Chrome-os plugint adott ki a Microsoft

Vágólapra másolva!
A redmondi szoftvercég szeretné, ha a Google böngészőjében továbbra is meg lehetne nézni H.264-es kódolású webes videókat.
Vágólapra másolva!

A Microsoft olyan letölthető plugint jelentetett meg a Google Chrome-hoz, amely a Windows 7-be beépített kodekek segítségével lehetővé teszi a H.264 formátumú webes videók megtekintését - írja a Cnet. A lépés fricska a Google-nek, amely nemrégiben bejelentette, hogy a Chrome a továbbiakban nem támogatja a jelenleg legelterjedtebb videoformátumot, ehelyett saját, WebM nevű nyílt szabványát szeretné elterjeszteni a webes videókhoz.

A lépés csak a legújabb, HTML5 szabványnak megfelelő, Flash vagy más lejátszóplugin nélkül a weben megjelenített videók lejátszását érinti, amelyeket a legkorszerűbb böngészők képesek lejátszani. A natív HTML5-ös lejátszás eddig H.264-ben történt, viszont a szabvány nem teljesen szabad, licencjogait egy konzorcium birtokolja. A Google ezért arra törekszik, hogy a nyílt szabványokra épüljön a webes videolejátszás.

A Microsoft viszont úgy véli, az internetezőknek jogukban áll kihasználni az operációs rendszerrel érkezett videokodekeket. A redmondi szoftvercég tavaly a Firefoxhoz is kiadott egy H.264-plugint, és nem támogatja a Google törekvését. A cég már korábban leszögezte, hogy az Internet Explorer 9 továbbra is a H.264 szabványt támogatja majd.