Megegyezett a Facebook a német adatvédőkkel

Vágólapra másolva!
A közösségi oldal továbbra is kutakodhat a felhasználók postafiókjában, de a folyamatról részletes tájékoztatást kell adnia.
Vágólapra másolva!

A Facebook a hamburgi adatvédelmi biztossal folytatott egyeztetések után beleegyezett, hogy átalakítja a Friend Finder nevű szolgáltatásának működését a német nyelvű oldalakon - írja az AFP. Johannes Caspar azért kezdett vizsgálatot a közösségi oldal ellen, mert az internetezők sorozatosan panaszkodtak amiatt, hogy e-mailben kapnak meghívókat a közösségi oldalra az ismerőseiktől, amelyekben azok fotói is megtalálhatók.

A dologért a Facebook Friend Finder, magyarul Ismerősök keresése nevű funkciója volt a felelős, amely bekéri a facebookozók e-mail- és üzenetküldő accountjaihoz tartozó jelszavait, és az ott talált e-mailcímek alapján keresi meg az oldalra már regisztrált ismerőseiket, vagy küld ki meghívókat. Caspar a jövőben arra kötelezi a Facebookot, hogy a funkció használata során tájékoztassa a felhasználót arról, mi történik a funkció használata során, ha pedig valaki nem használja azt tovább, akkor titkosítsa a megszerzett e-mail címeket, nehogy azok később előkerülhessenek.

A Facebook postafiókokat átvizsgáló alkalmazása felelős azért is, hogy az újonnan regisztrálókat már ajánlott ismerősökkel bombázza a szájt, ilyenkor ugyanis mindenkit megjelenít, akinek a postafiókjában megtalálta az új regisztráló címét. A Google tavaly év vége óta nem is engedi be saját levelezőszolgáltatásába a Facebook Friend Findert, de azt még mindig több nagy szolgáltatásra, így a Messengerre vagy a Freemailre is rá lehet engedni.

A német hatóságok hagyományosan szigorúan kezelik az adatvédelmi kérdéseket, mivel a náci és a keletnémet kommunista uralom alatt súlyos jogsérelmek érték a lakosságot. Németországban a Google utcai panorámaképeket mutató Street View szolgáltatása is úgy indult el, hogy aki akarta, előre kivetethette belőle az ingatlanai képét.