Tengerész kerestetik: hajószimulátorok PC-re

Vágólapra másolva!
Szupertankhajóval, konténerek ezreit szállító teherhajóval, fregattal vagy torpedónaszáddal járhatjuk a világ tengereit. A szimulátorok kormánykereke mögé képzetlenül is odaállhatunk, nem kell matrózként kezdeni a szamárlétra - és az árbocok - megmászását.
Vágólapra másolva!

Minden gyerek álmodik arról - legalább akkor, amikor a Rejtelmes szigetet, Rejtő Piszkos Fred-történeteit vagy Dékány ifjúsági regényeit olvassa - hogy hajóskapitány lesz. A vágyat azonban csak töredékük váltja valóra, a többség a tengerparti nyaralások kötelező hajókirándulásán jut a legközelebb az egykor vágyott hivatáshoz. A játszani vágyók azonban a PC-n is kipróbálhatják, milyen teaklipperrel száguldani az angol partok felé, fregattot vezetni a világtengereken vagy tankhajóval manőverezni a világ legforgalmasabb kikötőiben.

Hajókázás a PC-n

Átlagosan kétévente jelenik meg újabb kiadás a Ship Simulator sorozatból, az aktuális verzió a hangzatos Extremes alcímet kapta. A programot nem szabad a külleme alapján megítélni, ha a grafikát néznénk, akkor csak egy tisztes közepes osztályzattal honorálhatnánk a holland fejlesztő igyekezetét. Tudás alapján viszon világbajnok a Ship Simulator: közel valós időjárási szimulációt tartalmaz, így a játékos szinte érezheti, ahogy a hullámok ringatják vagy dobálják a hajóját.

Még a legendás Rainbow Warriort is vezethetjük

Az óriási teherhajók mellett rotterdami vízitaxi, a Greenpeace hajói, különböző hadseregek egységei, mára eltűnt típusok, mint a fregatt vagy a gőzhajó szerepelnek a játékban. Még az 1912-ben elsüllyedt Titanicot is elvihetjük egy körre. A kínálat Piszkos Fredet vagy Daniló kapitányt is zavarba ejtené. A Ship Simulator sorozat tagjaihoz ráadásul számtalan kiegészítő érhető el. Némelyik csomag csupán élethűbb ködkürtöt vagy szebb hajómodelleket tartalmaz, ám van olyan is, amellyel újabb küldetések, vagy vezethető járművek kerülnek a játékba. A csomagok egy része fizetős (5 euró egy új hajó), a finomítások viszont ingyen is leszedhetőek.

Tengerész kerestetik

Míg a fenti szoftver csak játék, bár a legjobb szimulációs cég gyártotta, vannak egészen komoly, oktatási célokra is használt hajószimulátorok. Az első ilyen a 2006-os Ship Simulator kódján alapuló, ám műszerekkel, GPS-információkkal megpakolt Ship Simulator Professional. A vezethető hajók listája körülbelül megegyezik a játékéval, ám a profi rendszerhez irányítókonzol, hajószerkesztő és részletes beállítópanel is jár. A szoftvert használó oktatók valóban testre szabhatják a rendszerüket, így a diákok úgy gyakorolhatnak, mintha a későbbi munkahelyükké váló hajók valamelyikén lennének.

Morzézni is megtanítja a program a leendő haditengerészeket

A szoftvert később továbbfejlesztette a gyártója, a holland VSTEP, és több verzióban dobta piacra. A Nautis névre átkeresztelt programnak van kereskedelmi hajósok képzésére szolgáló, katonai és parti őrségi kiképző és rádiós oktató verziója is. Ezekkel a programokkal a hajózni vágyó játékos azonban már csak kalóz verzióban - vagy drága tanfolyamokon - találkozhat, mert az árukat nem a megszállott szimulátorrajongó, hanem a szakmát tanuló tengerész zsebére szabták.

Drágán, de beszerezhető kormánykerék is

Az igazi tengeri medvék nem érhetik be a billentyűzettel és az egérrel, a valódit utánzó kormánykerékre, gázkarra, parancsnoki konzolra van szükségük. Igényeikről a PI Engineering nevű amerikai cég gondoskodott. Ship Driver nevű, USB-n csatlakozó perifériájukon negyven programozható gomb, több kar és egy pompás műanyag kormánykerék található. Az eszköz az összes nagy hajószimulátorral kompatibilis, szóljon az teherjárművekről, kecses katamaránokról vagy jachtokról. A gyártó még arra is figyelt, hogy az eltérő hajókhoz illő kereket adjon a csomaghoz: a játékos választhat a jachthoz jobban illő fát utánzó és a modern hajókhoz passzoló fémes volán között.

Forrás: ShipDriver.com
Egér és billentyűzet helyett jobb a hajózásra szánt kontroller

A PI-nak nem ez az első furcsa irányítója, korábban a vonat-, villamos- és metrószimulátorok rajongóinak gyártottak drága, ám minden igényt kielégítő vezetői fülkét. A vonatos és a hajós irányítópult egyaránt kétszáz dollár körüli összegért szerezhető be, ám még így is jóval olcsóbb, mint akár a legkisebb ladik. Akinek pedig még ez sem elég, hanem drágább és komolyabb irányítóra van szüksége, az 395 euróért megveheti a Ship Simulator csapata által terveztetett, műanyag helyett valódi alumíniumból készített csodakontrollert.