Mobilosok millióinak az adatai kerülhettek ki a Vodafone-tól Ausztráliában

Vágólapra másolva!
A cég egyik alkalmazottja vagy viszonteladója adhatta ki a Vodafone ügyféladatbázisát védő belépőkódot, amiről a cég egy újságírótól értesült.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Vodafone vezérigazgatója, Nigel Dews elismerte, hogy több millió előfizető adatai kerülhettek ki a rendszerükből, miután a webes ügyféladatbázishoz tartozó azonosítót és jelszót valaki ismeretleneknek adta ki - közölte az ausztrál ABC televízió. Dews szerint a 24 óránként változtatott jelszót azonnal megváltoztatták, ahogy értesültek a dologról, és jelenleg folyik a vizsgálat az ügyben.

A belépési adatok birtokában az illetéktelenek az előfizetők minden adatához, így a bankkártyaszámaikhoz is hozzáférhettek. Egyelőre nem lehet tudni, hány ember adatai kerültek kiberbűnözők birtokába, de az esetről beszámoló ausztrál lapok szerint sokan belenéztek a mobilos adatbázisokba azok közül, akik hozzájutottak valahogy a jelszóhoz, például azért, hogy ellenőrizzék házastársuk hívásait. A Vodafone viszonteladói partnerei szerint a számlaegyenleget is át lehetett írni a kiszivárgott adatok birtokában.

Nigel Dews vasárnap arról biztosította a cég előfizetőit, hogy egyszeri esetről volt szó, és két napon belül ígért pontosabb tájékoztatást. A Vodafone ellen jelenleg per is zajlik Ausztráliában, amit csoportosan indítottak ellene a szolgáltatás minőségével és a lefedettséggel elégedetlen felhasználók.