Mégsem lepte el az internetet a levélszemét

spam, monthy python
Vágólapra másolva!
Nem töltik már meg reggelre a levelesládát a viagrát, hamis órát vagy gyanúsan olcsó gyógyszereket kínáló spamek. A kétezres évek pesszimista, a spamekkel vívott harc elvesztését jósló tanulmányai ellenére felülkerekedtünk a kéretlen levelek jelentette problémán. Hiába erősítenek bele a magyar spammerek, a szűrőknek köszönhetően egyre kevesebb kéretlen levelet kapunk.
Vágólapra másolva!

Nem megoldhatatlan probléma már a kéretlen levelek kezelése. Míg az ezredfordulón megesett, hogy reggelre megtelt a levelesláda spamekkel, mára ezek eltűntek szem elől. A nagy levelezőrendszerek megtanulták felismerni a reklámüzeneteket, így már nem is találkozunk velük, mert egy időnként magától kiürülő mappába kerülnek. A potencianövelőt, hamis órát, gyanúsan olcsó szoftvert vagy generikus gyógyszert kínáló levelekkel a legtöbb felhasználó csak akkor találkozik, ha kirándulást tesz a spam mappában.

A nigériai csalás típusú - hosszú, kalandos bevezető után kisösszegű befizetésért nagyobb összeget kínáló - levelek időnként kikerülik a szűrőket, ám a szöveg igénytelensége miatt ezek is lebuknak az olvasó előtt. Ha mégis tévedne a szűrő, akkor 20-30 napig még kereshetünk a gyanús üzenetek között. Erre akkor lehet szükség, ha a túlzottan paranoiás levelező egy webes szolgáltatás visszaigazoló levelét vagy egy ritkán használt webboltból érkező számlát gondolt kéretlen reklámnak. A felhasználók mindennapjaiból viszont eltűnt a spam miatti aggodalom, a webes levelezők közel tökéletes szűrőinek hála.

Forrás: AFP/Mike Clarke
Hamis gyógyszer, drága óra, kalóz szoftver - ezeket kínálják leggyakrabban

A spam elleni harc nem tűnt mindig megnyerhetőnek, a kétezres években egymást követték az egyre negatívabb előrejelzések. A hasznos és a kéretlen levelek egyre romló aránya miatt gyakran ragadtatták el magukat a szakértők, akiket még a levélszemét visszaszorítását célzó 2003-as amerikai CAN-SPAM törvény sem győzött meg. A SpamHaus Project 2005 elején jósolta meg, hogy a levelek háromnegyedét kitevő szemét tovább fog növekedni, és hamarosan az e-mail forgalom 95 százaléka spam lesz. A MessageLabs pedig feketelista elven működő, a gyanús küldőket azonnal elutasító filtereket temette ugyanabban az évben, ám a mai napig ezek a rendszerek adják a levélszemét elleni védelem első vonalát. Nem csak a borúlátóknak kellett csalódniuk, Bill Gatesnek sem lett igaza, aki 2004-ben a davosi világgazdasági fórumon azt ígérte, hogy a technológusok két év alatt megoldják a kéretlen levelek jelentette problémát.

"Nem tudom, hány kéretlen levelet kapok"

Mindegy, hogy melyik nagy e-mail szolgáltatónál regisztrálnak címet a felhasználók, biztonságban lesznek a spamtől - ez derült ki körkérdésünkből. A Gmail, a Hotmail és a Yahoo Mail egyaránt megvédi a levelezőket. Egy-két spam ugyan képes átcsúszni a szűrőkön, de a rendszer minden egyes hibájára több ezer megfogott reklámüzenet jut. Csupán a Hotmaillel kapcsolatban hallottunk olyan panaszt, hogy a védelmi rendszere túlzottan agresszív. A kéretlen üzenetek mellett hajlamos a tömeges hírlevélküldésre használt, ám legális üzenetek kiszűrésére is. Az ismerősöktől kapott, valódi tartalommal rendelkező leveleket pedig egyik szolgáltatónál sem fenyegeti veszély.

