Lopással vádolja a Microsoftot a Google

Vágólapra másolva!
Keresőtalálatainak másolásával vádolta meg a Binget a Google. A webes cég csapdát is állított a Microsoft szolgáltatásának: hamis találatokat kínáltak fel, amiket a Bing rendre át is vett.
Vágólapra másolva!

Újra nyilatkozatháború van a webes keresők világában. A Search Engine Landet író Danny Sullivan és a Google egyik kutatója azzal vádolta meg a Microsoftot, hogy találati listájukat, népszerű keresési találataikat egy az egyben átveszi a Bing. A két céget korábban sem lehetett azzal vádolni, hogy baráti viszonyt ápolnának, és a mostani esettel ez valószínűleg tovább romlik.

A Google 2010 nyarán fedezte fel, hogy a találati listáját nem csak a felhasználók olvassák, hanem a legnagyobb konkurenciájuk is merít belőle - áll a cég hivatalos blogján megjelent bejegyzésben. A felfedezéshez egy ritkán használt orvosi beavatkozás neve, és annak is az elgépelt változata vezetett. A Google mérnökei arra figyeltek fel, hogy míg saját keresőjük javítja az elgépelést, és arra ad egy találati listát, addig a Bing fel se ismeri, hogy hibásan írta be a felhasználó a szót, és ugyanazt a listát kínálja, mint a Google.

Csapdát állítottak a Microsoftnak

A mérnökök gyanúja tovább nőtt, amikor 2010 őszén több szokatlan, ritka és hibás találati lista is átkerült a Binghez. A gyanú igazolására végül csapdát állítottak a Microsoft keresőjének: száz nem létező szóhoz - például "hiybbprqag" - készítettek találati listát szabadon választott oldalakból. A lapokon nem volt jelen a kitalált szó, nem kötődött hozzá, teljesen önkényesen rendelték össze a kifejezést és a találatokat. A kitalált szavakra húsz Google mérnök keresett rá időről időre egy-egy Bing eszköztárral felszerelt Internet Explorer 8-assal, a Bingben pedig pár héten belül megjelentek a Google által kitalált szavak.

Forrás: [origo]
Hamis találatokkal csalták lépre a Binget

Amit Singhal, a kísérletet ismertető Google kutató szerint a bizonyítékok elegendőek annak belátására, hogy az Internet Explorer vagy a Bing Toolbar továbbítja a Microsoftnak a kereséseket és a felhasználók által választott oldalakat. Singhal szerint az is elképzelhető, hogy a Microsoft más módon gyűjti be a Google listáját. A módszer eredménye, hogy a Bing csupán a Google olcsó másolatát kínálja.

Bevett módszerre hivatkozik a Bing

A Microsoft nem tagadta, hogy a Bing felhasználói élmény javítására szolgáló programja, illetve az Internet Explorer javasolt helyek funkciója arra is szolgál, hogy megtudják, hogyan és mire keresnek a felhasználók. Egyik funkció sincs alapból bekapcsolva, a netezőknek külön kell csatlakozniuk hozzá. Nyilatkozatában Harry Shum, a Bingért felelős igazgatóhelyettes kijelentette, hogy a kereső több mint ezer tényező alapján alakítja ki a találati listákat, a keresési élményt javító program pedig csak egy ezek közül.

Shum szerint a Google által előadott történet a kémregényeket idézi. Az igazgatóhelyettes elismeri a versenytárs nyomozati módszerének kreativitását, ám úgy véli, nem mutatja be hűen, hogyan használja fel a Bing a felhasználóktól érkező adatokat. "A Bing új hangokat, új élményt hozott a keresésbe. Nem azért indultunk el, hogy egy létező keresőt lemásoljunk" - áll a nyilatkozatban.