Zavarhatja a GPS-t a 4G-s mobilnet

Vágólapra másolva!
Várhatóan még az idén elindul az Egyesült Államokban az a 4G-s mobilinternet-hálózat, amely a nagyvárosokon kívül is elérhetővé teszi nagy sebességű kapcsolatokat. A technológia azonban szakértők szerint megzavarhatja a gps helymeghatározó rendszer működését is.
Vágólapra másolva!

Ezt a lehetséges problémát több évvel ezelőtt már felvetették szakértők, de a negyedik generációs mobilhálózat és a gps-rendszerek egymást zavaró működése azért lett újból téma, mert az USA-ban várhatóan még az idén kiépíti majd gyors elérést biztosító hálózatát a LightSquared nevű társaság. A GPS-t tartalmazó berendezések gyártói azt tartják problémásnak, hogy az induló mobilhálózat által használt frekvencia túl közel van a jelenleg használt műholdas rendszeréhez. Ez azt eredményezheti, hogy a mobil adótornyok közelében használhatatlanná válhatnak a navigációs eszközök.

A probléma elsősorban a repülőgépeket, mentőket és az olyan járműveket érinti, amelyek irányításához elengedhetetlen a műholdas navigáció, ráadásul az amerikai légi irányítás is a világháborús radartechnológiáról mostanában készül áttérni a GPS-alapú technológiára. A Szövetségi Távközlési hatóság (FCC) és a LightSquare is kitart amellett, hogy az új rendszer semmilyen zavart nem okozhat műholdas navigációban, az viszont már biztos, hogy a rendszer elindulásáig számos tesztet és hatástanulmányt kell készíteni az új Wi-Fi és a GPS-ek kompatibilitásáról.