Rohamosan fogynak az amerikai zenekalózok

Vágólapra másolva!
Tavaly a korábbinál jóval kevesebb amerikai internetező szerezte be illegális forrásból kedvenc zenéit - derül ki egy felmérésből.
Vágólapra másolva!

Az NPD Group tanulmánya szerint az amerikai internetezőknek csupán a 9 százaléka szokott fájlcserélőket vagy más peer-to-peer technológiát használó letöltőszolgáltatásokat használni, míg három évvel ezelőtt ez az arány még 16 százalék volt. A becslések szerint az év végén 16 millió amerikai töltött le a netről nem legális forrásból származó zenéket, míg 2007-ben még 12 millióval többen használtak letöltőszolgáltatásokat - adta hírül az Ars Technica.

Az informatikai portál szerint a tanulmányt tavaly év végén készítették, amikor egy szövetségi bíró bezáratta a LimeWire nevű fájlcserélő hálózatot, amelynek nyomán azonnal csökkent az illegális letöltések száma az NPD szerint. Ugyanakkor az elemzőcég tanulmányából az is kiderül, hogy a szolgáltatást otthagyni kényszerülő felhasználók többsége más szájtokon folytatja az illegális letöltést.

Míg az átlagos amerikai netező 2007-ben még három hónap alatt 35 darab zeneszámot töltött le, 2010-re ez a szám 18 darabra csökkent: természetesen ez csak egy átlag, vannak, akik csak egy-két dalt töltenek le, mások pedig albumok százait. Ugyanakkor az NPD tanulmánya csak a peer-to-peer technológiát használó illegális forrásokat tartalmazza - ilyenek a fájcserélők vagy a BitTorrent -, az ingyenes tárhelyekre darabokban feltöltött tartalmakat nem - pedig ezek használata egyre népszerűbb világszerte a warezolók körében.