Február 8-án mutatták be azt az egységes mobiltöltőt, amely az összes újonnan vásárolt okostelefonhoz jó. Az EU 2009-ben állította ultimátum elé a gyártókat, választhattak, hogy elfogadják az egységes töltőszabványt vagy az Unió automatikusan jogi eljárást indít ellenük.  Az új szabvány azonban csak a PC-hez csatlakoztatható telefonokra vonatkozik, ráadásul az egységes csatlakozó használata helyett adapter biztosításával is megelégszik.

A szabványos csatlakozó előnye, hogy a mobil lecserélésekor nem kell új töltőt venni a kocsiba és a munkahelyre, ám kiskapu még így is maradt a szabályozásban. Az azonban biztos, hogy a töltő bemutatása után vásárolt mobilokat már az egységes adapterrel tölthetjük.

"Vékony Nokia-töltő kéne. Van valakinek?" - nem is dolgozik irodaházban, aki ezt a két mondatot még sosem kapta meg körlevélben. A mobiltelefon-gyártók gyakorlata, hogy mindegyikük saját töltőcsatlakozót használ, furcsa közösségeket alakított ki: mobilmárka szerint ismerik egymást az emberek. Az Európai Unió 2009-ben kezdett el dolgozni a gyártóspecifikus csatlakozók szabványosításán. Az Unió válaszút elé állította az ipart: vagy önként elfogadják a töltők egységes szabványait, vagy az EU automatikusan jogi eljárást indít ellenük. A kiválasztott csatlakozó az okostelefonokról ismert micro-USB lett. Az első egységes töltőt február 8-án pedig be is mutatták.

Forrás:AFP
EU-ultimátum eredménye az egységes töltő

A szabályozás csak az adatképes telefonokra vonatkozik, tehát azokra, amelyeket a számítógéphez lehet kötni, hogy fotókat, videókat vagy egyéb fájlokat töltsünk le róluk. Mára a legtöbb készülék ilyen, csupán a legolcsóbb nagyitelefonokat nem lehet PC-hez kapcsolni. A mobilcégek által támogatott szabványos töltőnek köszönhetően új mobil beszerzésekor nem kell új autós töltőt, munkahelyi adaptert beszerezni, a régi készülék kiegészítői  is jók lesznek. Emellett a környezetvédelem ügyét is szolgálja a szabványosítás: a csatlakozóváltás miatt használhatatlanná vált töltőket nem fogják kidobni az emberek. A frissen vásárolt mobilokhoz sem jár majd töltő, hiszen a korábbi készüléké is megfelel, maximum átalakító lesz majd a dobozban.

Nem kell várni a mobilokra

A telefongyártók elébe mentek a szabályozásnak, többen már a 2009 óta zajló előkészítési szakaszban elbúcsúztak saját csatlakozóiktól. A Sony Ericssonnak a 2010-es Zylo nevű telefonja volt az utolsó, amely még a cég saját adapterét igényelte, az azóta kiadott modellek tölthetők a közös szabványnak választott micro-USB-n keresztül is.

Szürreális reklámban harangozza be az EU az egységes töltőt

A Nokia hivatalos blogján közölte, hogy a cég telefonjainak nagy része már most is kompatibilis az év során a boltokba kerülő európai egységes töltővel. Az újabb ("vékony") Nokia-tápokat sem kell kidobni, a jövőben is használhatók lesznek a cég telefonjaihoz a korábban megvett adapterek, miután új mobiljait mindkét csatlakozóval felszereli a cég.

A korábbi készülékekhez kapott micro-USB csatlakozóval szerelt töltők csupán meghatározott típusú készülékhez alkalmasak az EU információs oldala szerint, és nem feltétlenül kompatibilisek az új szabvánnyal.

"Apple-adaptered van?"

Az egységes mobiltöltő nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden telefonra micro-USB port kerül. Az Apple egészen biztosan nem fogja feladni az iPodon, iPhone-on és iPaden használt speciális dokkcsatlakozóját. Túl sok olyan kiegészítőt - ébresztőórás hangfalat, külső akkumulátort,  billentyűzetes tartót, GPS-köpenyt - adtak ki az Apple készülékekhez, amely erre a csatolóra épül. Az EU-s előírásban hagyott kiskapu azonban lehetővé teszi, hogy a gyártók egy átalakítóval tegyék alkalmassá készülékeiket az egységes töltővel való működésre: az amerikai gyártó valószínűleg egy adaptert csomagol majd új készülékeihez, amelynek birtokában micro-USB-töltőről is fel lehet tölteni őket.

Forrás: Wikipedia
Vannak már telefonok, amelyeken micro-USB csatlakozó található

A kiskapu részben kétségessé teszi a szabványosítás értelmét. Azok a kollégák, akik eddig vékony vagy vastag Nokia-töltőt, iPhone-kábelt kértek kölcsön, most majd a megfelelő adapterek miatt írnak körlevelet. Reményre csak az ad okot, hogy a legtöbb gyártó az egyszerűbb utat választva le is cseréli csatlakozóját a szabványosra.

Pont mint a PC-be szerelt USB

A egységes európai töltőnek nemcsak a csatlakozója micro-USB, a feszültség és az áramerősség (5V, 500mA) is megfelel annak, amit a PC-ről töltött készülékek várnak. Emiatt a legtöbb régebbi, de már micro-USB-csatolóval rendelkező telefonhoz is jó lesz a egységes adapter. Az európai adapter maximális áramerőssége (1500 mA) megfelel a speciális, külső eszközök töltésére kialakított USB Charging Port által leadottnak, így a telefonunk még gyorsabban is éri el a százszázalékos töltöttséget, mint ha egy spéci USB nélküli PC-re kötnénk rá. A mobiltelefonok többségét két óra alatt feltölti az egységes töltő, és még a legnagyobb akkumulátor is eléri egy éjszaka alatt a százszázalékos töltöttséget.