Megéri a pénzét? A legjobb laptopok - 1. rész

laptop
Vágólapra másolva!
Szupergyors laptopot szinte bárki megvásárolhat, az igazi művészet jó áron vásárolni ütős konfigurációt. Cikksorozatunk első darabjában az Asus hatalmas, a Dell közepes és a Toshiba kompakt méretű laptopját mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

A múlt héten az itthon megvehető laptopokhoz kínált garanciális szolgáltatásokat tekintettük át: bár egyáltalán nem mindegy, hogy egy vagy három évig szervizelik számítógépünket ingyen, önmagában senki sem a jótállás alapján választ noteszgépet, sokat nyom a latban az ár, a teljesítmény, a méret és a kinézet is. Cikksorozatunk első részében az Asus, a Dell és a Toshiba három noteszgépét mutatjuk be.

A legjobb vételnek számító laptopok nyomába eredtünk a gyártók segítségével: mindegyik cégtől olyan modellt kértünk kölcsön, amelyről azt gondolja, hogy a saját kínálatából a legjobb ár-érték arányú készülék, azaz jutányos áron nyújt extra teljesítményt, csúcsminőséget vagy egyedi funkciókat. Ezen túlmenően semmilyen más kitételünk nem volt, nem szabtunk meg sem minimális, sem pedig maximális árat, méretbeli limitet sem, a beérkező PC-ket azonos módon teszteltük le.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Teljesítményüket játékokkal és a PCMark Vantage mérőprogrammal vizsgáltuk meg: ez durván másfél órán át teszteli a gépet különböző tipikus feladatokkal, például szövegszerkesztéssel, táblázatkezeléssel, videoszerkesztéssel és lejátszással, játékok futtatásával. Az összpontszámon kívül ezekben a részterületeken elért eredményeket is feltüntettük. Ezenkívül feltüntetjük a Windows 7-ben elért élményindexeket is, ezzel az operációs rendszer értékeli az adott gép teljesítményét, maximális értéke 7,9 pont lehet, a legrosszabb osztályzat pedig 1. A gépek akkumulátoros üzemidejét bekapcsolt wifivel, folyamatos YouTube-lejátszással mértük le.

ASUS K73SV - hegedűtok az asztali PC helyén

Az Asus egy 17 colos képernyővel felszerelt laptopot küldött a megméretésre, amelyet az asztali PC-t kiváltó otthoni számítógépnek szánnak. Több mint három kilogrammos tömegével és jókora méreteivel ez a gép egyáltalán nem mindennapos hurcolásra termett, viszont annyira azért mobil, hogy a másik szobába vagy a nyaralóba simán magunkkal vigyük.

Sokan nem tudják elképzelni, mi értelme van egy óriási laptopnak, pedig egy ekkora képernyőnek nem csak a mérete, de 1600 x 900 pixeles felbontása is nagyobb a szokásosnál, így a nélkül is kényelmesen lehet internetezni, filmet nézni rajta, hogy külső monitort kapcsolnánk hozzá. Billentyűzete a manapság elterjedt "szigetes" kivitelű, azaz a gombok között kényelmesen nagy távolság van: sajnos az Enter gomb túl kicsi, a jobb oldalon lévő numerikus tasztatúra pedig túlságosan rá lett zsúfolva a kurzormozgató nyilakra. A tapipad viszont jó nagy, és gombjainak tapintása is kellemes, a beépített hangszórókat pedig az Altec Lansing készítette, mélysugárzójuknak köszönhetően a szokásosnál kicsivel szebb hangzást biztosít.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Az Asus gépét két darab ötszáz gigabájtos merevlemezzel szerelték fel, így a filmeknek, fotóknak akár külső winchester nélkül is elegendő helyet biztosít. Teljesítményére nem lehet panasz, a Core i5-ös Intel processzor és a négy gigabájt memória zökkenőmentes munkát tesz lehetővé, de a GeForce GT540M videokártyával csak régebbi játékokat lehet futtatni: a tavaly megjelent Split/Second például még szaggatott rajta, de a 2008-as Race Driver: GRID már tökéletesen futott, és a nagy felbontású videókat is szépen lejátszotta. Meglepetést okozott a K73SV akkumulátoros teljesítménye is: dacára a konnektorközelbe szánt funkcionalitásnak, egy töltéssel három órán át lehetett használni a gépet wifivel együtt.

