Véget ért a spammerek karácsonyi szünete

Vágólapra másolva!
67 milliárd kéretlen reklámlevéllel, a világ spamtermésének több mint negyedével - kezdte újra működését a Rustock botnet. Az elemzők nem tudják, csúcsra fogják-e járatni a kiberbűnözők a napi 200 milliárd levél elküldésére is képes rendszert.
Vágólapra másolva!

Ismét ontja magából a spamet a december elején leállított Rustock botnet. A kéretlen levelek mennyisége továbbra sem érte el a tavaly augusztusi csúcspontot, ám lassan növekedik. A NetWitness szerint a fordulópont január 10-e volt, ekkor aktiválták újra a Rustock zombihálózatba tartozó gépeket.

Úgy tűnik, hogy nem változott a spammerek stratégiája - nyilatkozta a BBC Newsnak Alex Cox, a NetWitness tanácsadója. A szakember legjobb tippje az, hogy a kiberbűnözők karácsonyi szünetet tartottak. "A Rustockot működtető emberek egy üzleti vállalkozást vezetnek, ha illegálisat is, lehet, hogy nekik is szükségük van pihenésre" - mondta Cox.

Új megrendelője van a spammereknek

Az újraaktivált zombihálózat az első napján 67 milliárd üzenetet küldött ki a Symantec adatai szerint, ez több mint negyede a világ teljes spamforgalmának. Paul Wood, a Symantec elemzője nem hisz a karácsonyi szünet elméletben, szerinte új csoportnak adták bérbe a Rustock teljesítményét. A botnet korábban a Canadian Pharmacy nevű csapat leveleit küldte ki, most viszont a Pharmacy Express szolgáltatását hirdetik.

A Symantec elemzője sem merte megtippelni, hogy a 2010. augusztusi mennyiséget újra eléri-e botnet. Tavaly nyár végén napi 200 milliárd spamet küldött ki a rendszer. "Úgy tűnik, a kapacitás továbbra is a rendelkezésükre áll, de nem tudjuk, hogy a Pharmacy Express mögött állóknak szükségük van-e rá" - mondta Wood.