Rádiót és rezgőmódot keresünk a butamobilban

Vágólapra másolva!
Megvenne-e egy mobilt, amelyben nincs ébresztőóra? Elengedhetetlenül fontos, hogy a telefonban legyen FM-rádió? Kiderítettük, melyek azok a funkciók, amik nélkül még egy olcsó butamobilt sem lehet eladni.
Vágólapra másolva!

Hagyományos "butamobilt" sem csak az alapján lehet választani, hogy milyen a színe, kényelmesnek tűnnek-e a gombjai, vagy tetszik-e a készülék formája. Vannak olyan funkciók, amelyeket már bármelyik telefontól elvárnak, mások pedig akár el is dönthetik, hogy melyik készüléket viszik haza a vásárlók. Mobilszolgáltatókat, gyártókat és használttelefonboltokat kérdeztünk meg arról, mit várnak el a felhasználók a telefonjuktól.

Nagyon kell keresni annak, aki igazi butamobilt szeretne vásárolni. A szolgáltatók kínálatában még találni egy-két legalsó kategóriás, kamera, szervezőfunkciók és rádió nélküli típust, ám az olcsó mobilok többsége ma már a feature phone kategóriába esik. Ezek a készülékek már képesek Java alkalmazások futtatására, sőt többnyire a gyártó fel is szereli őket néhány hasznos szoftverrel. Kamerájuk fotót és videót is készít, a rádió mellett pedig gyakran zenét is le tudnak játszani.

A rádió a legfontosabb

A Magyar Telekom tapasztalatai szerint már nem lehet csak zenehallgatós vagy csak fotózásra optimalizált készülékekről beszélni. A két kategória összeolvadt, ma csak multimédiás mobilokat lehet vásárolni, amelyektől a vásárlók azt várják el, hogy fotózni és mp3-at lejátszani is tudjanak. A Telekom ügyfelei által legfontosabbnak tartott három funkció: az érintőképernyő, az FM-rádió és a kamera.

Forrás: Sony Press
Egyszerű és van benne rádió, ilyen telefont keresnek

Úgy tűnik, hogy az okostelefonoknak, illetve az iPhone-nak komoly hatása volt a telefonvásárlási szokásokra. A hagyományos funkciók mellett megjelent a vágy, hogy az apró billentyűk nyomogatása helyett ujjmozdulatokkal lehessen irányítani a készüléket. A kamera és a rádió iránti igény viszont tipikusnak mondható: a multimédiás képességekkel nem rendelkező készülékek valószínűleg már nem rúgnak labdába idén.

A Sony Ericsson ötös listáján egyáltalán nem szerepel a rádió, pedig a cég piacon levő modelljei közül mind rendelkezik ezzel a funkcióval. Harmadik helyen előkerül viszont a Bluetooth kapcsolódási lehetőség, ami ugyan kényelmetlen, PC-s kiegészítőt is igényel, de még mindig jobb, mint a kábel. A Sony Ericsson listájának első eleme is meglepő: a felhasználóknak az ébresztő a legfontosabb funkció a telefonban. Az elmúlt tíz évben egészen biztosan nem jelent meg olyan készülék, amelyen ne lehetett volna ébresztőt beállítani: az emberek át is szoktak erre a megoldásra. A telefon meggyilkolta a vekkert.

Kamera nélküli mobilt kevesen keresnek

A telefongyártó adatai szerint a felhasználók a kamera meglétéhez ragaszkodnak még. Ez a második tényező a fontossági listán. Ha pedig képeket tud csinálni a készülék, akkor jó, és ez a negyedik legfontosabb tulajdonság, ha memóriakártyára tudja őket menteni a mobil belső memóriája helyett. A lista ötödik eleme ismét szervezőfunkció, a vásárlók szeretik, ha a naptárukat is a mobilon kezelhetik. A mobilinternettel vagy wificsatlakozóval felvértezett, drágább típusokat ráadásul a Google naptárával is lehet szinkronizálni, így a PC-ről is el lehet érni a tennivalólistánkat.

