Vágólapra másolva!
Számos ismert gyártó, többek közt a Sony, a Panasonic, a Toshiba és a Canon gyárainak működését is megszakította a Japánban lezajlott földrengés, illetve az azt követő szökőár.
Vágólapra másolva!

Japánban működik számos high-tech gyártó központja, és bár a tévék, számítógépek, mobiltelefonok és egyéb eszközök gyártása jelentős részben más ázsiai országokban is folyik, a szigetországot sújtó földrengés komolyan érintett számos vállalatot - írja a BBC. Számos japán üzemben leállt a gyártás a természeti katasztrófa után: a Panasonic (Matsushita) két, északon fekvő üzeme függesztette fel működését, míg a Sonynak hét üzeme zárt be ideiglenesen megfelelő energiaellátás híján. Emellett a cég Szendaiban lévő technológiai fejlesztőközpontját is be kellett zárni az épületet ért károsodások miatt.

LCD- és memóriagyár is sérült

A Canon cégnek három üzeme is komoly károkat szenvedett, és kényszerült leállásra: ezek egyike LCD-ket, a másik fényképezőgépekben használatos optikai lencséket, a harmadik pedig tintasugaras nyomtatókat állít elő. A félvezetőkben használatos szilíciumostyákat gyártó Shin-Etsu Chemical három üzemét volt kénytelen leállítani, ám ezek közül kettőben már újraindult a termelés, bár áramszünetek időnként megszakítják a gyártást - értesült a BBC. A Toshibának az északon fekvő Ivatéban lévő flashmemória-gyártó üzemét kellett bezárnia, de hétfőn már ennek tevékenysége is újraindult: ugyanakkor a kiesés miatt a háttértárolók e típusának ára 12,5 százalékkal emelkedett. A Fujitsu cég hat üzemét érte sérülés a földrengés nyomán, ebből négy Fukusima tartományban fekszik, ahol egy atomerőmű is megsérült a rengések után. A társaság még a károk felmérését végzi.

Tizenegyezer mobil bázisállomás vált működésképtelenné

A szárazföldi telekommunikációs gerinchálózatokban nem keletkeztek komoly károk, és - bár megvolt az esélye -, a szigetországot a világ többi régiójával összekötő tengeralatti optikai kábelek sem sérültek meg súlyosan - nyilatkozta a TeleGeography cég szóvivője a brit közszolgálati médiumnak. Ennek köszönhető, hogy az internetszolgáltatás szinte zökkenőmentesen működött a katasztrófa alatt, bár közel 900 ezer telefonvonal, és közel félmillió optikai szál megsérült a szárazföldön, a mobilszolgáltatók bázisállomásai közül pedig több mint 11 ezer volt működésképtelen vasárnap.