Felforgatná a webes videónézést a hadüzenetet küldő Google

Google Chrome összetevők, kiegészítés, böngésző, videó,
Vágólapra másolva!
A Google a jelenleg legelterjedtebb videószabvány helyett egy újat szeretne bevezetni, bár az Apple és a Microsoft nem támogatja az ötletet. Ha a nagy technológiai cégek nem tudják rendezni a vitát, akkor a webes videók nézői kényelmetlen helyzetbe kerülhetnek. A készülő háborúban a cégek a YouTube erejét mérhetik össze az iPhone-éval.
Vágólapra másolva!

A Google szerdán bejelentette, hogy szakít a H.264-gyel, vagyis az egyik legfontosabb webes videószabvánnyal, amely lehetővé teszi, hogy ugyanolyan minőségben játszanak le videókat a felhasználók például mobiltelefonon vagy számítógépen. A lépés egyelőre csak a Chrome böngészőt érinti, a cég saját szoftverének következő változata közvetlenül (azaz pl. YouTube lejátszó nélkül) már nem játszik majd le H.264-gyel kódolt videókat.

A webes videószabványok körüli vita egy éve tart, de eddig az átlagos internetezők számára nem volt jelentősége. A legtöbben tisztában vannak vele, hogy ha YouTube-ot szeretnének nézni, akkor ahhoz Flasht kell telepíteni, és kész. A dolgot a webes videózásra alkalmas mobileszközök egyre növekvő száma, és a HTML5 nevű, legújabb webes szabvány elterjedése bonyolította meg.

A tavaly elterjedt HTML5 bevezetésével lehetővé vált, hogy az internetre feltett videókat bármiféle külön lejátszó vagy plugin nélkül el lehessen indítani, ugyanúgy, mintha egyszerű szöveg vagy kép lenne az internetes oldalakra beszúrva. (Hogy milyen látványos trükkökre képes a HTML5 a webes videókkal, azt a Dailymotion videomegosztó bemutatója szemlélteti kiválóan.) A HTML5-ös szabvány akkor működne a leghatékonyabban, ha egyetlen videós dekódert használna, ezt azonban eddig még nem választották ki, így más dekódert használ például az Apple és a Google.

A Google törte meg a csendet

Az iparág legnagyobb cégeit tömörítő, a webes szabványokat megalkotó W3C konzorcium eddig nem döntötte el, hogy melyik dekódert támogatja. A weben a legtöbb újonnan feltöltött videót a H.264 kodekkel tömörített formában osztják meg, ennek kizárólagos használatától azért ódzkodik mégis a W3C, mert ez nem nyílt forráskódú és nem is teljesen ingyenes, igaz, a nem kereskedelmi felhasználás esetén nem kér licencdíjat senkitől a tömörítési eljárást levédető MPEG LA konzorcium. Az MPEG LA azonban így is jelentős bevételt ér el a formátumot támogató készülékek és szoftverek, szolgáltatások után.

A Google éppen ezért akar nyílt forráskódú, mindenki által szabadon felhasználható alternatívát felkínálni a W3C-nek az úgynevezett WebM formátummal. Ennek támogatását a Firefox- és az Opera-böngészőkbe is beépítették a Google Chrome mellett. A 2010 tavaszán megjelent új szabványt sokan már akkor azzal üdvözölték, hogy megszületett a H.264 utóda, de a dolog korántsem ennyire egyszerű.

Az Apple és a Microsoft nem kér belőle

A technológiai iparág két másik jelentős szereplője, a Microsoft és az Apple ugyanis úgy döntött, hogy marad a jól bevált H.264-nél. Az Apple szerint ez jóval korszerűbb és kiforrottabb, mint a Google egyik leánycége által fejlesztett WebM, és hatékonyabban működik iPhone-on és iPaden. Ráadásul az Apple nem szereti a szerinte sok erőforrást igénylő flashes videólejátszást, amelyet szerinte a legújabb webes szabványok feleslegessé tesznek.

A legtöbb számítógépre alapértelmezetten telepített Explorert fejlesztő Microsoftnak pedig nem feltétlenül érdeke a nyílt forráskódú szabványok támogatása, mivel ezért a legelterjedtebb videoformátumot kellene elvetnie. Ráadásul a Microsoft maga is kap licencdíjakat az MPEG LA-től a H.264 után, igaz, ennél jóval többet fizet be, mivel a szabványt a Windows 7-ben használja.

Nem egyértelmű, mit akar a Google

A Google most elsősorban az online tartalomszolgáltatókra, videomegosztókra gyakorolhat nyomást a WebM-re való kizárólagos átállással, ami várhatóan pár hónap múlva valósul meg teljesen. Ezeknek a cégeknek a H.264-gyel kódolt tartalmait nem fogják tudni lejátszani a Google böngészőjét használó netezők. A Chrome piaci részesedése viszont még nem túl nagy: a szoftver ugyan rohamosan terjed, de világszerte még 10-ből csak 1 internetező használja, igaz, a fejlett piacokon ennél többen is. Az internetes vállalat birtokában van viszont a világ legnagyobb videomegosztója, a YouTube, amely fontos fegyver lehet a háborúban. A cég a YouTube WebM-re való átállításával a Flash vagy új szabvány átvételére tudja kényszeríteni vetélytársait, akik egyiket sem igazán szeretnék.

Forrás: [origo]
Árthat a Chrome-nak a Google akciója

A Google döntésének nyertese, úgy tűnik, az Adobe lesz, amely ígéretet tett arra, hogy a WebM szabványt beépíti a Flashbe, és a Google egyébként is hozzájárul a formátum fontosságának fenntartásához azzal, hogy a Chrome előre telepített Flash lejátszóval érkezik. A H.264 hiányának problémáját a Google-féle böngészővel érkező látogatók számára a videomegosztók úgy oldhatják fel, ha tovább éltetik a Flasht. Ez viszont épp a HTML5 ügyének nem tesz jót, hiszen még tovább életben tartja a formátumot, amit a HTML5 egyébként ki tudna váltani.

A Google mostani döntése emellett a saját böngészőjének népszerűségét is visszavetheti, hiszen a felhasználói előbb-utóbb azzal szembesülnek, hogy nem tudnak bármilyen tartalmat megtekinteni vele. Tim Sneath, a Microsoft elemzője szerint a Google a továbbiakban angol helyett eszperantóul akarna társalogni a felhasználóival, a ZDNet elemzője szerint pedig egyenesen tönkretenni készül az eddig sikeres Chrome-ot.

A Google hagyományosan kiáll az innovációt szerinte jobban elősegítő nyílt szabványok mellett. Több elemző, így az Ars Tecnhica is felveti azonban a kérdést, hogy vajon a WebM nem tartalmaz-e harmadik fél által birtokolt szellemi termékeket - hiszen egy webes videószabvány összetett technológiákból épül fel, és olyan algoritmusokat, tömörítési eljárásokat egyesít magában, amelyek eredete nem teljesen tisztázott. A WebM elterjesztése ráadásul időigényes, a webes videóformátumok körüli háborúval pedig a felhasználók biztosan nem járnak jól, így a Google akár még visszakozhat is döntésétől.