Forrás: [origo]
Óriási betűkkel rendelkező mobilt lehet venni a nagyinak

A hagyományos gombos beviteli módokat kínáló készülékek mellett a felhasználók megkedvelték az érintőképernyős olcsóbb típusokat is - tudtuk meg Dankovics Tamástól, a Nokia üzletfejlesztési igazgatójától. A mobilcég toplistát nem tudott adni a legkeresettebb funckiókról. Az általános trendet azonban látják, a vásárlók egyre több funkciót és szolgáltatást várnak a készüléküktől. Azt szeretnék, ha a telefon leváltaná a mindennapokban használt eszközöket, azaz a GPS, a zenelejátszó vagy a fényképezőgép helyére lépne.

Még mindig sláger a 6310

A nyugdíjasok és a diákok keresnek jellemzően mindenféle extrát nélkülöző telefont, tudtuk meg az Allee bevásárlóközpontban található T-Pontban. Az előbbiek fontosnak tartják, hogy a készülék rádióként is tudjon működni, az üzenőfunkciók közül az SMS-hez ragaszkodnak, a telefont pedig azért veszik, hogy elérhetőek legyenek, így a hosszabb akkuidő is lényeges. A fényképezőgépet nem minden vásárló keresi, de örülnek neki, ha az olcsó készülék rendelkezik bármilyen kamerával. Az okostelefonnyi pénzzel nem rendelkező diákok pedig az mp3-at is lejátszó készülékeket keresik. Mivel több hasonló funkciókkal rendelkező olcsómobil is létezik, a vásárlók gyakran választanak a dizájn, a kamera minősége vagy a készülék színe szerint.

Forrás: [origo]
6310: ritkán kell tölteni, több színben létezik

Hasonló tapasztalatokról számoltak be a Vodafone és a Telenor szalon dolgozói is. Az elsőrangú fontosságú rádió mellett az idősebbek számára az is lényeges, hogy a menü kellően egyszerű legyen, a képernyő betűi nagyíthatóak legyenek - vagy ha nincs állítási lehetőség, akkor az alapértelmezett betű legyen méretes. Az egyik eladó által a "zölddel felvesz, pirossal letesz" készüléknek titulált butamobiloktól azt is elvárják a tulajdonosaik, hogy jobb hangminőséget biztosítsanak, mint a megelőző készülék. A közel tíz éve bemutatott rezgő hívásjelzés a mai napig fontos.

Színes kijelzővel sem rendelkező, csak telefonálásra és SMS-ezésre használható mobilokra annak ellenére van igény, hogy a legtöbb szolgáltató kínálatában már nicsenek is ennyire egyszerű készülékek. A Bartók Béla úti, használt mobilokkal foglalkozó üzletben azt a meglepő információt kaptuk, hogy a vásárlók egyötöde a legegyszerűbb, unalomig ismert és megbízható Nokia 6310-es készüléket vásárolja. Az egyéb típusokat választók a rádiót keresik elsősorban - a fiatalok is - a drágább mobilt keresőknek pedig a wificsatlakozási lehetőség, a Facebook-alkalmazás megléte és a GPS a kedvenc funkciói.

Újonnan is lehet még butatelefont venni

Nem csak jó állapotú használt mobilok közül válogathat az, aki egy hétre rúgó akkuidőre vágyik, és cserébe az sem zavarja, ha a telefonjának az SMS-küldés a legfejlettebb funkciója. A feltörekvő kínai gyártók gigantikus betűket megjelenítő nagyimobilokat is készítenek, a Samsungnak van egy töltéssel egy hétig is működő ütésálló készüléke, a Nokia megszokott menüt kínáló, lassan egy évtizede változatlan tudású készülékeit pedig tízezer forint körüli áron is be lehet szerezni.

A kicsit is drágább, kamerával is felszerelt készüléket keresők pedig mindenképpen feature phone-t fognak kapni a pénzükért, ami a kötelező FM-rádió mellett Javás alkalmazásokat is kezel, sőt még az Opera Mini böngészőt is fel lehet rá telepíteni.