Visszatér Egyiptom az internetre

Vágólapra másolva!
Visszaállították Egyiptomban az internethozzáférést. Az egyiptomi lapok, weboldalak lassan elérhetővé válnak, ám a mobilszolgáltatás még nem teljesen működőképes.
Vágólapra másolva!

"Vissztért az internet Egyiptomban, a közösségi oldalak is működnek" - kering az üzenet a Twitteren. A twitterezők megfigyelését igazolták a netforgalmat vizsgáló szolgáltatók is. A BGPMon szerint látható, hogy kezd visszatérni az élet az egyiptomi internetre, és a Google is megerősítette, hogy ismét elérhetőek az ország weboldalai. A Financial Times Personal Technology blogja szerint a visszaállás még nincs teljesen kész. Kairói forrásaik szerint az SMS-küldés és a mobilszolgáltatás még nem működik teljesen.

A lakossági internetszolgáltatást péntek hajnalban állították le az egyiptomi kormány utasítására. Az ország internetforgalmának közel kilencven százaléka szűnt meg, csupán a VIP ügyfeleknek szolgáltató Noor Data Networks maradt talpon, amelyik a kairói tőzsdét és több, az országban működő multinacionális nagyvállalatot, így például az Exxon Mobil olajtársaságot vagy a Pfizer gyógyszergyártót köti össze a külvilággal.

Az aktivistákat sem az internet megvonása, sem a mobilhálózatok lekapcsolása nem tudta teljesen megakadályozni a külvilággal való kommunikációban. A mára elavultnak számító betárcsázós kapcsolatokon, faxokkal és vonalas telefonon is használható Twitter-szolgáltatáson tudtak egymásnak és a világnak üzenni az egyiptomiak. (Részletes cikkünk a tüntetők által használt módszerekről.)