Bill Gates ellen vádaskodik egykori microsoftos alapítótársa

Vágólapra másolva!
Paul Allen azzal vádolja Gatest, hogy megpróbálta kitúrni a cégtől, amikor rákkal kórházban került. A Microsoft társalapítója áprilisban megjelenő önéletrajzi könyvében fedett fel eddig ismeretlen részleteket a Microsoft történetéből.
Vágólapra másolva!

A Microsoft társalapítója azzal vádolja Bill Gatest és Steve Ballmert, a Microsoft jelenlegi vezérigazgatóját, hogy betegsége miatt megpróbálták kitúrni a Microsofttól - írja a Wall Street Journal. Allen a hamarosan megjelenő önéletrajzában meséli el az esetet, amikor 1982-ben meghallotta, amint Gates és Ballmer arról beszélgetett, hogy elégedetlen a teljesítményével, amióta rákban szenved - Hodgkin-kórja volt, a nyirokrendszer daganatos megbetegedése, amely 2009-ben ki is újult nála -, és szeretnének módot találni rá, hogy elvegyék tőle a vállalatban birtokolt részesedését.

Allen elbeszélése szerint akkor kiabálni is kezdett Gatesszel, és bár megpróbálták elrendezni a dolgot, 1983-ban kilépett a vállalattól, amelyet 1975-ben együtt alapítottak. Igaz, ekkor sem a részvények felét, csak 36 százalékát kapta meg Gates 64 százalékával szemben. A jelenleg 58 éves programozó így is a világ egyik leggazdagabb embere lett, 13,5 milliárd dolláros vagyona van, több technológiai- és médiacég, valamint sportcsapat birtokosa. A Microsoft társalapítója a könyvében árnyalja Bill Gates innovátori szerepét a Wall Street Journal szerint, és több fontos újításról jegyzi meg, hogy az a saját ötletén alapult.

Az április 17-én megjelenő Idea Man (Ötletember) című könyvből a Vanity Fair magazin közölt részleteket szerdán Microsoft's odd couple, vagyis a Microsoft furcsa párja címmel. Ezekből az is kiderül, hogy Gates, akit Allen 13 éves kora óta ismert, nem volt mindig a legokosabb diák, de életeleme volt a versengés. A hétköznapi életben pedig nem sokat adott a formaságokra: mint Allen felidézi, egyszer Gates azt tanácsolta a nejének, hogy csak ugyanolyan színű ruhákat vegyen, hogy azok közül reggelente ne kelljen sokat válogatni, ő maga pedig ezért hordott mindig kizárólag khakiszínű nadrágot és valamilyen hozzá illő pulóvert. Allen és felesége egyszer annak is szemtanúi voltak, ahogy a náluk vendégeskedő Gates kanállal eszi a sült csirkét.

A könyv miatt Bill Gates meg is orrolt kissé egykori kollégájára a Wall Street Journal szerint, de nyilvánosan még nem reagált az abból közölt részletekre. Paul Allen az elmúlt hónapokban azért került be a hírekbe, mert pert indított 11 internetes vállalat, közöttük a Facebook, a Google és az Ebay ellen is arra hivatkozva, hogy azok jogtalanul használják a korábban általa levédett technológiákat.