Már a kétmilliót közelíti a szélessávú internet-előfizetések száma

Vágólapra másolva!
Tavaly év végére több mint 1,9 millióra nőtt a szélessávú internet-előfizetések száma Magyarországon. A legtöbb új előfizetőt a kábelnet-szolgáltatók tudhatják magukénak.
Vágólapra másolva!

Az NMHH gyorsjelentése szerint a 2010 decemberi 28 ezres növekedéssel az év utolsó hónapjában 1,907 millióra emelkedett a becsült vezetékes szélessávú internet-előfizetések száma.

Decemberben a hagyományos telefonvonalon szélessávú ADSL-internetszolgáltatásra előfizetők száma az előző havi 802 ezerről közel 805 ezerre nőtt. A gyorsjelentésben szereplő - legnagyobb - kábelszolgáltatók előfizetései decemberben 744 ezerre nőttek, ez 15 ezerrel több, mint az előző hónapban. Az optikai szálon nyújtott szolgáltatást 215 ezer előfizető vette igénybe a hónap végén.

Egyre kevesebb a hagyományos vezetékes telefon

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók által nyilvántartott vezetékes- és kábeltelevízió-hálózatos hangátviteli csatornák száma összességében emelkedett, decemberben ez az érték 2,977 millió volt. A közlemény szerint a teljes hangcsatorna-számon belül, a hagyományos vezetékes telefonvonalak száma a hónapban 2,279 millió (az előző hónapban 2,297 millió), a kábeltelevíziós hálózaton működő hangcsatornák száma pedig 598 ezer (az előző hónapban 580 ezer), míg az IP-alapú hangcsatornák száma 101 ezer (az előző hónapban 99 ezer) volt.

A tavalyi év utolsó hónapjában a száz főre jutó vezetékes hangátviteli csatornák száma 29,79 darab, a háztartások vezetékestelefon-ellátottsága pedig 60,76 százalék volt. Az előfizetők hagyományos telefonvonalon 361 millió, IP-alapon pedig 108 millió percnyi hívást kezdeményeztek. Decemberben az egy fővonalra jutó kezdeményezett hívások átlagos időtartama 157,3 perc volt.