origo]
Felfoghatatlan a Vuitton-klón telefon dizájnja

A kütyü tartalmazza az összes szokásos kínai extrát: SD-kártyával bővíthető, és akár két SIM-kártyát is tud fogadni, így egy övcsaton fogadhatjuk a magán- és céges hívásainkat. A csomagban Bluetooth headset is található azoknak, akik nem az övük körüli matatással akarják kezdeni a hívások fogadását. A készülék ára sajnos ismeretlen, de a képek alapján minden pénzt megér.

James Bondok lehetünk a Casio okos órájával

Azt pedig, hogy nemcsak az övcsatok, de minden mobiltelefon kiegészítő lesz a jövőben, a Casio próbálta bebizonyítani. A cég egy olyan bluetoothos óraprototípussal érkezett a szakkiállításra, amelyet nagyon egyszerűen össze lehet kötni az okostelefonokkal. Amint a kapcsolat megvan, az óra jelzi a bejövő hívásokat - a hívó nevével együtt -, SMS-eket, különböző figyelmeztetéseket küld. Kétszer a számlapra kattintva még a csörgést is lehalkíthatjuk, hogy ne zavarjuk a körülöttünk tartózkodókat, míg elővesszük a telefont.

Forrás: [origo]
Unalmas a Casio prototípusának külseje, a Bluetooth ikon azonban sokat ígér (fotó: Gizmodo)

Az óra hatótávolsága az alacsony energiafelhasználású Bluetooth technológia (BLE) miatt csak öt méter. Az alkunak van jó oldala is, az órát nem kell folyamatosan tölteni, elég kétévente cserélni az elemet. A menő Casio leghamarabb 2011 végén kerülhet a piacra.