A Google is keresi a japán földrengésben eltűnteket

Vágólapra másolva!
Az internetes vállalat korábban is segített különféle katasztrófahelyzetekben, most azokról gyűjti az adatokat, akik a japán földrengés és szökőár miatt kényszerültek menekülni.
Vágólapra másolva!

A Google Person Finder most elindított japán oldala kettős feladatot lát el: adatnyilvántartó és webes üzenőfal mindazoknak, akik szeretteiket keresik, vagy hírt szeretnének adni arról, hogy jól vannak. A szájthoz beágyazható widget is készült, amelyen a legfontosabb funkciói elérhetők, abban a reményben, hogy így minél több emberhez jut el például közösségi oldalakon, blogokon keresztül.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Google Person Finder japán oldala

A Person Finder azzal is próbál segíteni, hogy a különböző eltűntekkel foglalkozó szervezetek nyilvántartásait egységes felületen teszi kereshetővé. A megoldás alapja az, hogy az eltűnt személyekről mindenhol szabványos formában vezetnek nyilvántartást, így azok könnyen beindexelhetők a speciális kereső számára.

A japán földrengés és az azt követő szökőárak következtében feltételezhetően több tízezer ember kényszerül menekülni otthonából. A szájton pár órával az elindítása után már több mint 4100 személy adatai vagy üzenetei szerepelnek. A Google először a Katrina hurrikán pusztítása után indított el ilyen szolgáltatást, legutóbb pedig az új-zélandi földrengés áldozatainak indított keresőt, amelynek adatbázisát önkéntesek is segítettek feltölteni.