Börtönbe kerültek a bűnözők Facebookjának működtetői

Vágólapra másolva!
A brit tinédzserek által működtetett online fórumon bankkártya-adatok illegális adásvétele folyt, forintban kifejezve milliárdosnak megfelelő nagyságrendben.
Vágólapra másolva!

A weboldal a Gh0stMarket.net címen volt elérhető, és egy online fórumként működött, amelynek tagjai azonban nem csak eszmét cseréltek, hanem internetezők bankszámláinak megcsapolására használható adatokkal, többek közt kártyaszámokkal és pin-kódokkal kereskedtek rajta.

Lopott adatok szupermarkete volt

Míg a hatóságok szerint a szájt gyakorlatilag az online bűnözők szupermarketeként működött, a védelem azzal érvelt, hogy az oldal inkább egyfajta "Crimebookként", vagyis olyan közösségi szájtként működött, ahol az internetes biztonság iránt érdeklődők tapasztalatokat cserélhettek egymással - írja a Guardian.

A hatóságok becslései szerint legalább 16,2 milló fontot, vagyis több mint 5 milliárd forint értékű kárt okozott tevékenységével világszerte különböző bankoknak a szájt mintegy nyolcezer regisztrált felhasználója.

Kétszer tartóztatták le a hackereket

Az oldalt 17 és 18 éves fiatalemberek működtették, akiket azt követően tartóztattak le 2009-ben, hogy egy hotelben lopott hitelkártya-adatok felhasználásával akarták kiegyenlíteni ezer fontos, vagyis több mint 300 ezer forintos számlájukat. Nicholas Webbert és Ryan Thomast öt- és négyéves büntetésre ítélte az ügyükben eljáró brit bíróság. Egy másik, huszonéves társuknak ugyancsak öt évet kell a rácsok mögött töltenie, mert segédkezett az adatok ellopásához használt szoftverek elkészítésében, a szájt egyik 21 éves felhasználóját, egy nőt pedig másfél éves szabadságvesztéssel büntették, két másik, a lopott pénz tisztára mosásában segédkező huszonéves segítőt pedig közmunkára ítéltek

Az iskolatársai által szociálisan érzéketlenként leírt Webbert és társát kétszer is le kellett tartóztatnia a rendőrségnek, mivel amikor első alkalommal szabadlábon védekeztek, titokban elhagyták az országot. Webber a fórumon azzal is megfenyegette a helyi rendőrség elektronikus bűnözéssel foglalkozó részlegének vezetőjét, hogy bosszúból "felrobbantja a fejét", majd számos rendőrségi dolgozó lakáscímét nyilvánosságra hozta, miután képes volt behatolni egy ezeket tartalmazó adatbázisba.