Csökkent a levélszemét mennyisége a Cisco szerint

Vágólapra másolva!
A Cisco éves biztonsági jelentése szerint 2010-ben világszerte első alkalommal csökkent az internetes levélszemét mennyisége, amit főleg a fejlődő országokban fogtak vissza eredményesen.
Vágólapra másolva!

Magyarországon egy év alatt 43 százalékkal csökkent a spamforgalom: míg 2009-ben több mint 3800 milliárd spamet szállítottak a hálózatok, addig 2010-ben már csak 2300 milliárdot: 2009 és 2010 decemberét összehasonlítva átlagosan napi 1,5 milliárdról 200 millióra csökkent a kéretlen levelek száma - jelentette be a Cisco sajtótájékoztatón.

Ács György, a vállalat regionális biztonsági szakértője elmondta, világszinten 108 ezer milliárdról 100 ezer milliárdra csökkent a spamek száma 2010-ben 2009-hez képest. Hozzátette: a magyarországi csökkenés főleg annak tudható be, hogy több spamvezérlő állomást izoláltak és választottak le tűzfalakkal az internetes hálózatról.

Az egyes régiók eltérő képet mutatnak. Egyes fejlett országokban, mint például Franciaországban, Németországban és az Egyesült Királyságban, ahol egyre nagyobb teret nyer a széles sávú internet, növekedett a spam mennyisége: 2009 és 2010 között az Egyesült Királyságban például majdnem 100 százalékkal nőtt a levélszemét forgalom. Ugyanakkor Brazíliában, Kínában és Törökországban, amelyek még az előző jelentésben a spam által leginkább fertőzött országok közé tartoztak, 2010-ben jelentősen csökkent ez a szám. Különösen igaz ez Törökországra, ahol 87 százalékos visszaesés volt tapasztalható. Ez részben annak tudható be, hogy az internetszolgáltatók is korlátozzák a széles sávú hálózatokból küldött rosszindulatú e-mailek forgalmát. Emellett a hatóságok is komolyabban veszik a spamek okozta problémát, és lekapcsolják a legarcátlanabb bűnözőket.

A Cisco friss jelentése erre nem tért ki, de decemberben több nagy spamküldő hálózat váratlanul beszüntette tevékenységét, ezzel az ünnepek alatt körülbelül negyedére esett vissza a nemzetközi kéretlenlevél-forgalom. A hálózatok azonban január második hetében újraindultak, így a kiesett mennyiség jelentős része visszatért.