A Google Analytics nevű, a honlapok látogatottságának elemzését biztosító szolgáltatás használatáért komoly büntetést róhatnak ki a helyi internetes cégekre a német adatvédelmi hatóságok, amelyek szerint a keresőcég nem tesz meg mindent tőle telhetőt a felhasználók adatainak védelméért.

A Google Analytics egy olyan ingyenes szolgáltatás, amellyel a honlapok működtetői részletes statisztikákat kaphatnak oldalaik látogatóinak felhasználói szokásairól. A német tartományok adatvédelmi hatóságai azt találják problémásnak, hogy a Google nagyon részletes adatokat rögzít a szolgáltatást használó honlapok látogatóiról, és ezeket a cég Egyesült Államokban működő szervereire továbbítja feldolgozásra. Az amerikai adatvédelmi szabályozás gyökeresen eltér az európaitól - ezért tartják jogsértőnek a német adatvédők a Google gyakorlatát.

Nem tett meg mindent a Google

Johannes Caspar hamburgi adatvédelmi biztos - aki más tartományban dolgozó kollégáit is képviselte az egyeztetések során - azt akarta elérni, hogy a keresőcég anonimizálja a szolgáltatásban tárolt látogatói IP-címeket, és tegye lehetővé a felhasználók számára, hogy eldönthessék, engedélyezik-e internetezési szokásaik statisztikai módon történő  vizsgálatát. A Google a látogatók címeinek anonimizálását meg is valósította, azóta a német statiszikában csak az IP-címek töredéke érhető el, az Analytics blokkolását pedig az ismertebb böngészőkhöz kiadott bővítménnyel valósították meg. Az adatvédelmi biztos azonban nem találta elegendőnek a keresőcég erőfeszítéseit, mert a kevésbé népszerű böngészőkhöz, például a Safarihoz vagy az Operához ezek nem érhetők el - írja a Wall Street Journal.

A lap híradása szerint az adatvédelmi szervek nemrég megszakították a több mint egy éve tartó tárgyalásokat a Google-lal, bár erről maga a keresőcég is csak a sajtóból értesült. A keresőcég az üzleti lapnak úgy nyilatkozott, aktívan foglalkozik a német hatóságok aggályainak orvoslásán, és nem volt tudomása arról, hogy a párbeszéd az ottani adatvédelmi szervezetekkel megszakadt. A Google szóvivője szerint az Analytics működése megfelel az Európai Unió adatvédelmi irányelveinek, számos országban az adatvédelmi biztosok honlapjain is alkalmazzák azt a látogatottsági statisztikák elkészítéséhez.

Nem a Google-t, hanem partnercégeit büntetnék

Ráadásul a hamburgi adatvédelmi biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy ha a német adatvédelmi törvények értelmében ha a Google statisztikai szolgáltatását jogsértőnek találják, akkor az azt használó webes cégeket perbe foghatják, és komoly büntetéseket róhatnak ki rájuk. Ezek értelmében ugyanis a honlapok működtetői és nem a statisztikai szolgáltatást nyújtó Google a felelős az adatok védelmének megsértéséért.