Az App Store védjegye miatt harcol a Microsoft az Apple-lel

Vágólapra másolva!
Az Apple védjegyoltalmat kért iPhone-os szoftverboltja, az App Store elnevezésének, a Microsoft szerint azonban a kifejezés túl általános, ezért nem lenne jó, ha riválisa kisajátíthatná használatát.
Vágólapra másolva!

Az Apple még 2008-ban nyújtotta be védjegyoltalmi kérelmét az Amerikai Szabadalmi Hivatalnak (U.S. Patent and Trademark Office). Ebben "interneten és más számítógépes, elektronikus hálózaton nyújtott, szoftverekkel kapcsolatos kereskedelmi szolgáltatás"-ként hivatkozik a cég saját alkalmazásboltjára, amelyet az iPhone iPod és iPad eszközökről lehet elérni. Az App Store neve az alkalmazásbolt ("application store") kifejezésből ered, és bár már cégek - például a Google, a Nokia és a Microsoft - is indítottak hasonló szolgáltatásokat, az angolszász sajtóban, illetve az átlagfelhasználók körében ezekre is "app store"-ként szoktak hivatkozni.

Ezzel érvel a Microsoft is a szabadalmi hivatalnál, melynél azt kívánja elérni, hogy ne védje le az Apple számára a túlságosan általános kifejezést, hogy azt bármely vállalat használhassa, ne sajátíthassa azt ki riválisa. Beadványában a szoftveróriás jogászai Steve Jobs Apple-vezér saját szavait is idézik, aki egy korábban publikált interúban maga is általánosságban használta az "app store" kifejezést az alábbi formában: "Az Amazon, a Verizon és a Vodafone cégek mind bejelentették, hogy saját app store-okat indítanak Androidra."