Videojátékot okolnak a moszkvai robbantásért

Vágólapra másolva!
A Call of Duty című lövöldözős játék egy korábbi epizódjában a játékos ártatlan civileket mészárolhatott le egy orosz repülőtér várótermében - a program egy orosz tévécsatorna szerint a hétfői domogyedovói robbantások ihletője is lehet.
Vágólapra másolva!

Az angol nyelvű műsort sugárzó, Russia Today nevű műholdas csatorna egy műsorában hívta fel a figyelmet az összefüggésre, bár a Call of Duty: Modern Warfare 2 című játék már 2009 őszi megjelenésekor is komoly vitákat váltott ki.

Az amerikai Activision cég által kiadott lövöldözős program "No Russian" című pályáján ugyanis a játékos egy képzeletbeli ultranacionalista orosz terrorszervezetbe épül be, amely egy orosz repülőtéren hajt végre vérengzést. A játékosnak egyébként a végigjátszáshoz nem kötelező teljesítenie ezt a küldést, akár ki is hagyhatja azt, személyesen pedig nem szükséges lelőnie civileket, bár azt el kellett tűrnie, hogy társai legyilkolják a tömeget a misszió teljesítéséhez.

Ezen a videón megnézheti a virtuális vérengzést, itt pedig a Russia Today beszámolóját

A jelentős részben orosz állami finanszírozásból működő Russia Today híradása szerint a játék ihletője lehet, bár a játékban fegyveresek lövöldöznek, a domogyedovói reptéren pedig egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát harmincöt embert megölve. A csatornának a Fox News terrorizmussal foglalkozó szakértője, Walid Phares úgy nyilatkozott, egy ilyen játékot a radikális szervezetek gyakorlás céljából használhatnak fel.