A keresőcég magyar utcai panorámakép-szolgáltatásának pontos indulási ideje még nem ismert, de valószínűleg már márciusban elindulhat a Street View Magyarországon.

Cyrill Osterwalder, a Google svájci központjában dolgozó adatvédelmi szakértője a 2011-es adatvédelmi napon tartott előadást Budapesten, amelyen  az [origo]-nak úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a társaság nagyon közel áll ahhoz, hogy megegyezzen a magyar adatvédelmi biztossal. Jóri András adatvédelmi biztos ezt a konferencián ugyancsak megerősítette, szavai szerint ha minden jól alakul, várhatóan márciusban elindulhat a magyar Street View.

A Google kamerás autói két évvel ezelőtt kezdték el fotózni Budapest utcáit, hogy azokat a Google Térkép/Maps oldalon 360 fokos körbetekintést biztosító virtuális panorámafelvételeken is be lehessen járni. A felvételek rögzítését a Google önként függesztette fel két éve, amikor a magyar adatvédelmi biztos aggályait fejezte ki a tevékenységgel kapcsolatban, mivel a keresőcég előzetesen nem egyeztetett vele erről. Az ombudsman azt tartotta problémásnak, hogy a cég nem jelezte, hogy a nyers képadatbázist a rajta szereplő rendszámok, arcok elhomályosítása nélkül továbbítja-e az Egyesült Államokba, vagy helyben végzi ezek feldolgozását: az Európai Unión kívülre ugyanis nem lehet ilyen jellegű bizalmas adatokat továbbítani, csak anonimizálást követően. A hasonló szolgáltatást működtető román Norc céggel szemben azért nem merültek fel hasonló problémák, mert az a társaság nem költöztette az EU-n kívülre a nyers felvételeket.

Forrás: [origo]
A Google kamerás autója


Később az Európai Unió és számos más ország is vizsgálatot indított a Street View kapcsán, amikor tavaly kiderült, hogy a keresőcég autói nemcsak képeket rögzítenek, hanem a közelben lévő wifihálózatok forgalmát is monitorozzák. Ennek során nemcsak a nyílt, azaz bárki által használható vezeték nélküli hálózatokat térképezte fel, hanem bizonyos esetekben jelszavakhoz, e-mail részletekhez is hozzáfért. A vállalat hivatalos közlése szerint véletlenül történt az adatgyűjtés, amelyet egy kísérleti alkalmazás nem szándékos aktiválása okozott. A keresőcég mostanra a legtöbb országban megegyezésre jutott az adatvédelmi hatóságokkal, mivel megsemmisítette a begyűjtött adatokat.