Kinek ajánljuk? Az Asus óriási laptopját annak érdemes választania, aki otthonába egy kevés helyet foglaló, a kábeldzsungelt felszámoló, esztétikus megoldást keres, ugyanakkor kényelmes internetezést, filmnézést, zenehallgatást biztosító PC-re van szüksége. Ha arrébb kell tenni, csak egy mozdulat és buliba is magunkkal vihetjük, de utazni ne ezzel induljunk!

Ezt szerettük benne:

  • a nagy képernyőn kényelmes internetezni
  • meglepően jó akkumulátoros üzemidő
  • kényelmesen használható, nagy tapipad
  • hatalmas tárhely a két merevlemezen

Ez nem tetszett:

  • nagy tápegysége van a töltőnek, a drótja viszont túl rövid
  • túl kicsi az Enter gomb, a numerikus billentyűzet rá van zsúfolva a nyílgombokra
  • a 0,3 megapixeles webkamera ma már elavult
  • az újabb játékok futtatásához gyenge a videokártya

Windows élményindex: 5,7
PCMark Vantage összteljesítmény: 6594
PCMark Vantage játékbeli teljesítmény: 4615
PCMark Vantage videós funkciók: 4095
PCMark Vantage munka, feladatok: 5777
Akkumulátoros üzemidő: 3 óra
Garancia: 2 év
Ár: 210 ezer forint (Windows 7 Home Premium 64 bit operációs rendszerrel)

***

Dell Inspiron 15R/N5010 - jókislány minden feladatra

A Dell Inspiron 15R és N5010-es márkanéven is ismert laptopját legalább egy tucatnyi felszereltségben lehet megvásárolni, a gyártó a 175 ezer forintért elvihető változatot küldte versenybe. Ez a Dell is egy otthoni laptop, amely egyáltalán nem foglal túl sok helyet az asztalon, ám 15 colos képernyőjén már kényelmesen lehet internetezni. Tömege 2,7 kilogramm, így a mindennapi hurcoláshoz autót is érdemes csatasorba állítani, akkumulátoros üzemideje pedig átlagos, nem kimagasló. Igazi formáját egy íróasztalon futja ki.

Külsőleg nem túl izgalmas ez a gép, egyedül a képernyő színes hátlapja teszi izgalmasabbá, hozzánk egy piros változat jutott el, ezenkívül még kék és fekete típusai kaphatóak itthon. Gépháza műanyag, viszont elég masszív kivitelű, semelyik részét sem lehet ujjal behajlítani. Fényesen tükröződő, ívelt felületei több szemlélő szerint is olcsó hatást keltenek. Felszereltségét az átlagos internetezésre lőtték be: Core i5-ös Intel lapkával és 4 gigabájt memóriával szerelték fel, integrált grafikus kártyájának ereje azonban csak a jó minőségű videolejátszásra elegendő, sem a Split/Second, sem a régi Race Driver: GRID nem futott rajta élvezhetően. Böngészéshez, szövegszerkesztéshez és hasonló feladatokhoz azonban ez a hardver több mint elegendő, sőt egy képszerkesztőtől vagy videovágó programtól sem jön zavarba.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

A billentyűzet extrája, hogy numerikus tasztatúrát is rázsúfoltak, ami például az Excelben sokat dolgozók munkáját könnyíti meg. Összességében azonban nem lehet különösebben kényelmesen gépelni a 15R billentyűzetén, mert a gombok túl közel esnek egymáshoz, az Apple iMacjén debütált, és azóta széles körben alkalmazott "sziget" billentyűzet nagyobb komfortot biztosít. A tesztgépen a széles kivitelű Backspace gomb csak erősebb nyomásra reagált, viszont az Enter normális méretű, a tapipadot pedig kényelmesen lehet használni. Ezt a készüléket is mélysugárzós integrált hangszórókkal látták el, emellett 1,3 megapixeles webkamerája is van.

