Bázisállomás nélkül is működhet a mobil

2011.01.13. 11:38

Svéd egyetemi kutatók egy olyan szoftveres megoldást dolgoztak ki, amely lehetővé teszi, hogy az újabb mobiltelefonok például természeti csapások által sújtott területeken akkor is kommunikálni tudjanak egymással, ha nem működnek a közelben bázisállomások.

Erre a hagyományos, átlagemberek által használt mobiltelefonok eddig nem adtak lehetőséget, egyedül a rend-, és katasztrófavédelmi szervek speciális rádiókommunikációs rendszerei esetén volt elérhető hasonló szolgáltatás.

Alapesetben, ha egy földrengés vagy árvíz miatt a mobiltelefonos hálózatokat működtető bázisállomások működésképtelenné válnak, a hagyományos készülékekkel semmilyen módon nem lehet kommunikálni. A svéd Linköping Egyetem kutatói egy olyan mobilokon futtatható szoftveres megoldást készítettek el, amely lehetővé teszi a készülékek használatát ilyen esetben is - bár csak üzenetek küldését biztosítja a telefonok között.

Ezt a telefonok közt létrehozott ad-hoc vezeték nélküli hálózaton keresztül lehet megvalósítani, bár ezek gyakorlati megvalósítása komoly kihívást jelentett.