Már nem kell mindig Flash a beágyazott YouTube-videóknak

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb videómegosztója pár napja újfajta kódot ad a videók beágyazásához, hogy azok mobilkészülékeken is lejátszhatók legyenek.
Vágólapra másolva!

A YouTube január 20-a óta újfajta beágyazó kódot ad a videóihoz, ha azokat más weboldalon akarjuk elhelyezni. Az iFrame-nek nevezett stílus automatikusan azonosítja a felhasználó böngészőjét, és ha abban nem szükséges vagy nem lehetséges a Flash használata, akkor automatikusan anélkül indítja el a lejátszást, a legújabb, HTML5 szabvány által támogatott natív módban.

A YouTube fejlesztői elsősorban a mobilkészülékek felhasználóira gondoltak az újítással. Az iFrame-es beágyazást a Flasht nem támogató mobilok és tabletek miatt alkották meg tavaly nyár elején, de eddig csak opcionálisan volt elérhető azoknál a videóknál, amelyeket a szájt már a megfelelő formátumban tárolt. Mostantól a régi, flashes lejátszóablak vált opcióvá, ha a felhasználó ragaszkodik hozzá.

Forrás: [origo]
Fent a megváltozott embed-kód, egy pipával lehet kérni a Flash verziót

A BetaNews szerint a YouTube a számítógépes böngészőknél nem is alkalmazza automatikusan a HTML5 szabványt. Macen a legújabb Safari felhasználói számára így is kell Flash plugin a lejátszáshoz, mivel az iFrame-es beágyazások csak iPaden vagy iPhone-on indulnak el natív módban, vagyis a YouTube nem szabadult meg teljesen a Flashtől, és az újításnak nem is ez a célja, csak az, hogy ne kelljen feltétlenül Flasht használniuk a felhasználóknak.

A Google aligha teszi teljes egészében flashmentéssé a videomegosztót, mivel a webes videoformátumok év elején kirobbant háborújában a népszerű lejátszót fejlesztő Adobe fontos partnere. Az internetes vállalat korábban azt is bejelentette, hogy saját böngészője, a Chrome a jövőben nem a H.264 kódolást támogatja majd a Flash nélküli webes videóknál, hanem a Google által felvásárlással megszerzett WebM formátumot, amit az Adobe Flashplayere is ismerni fog.