Internetes zenetárhelyet indított az Amazon

Vágólapra másolva!
Internetes zenetárhelyet és lejátszót indított az amerikai Amazon kereskedőház. A Cloud Music nevű szolgáltatás a felhasználó helyett vigyáz a zenékre, és minden kütyüről elérhetővé teszi azokat.
Vágólapra másolva!

Saját gépük helyett a cég szerverein tárolhatják zenéiket az Amazon ügyfelei. A netes zeneszolgáltatáshoz böngészőben futtatható lejátszó, és okostelefonra tölthető kliensprogram is jár. IPhone-ra és iPad-re viszont nem készült külön lejátszó, az Apple telefonját vagy táblagépét választók egyelőre csak a Safari böngészőből fogják elérni a szolgáltatást. A tárhelyre nem csak az Amazontól vásárolt zenéket lehet feltölteni, akár az iTunes Store-ból vásárolt másolásvédelem nélküli dalokat is le tudja kezelni a felhő lejátszó.

A bevezető időszakban 20 gigabájtos internetes tárhelyet ad a cég, amelynek birtoklása az első évben díjmentes. Később csak öt gigabájt fog ingyenesen járni, és a húsz gigabájtért már évi húsz dollárt kell majd fizetni. Az Amazon árai jóval magasabbak, mint a hasonló méretű tárhelyeket kínáló Google Storage (ott öt dollár az évi 20 gigabájt), viszont a Google még nem kínál zenelejátszót.

Az Amazon szerint a felhőben való adattárolás előnye, hogy a kütyük elromlása, ellopása esetén is megmaradnak a megvásárolt zenék, valamint minden internetre csatlakozó kütyün elérhető lesz az összes zenénk. A szolgáltatás egyetlen szépséghibája, hogy a cég zeneboltjához hasonlóan még csak amerikai előfizetőknek érhető el.