A szemét egy részét rögtön visszautasítják a szerverek

A teljes levélforgalom hetven és kilencven százaléka közé esik a spamek aránya iparági becslések szerint. Az arány volt már jóval nagyobb is, kilencvenöt százalék feletti - tudtuk meg Fernezelyi Mártontól, a Freemailt üzemeltető C3 munkatársától. Ezeknek az üzeneteknek a nagy része el sem jut a spamszűrőig, már korábban elkapja őket a Freemail. Az első védelmi vonalon túljutó leveleknek még mindig majdnem a fele kéretlen reklám. A következő szűrő ennek tíz százalékát blokkolja, a fennmaradó 30 százalék pedig a felhasználó spam mappájában landol - oda is a szűrő küldi, de azzal az engedménnyel, hogy ennek spam-mivoltáról még dönthet a címzett.

A levélszemét özöne már csak a kisebb saját levelezőszervert üzemeltető cégek dolgozóit terheli. A beérkező üzenetek 60-65 százaléka levélszemét - mondta el az [origo]-nak Kádár Tamás, egy negyvenfős fordítóiroda rendszergazdája. A havi körülbelül hatvanezer levél túlnyomó többsége szemét, amelynek nyolcvan százaléka az angolszász világból érkezik. A szemétnek csupán tíz százalékát küldik magyar címről, a fennmaradó tíz százalék pedig a világ többi országából érkezik. A rendszergazda dolgát a tiltólisták könnyítik meg, amelyek a spamek felét rögtön kiszűrik, csak a fennmaradó húsz százalékkal kell a Kádár által karbantartott levélszemétszűrőnek elbánnia.

Valóban eltűnőben van a spam

2008 végére teszi az idegen nyelvű spamek számának csökkenését Sütő János független informatikai szakértő, a Spamtelenül című könyv szerzője. A szakember szerint a McColo Corporation tárhely- és szerverhoszting-szolgáltató rendszereinek lekapcsolásával fogyatkozott meg a kéretlen levélforgalom. A McColo helyét ugyan hetek alatt betöltötték a spammereket kiszolgáló újabb cégek, ám Sütő adatai szerint a korábbi szinteket már sosem érte el a levélszemét mennyisége.

Forrás: [origo]
Csak akkor találkozunk spammel, ha szándékosan keressük

A nagyobb visszaesések továbbra is razziákhoz, lefoglalásokhoz, illetve a kiberbiztonsági szakértők által leállított zombihálózatokhoz kötődnek. A legutolsó hasonló esemény az ósdi biztonsági hibát kihasználó Rustock-hálózat lekapcsolása volt, ami évek óta előkelő helyet foglalt el a kéretlen levélküldő hálózatok toplistáján. A rendszer a világ spamtermésének harminc százalékáért volt felelős.

Most erősítenek bele a magyarok

Magyarországon is fordulópont volt a 2008-as év Sütő János szerint, de hazánkban ekkor éppen növekedni kezdett a hazai forrású kéretlen reklámok száma. Megváltozott a spamtörvény, már csak a magánfelhasználókat védte, a cégek info@ kezdetű fiókjaiba ettől kezdve legálisan lehetett reklámokat küldeni. A fellendülő címlistaüzlet és a tömegből kitűnni vágyó kis cégek nagy száma egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy egyre több kéretlen levelet kelljen kezelniük a levelezőrendszereknek. Az alacsony - esetenként maximum 500 ezer forintos - büntetések ráadásul arra bátorították a drágább termékeket hirdetőket, hogy a várható büntetést a marketingköltségek részeként tartsák számon.

Figyelni sem kell a védekezésre

A magánfelhasználók könnyen el tudják tüntetni a kéretlen reklámokat. Ha a nagy szolgáltatók valamelyikénél vannak, akkor a szűrést automatikusan elvégzik helyettük a szolgáltató szerverei. Néhány éve a saját doméncím alatt bonyolított levelezést és a céges fiókokat is át lehet vinni a Google-hoz, így aki nem félti túlzottan az adatait, és bízik a cég számítási felhőjében, az pár kattintás után véglegesen megszabadulhat a spamtől.