Kinek ajánljuk? Ez egy ízig-vérig átlagos laptop: nem túl kicsi, nem túl nagy, nem is lassú, nem is gyors. Internetezni tökéletesen lehet rajta, a fél terabájtos merevlemez a filmeknek és a zenéknek is elegendő helyet biztosít. Viszonylag alacsony ára és a három év garancia miatt kifejezetten jó választás barátnőnek, szülőnek vagy bárkinek, aki nem olyan hardcore felhasználó, mint tesztelőnk.

Ezt szerettük benne:

  • masszív gépház, kényelmes tapipad
  • van numerikus billentyűzet is, excelezéshez ideális
  • 3 év garancia jár hozzá

Ez nem tetszett:

  • a régi játékhoz sem volt elég gyors az integrált videokártya, érdemesebb a Radeon GPU-val szerelt, alig drágább típust választani ehelyett
  • a billentyűzet gombjai nagyon közel vannak egymáshoz

Windows élményindex: 4,5
PCMark Vantage összteljesítmény: 5570
PCMark Vantage játékbeli teljesítmény: 3415
PCMark Vantage videós funkciók: 3805
PCMark Vantage munka, feladatok: 5236
Akkumulátoros üzemidő: 2 óra 40 perc
Garancia: 3 év
Ár: 175 ezer forint (Windows 7 Home Premium 64 bit operációs rendszerrel)

***

Toshiba Satellite R630-13T - a hónalávaló

A Satellite R630-as laptop külsőre üzleti modellnek néz ki, noha otthoni felhasználóknak szánja a Toshiba, így olcsóbb azoknál, és nincs rajta a munkagépekre jellemző dokkolócsatlakozó és ujjlenyomat-olvasó sem. Ugyanakkor a mindennapos cipelésben sem fog tönkremenni, mert nem hagyományos műanyag, hanem magnézium-ötvözetből készült gépháza van, billentyűzete pedig cseppálló kivitelben készül. Ezen nagyon kényelmesen lehet gépelni, némi kritika legfeljebb a tapipad gombjait illetheti, ezek kissé kopogósak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Tömege a netbookokkal vetekedő másfél kilogramm érték körül jár, képernyője mégis 13,3 colos, vagyis nagyon kényelmesen hordozható, táskába termett számítógép. A tipikus szubkompakt (azaz nagyon kicsit) noteszgépekkel ellentétben az R630-ast normális teljesítményre képes Intel Core i3-as processzorral és 4 gigabájt memóriával szerelik fel, így teljes értékű számítógépként is megállja a helyét, bár játszani ezen a gépen sem sikerült, túlságosan szaggatott rajta a két program. Hűtőventilátora csak komoly terhelésnél - például videovágás, 3D-s grafika - búg fel, ekkor a bal felső sarka eléggé melegszik is. Internetezés, videózás és hasonlóan átlagos tevékenység közben a laptop normál hőmérséklet mellett, csendben működik. A kategóriánál teljesen szokatlan módon beépített DVD-írót is tartalmaz, így az apró mérethez és maratoni akkuidőhöz teljes értékű funkcionalitás és megfizethető ár párosul, ami szokatlan elegy ma még a piacon.

Kinek ajánljuk? A Toshiba R630-ast annak érdemes választania, aki általában magával viszi a laptopját, és egy netbooknál jóval nagyobb képernyőre és teljesítményre, illetve DVD-meghajtóra is szüksége van. Fotósoknak, lakberendezőknek, bringásoknak remek választás - ráadásul utóbbiak a matt fekete gépházat is jókedvvel matricázzák majd tele.

Ezt szerettük benne:

  • csupán másfél kilogramm körüli tömeg
  • strapabíró magnéziumötvözet ház
  • cseppálló billentyűzet
  • extravékony kivitelű DVD-meghajtó

Ez nem tetszett:

  • nem rendelhető 320 gigabájtosnál nagyobb merevlemezzel
  • a tapiegér gombjai kopogósak

Windows élményindex: 4,6
PCMark Vantage összteljesítmény: 5447
PCMark Vantage játékbeli teljesítmény: 3123
PCMark Vantage videós funkciók: 3702
PCMark Vantage munka, feladatok: 4757
Akkumulátoros üzemidő: 3 óra
Garancia: 2 év
Ár: ~ 200 ezer forint (Windows 7 Home Premium 64 bit operációs rendszerrel)