Március 25-től kapható Magyarországon az iPad 2

Vágólapra másolva!
Vékonyabb, könnyebb, kétmagos processzora és két kamerája is van, az ára viszont változatlan, magyar billentyűzettel is ellátják, és már március végén a hazai boltokban is kapható lesz: Steve Jobs betegsége ellenére maga mutatta be az iPad 2-t San Franciscóban.
Vágólapra másolva!

Az Apple táblagépének legújabb változata kétmagos, A5 névre keresztelt processzort, elő- és hátlapi kamerát és az eddiginél harmadával vékonyabb és pár dekagrammal könnyebb kialakítást kapott. Az új táblagépet magyar idő szerint március másodikán este hét órakor mutatta be Steve Jobs, az Apple alapító-vezérigazgatója a San Francisco-i Yerba Buena Arts Centerben rendezett eseményen, ahol betegsége ellenére vett részt. Jobs március elején jelentette be, hogy egy időre ismét visszavonul a vállalat ügyeitől - a cégvezető 2009-ben májátültetésen esett át, korábban pedig hasnyálmirigyrákkal kezelték.

Könnyebb és vékonyabb lett

"Sokat dolgoztam ezen a terméken, ezért nem akartam kihagyni a dolgot" - indokolta Jobs a bemutatón való jelenlétét. Az új iPad teljesen új designt kapott, ami főleg abban nyilvánul meg, hogy jelentősen vékonyabb elődjénél: 13,4 milliméteres helyett mindössze 8,8 milliméter vastag, és az előzetes elképzeléseknek megfelelően ívesen elvékonyodó pereme van. A tervezők a készülék súlyát körülbelül 0,58 kilogrammra csökkentették.

A legjelentősebb újítás, a beépített kétmagos processzor a cég közlése szerint úgy növeli kétszeresére a gép számítási teljesítményét, és kilencszeresére a grafikus teljesítményét, hogy az akkumulátor-üzemidőt változatlanul hagyja. Az iPad 2 tehát nem fogyaszt majd többet az elődjénél, ugyanúgy 10 órás üzemidőt és akár egy hónapos készenléti időt biztosít egy feltöltéssel.

Az iPad 2-re sokak várakozásának megfelelően két kamera is került, egy az előlapján, egy pedig a hátlapján, így alkalmas lesz videós csevegésre és fotózásra is: előbbi VGA, utóbbi 720p felbontású videókat tud rögzíteni, de állóképet is képesek exponálni.A készülékbe bekerült az eddigi gyorsulásmérő - a készülék elforgatását érzékelő szenzor - helyére az iPhone 4-ben debütált giroszkóp is, ami már 3 tengely mentén pontosan érzékeli annak mozgatását. Egy apró, oldalsó kapcsoló segítségével végre letiltható lesz az iPad 2-n a képernyő automatikus elforgatása is, amely eddig akkor volt zavaró, ha valaki nem egy fotelben, hanem mondjuk az ágyban fekve akarta használni a táblagépet.

Forrás: Apple


Nem csak vékonyabb, de erősebb hardvere van az iPad 2-nek



Az új iPadet az elődjével ellentétben két színben is kapni lehet majd: az eddigi fekete keretes mellett fehér előlappal ellátott változat is készült belőle, és Jobs ígérete szerint mindkettőt azonnal piacra is dobják majd. (A fehér iPhone 4, amit a cég több mint fél évvel ezelőtt jelentett be, még mindig késik.) Az iPad 2 nem is kerül majd többe az elődjénél, a legolcsóbb, 16 gigabájtos memóriával ellátott, wifis változat ugyanúgy 500 dollárba kerül majd, mint eddig (idehaza 147 ezer forint), míg a legdrágább, 64 gigás tárhellyel ellátott modellt 829 dollárba (idehaza körülbelül 240 ezer forint) kerül majd, mint az iPad 1, így az előző szériához tartozó modell utolsó készletei valószínűleg olcsóbban megvásárolhatóak lesznek.

Március 25-étől kapható Magyarországon

Az Apple az Egyesült Államokban március 11-én elkezdi árulni az új iPAdet, 26 további kiemelt piacán - köztük Magyarországon is - március 25-én kerül majd a boltokba a táblagép. Az Apple néhány új kiegészítőt is bejelentett a készülékhez, például a mágnesesen csatlakozó képernyővédőt, ami nem csak a készülék kijelzőjét védi a sérülésektől, de egyben támasztékul is szolgál, belseje pedig a ki- és becsukás során mindig le is tisztítja a kijelzőt.

Kapható lesz az iPad 2-höz egy HDMI-kábel is, ami a legelterjedtebb digitális csatlakozóval ellátott tévékészülékekre is továbbítja a táblagép képernyőjének tartalmát. Steve Jobs szerint ezt a funkciót főleg tanárok igényelték - segítségével azonban akár otthoni médialejátszónak is alkalmas a ketyere.

Forrás: [origo]
Az iPad 2 újfajta tokja egyben támaszték és képernyőtisztító is

WiFi Hotspotot is csinálhatunk az iPad-ből

Nem csupán magát az iPadet, hanem a táblagépein futó iOS operációs rendszert is megújította az Apple. Az új szoftver - amely március 11-től lesz installálható - lehetővé teszi, hogy az otthoni számítógépen - PC vagy Mac -, illetve a családtagok iPadjein, iPod Touch lejátszóin vagy iPhone-jain lévő médiafájlokat megosszák egymással wifin keresztül, így ezek lejátszásához nem kell külön átmásolni a tartalmakat. Ugyancsak a wifihez kapcsolódik egy másik újítás, a hotspot funkció, amely segítségével a mobilinternetes kapcsolatot lehet megosztani a közelben tartózkodó, wifit támogató eszközökkel, például laptopokkal vagy mobiltelefonokkal. A böngészés a Safari böngésző működésének optimalizálásának köszönhetően válik gyorsabbá.