A kis falvakban is lesz mobilinternet

mobilinternet
Vágólapra másolva!
Új díjrendelettel ösztönzi a hazai mobilszolgáltatókat a jobb lefedettség, illetve a jobb minőségű szolgáltatások nyújtására a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. Ennek eredményeként a nagyvárosok mellett kis falvakban is elérhetővé válnak majd a szélessávú mobilinternetes szolgáltatások.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hétfőn bemutatott, új frekvenciadíj-rendelete értelmében a magyar mobilszolgáltatóknak áprilistól a bázisállomásokon bonyolított forgalomtól függően kell díjat fizetniük a rádiófrekvenciák használatáért. Korábban a cégeknek minden egyes működő bázisállomás után fix díjat kellett fizetniük attól függetlenül, hogy a berendezés egy nagyvárosban, vagy egy kis lélekszámú faluban működik.

Eddig ellenérdekeltek voltak a cégek a fejlesztésben

Szalai Annamária, az NMHH elnöke szerint a korábbi, még a kizárólag beszédhívások bonyolítására szolgáló mobilhálózatok indulása idején kialakított díjstruktúra gyakorlatilag ellenérdekeltté tette a mobilcégeket a vidéki fejlesztésekben. Olyan is előfordult, hogy egy-egy település közelében lekapcsoltak bázisállomásokat, mert azok működtetése nem volt kifizetődő - a frekvenciahasználati díjak ugyanis összességében milliárdos nagyságrendű költséget jelentenek a társaságoknak.

Az új díjrendszerben a rádiófrekvenciák használatáért az adott állomás forgalmához igazodó díjat kell fizetnie a szolgáltatóknak, így a kis települések közelében működő berendezések működtetése gazdaságosabbá és kiszámíthatóvá válik. Emellett bizonyos típusú beruházásokra a szolgáltatók jelentős díjkedvezményeket kaphatnak, amellyel ugyancsak a lefedettség növelését ösztönzi a hatóság.

Nem a jövő héttől nyomják le az árakat

Mindhárom hazai mobilcég képviselője üdvözli a változtatásokat, bár Marchart Pál, a Vodafone vezérigazgató-helyettese megjegyezte, hogy az új frekvenciadíjak is jóval magasabbak ez Európai Unió tagországainak átlagánál, de legalább a költségek további emelkedése véget ért. Bár az új frekvenciadíjak április óta hatályosak, bevezetésük nyomán nem fognak azonnal csökkeni a mobilinternet és a telefonálás díjai, bár Szalai Annamária szerint idővel ezek csökkenésére is hatással lesz az új díjszabás.

A sávosan fizetendő díjak elsősorban a következő generációs mobilinternet-szolgáltatás, az LTE elterjesztéséhez járulnak majd hozzá. Ez akár száz megabites sebességű letöltést is lehetővé tesz majd, azaz mintegy huszonötször gyorsabb lesz a jelenlegi szolgáltatásoknál. A technológia a szolgáltatók várakozásai szerint nem csak gyorsabb lesz, hanem olcsóbban lehet majd használni a jelenlegi mobilinternetes megoldásoknál, kiépítése azonban a hazai cégektől összességében százmilliárd forintos nagyságrendű beruházásokat igényel majd.

Mindenhol elérhető lesz a széles sávú mobilnet

Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója szerint az új rendelet eredményeként az előfizetők a mobilszolgáltatások minőségének javulását érzékelik majd elsőként: például a mobilinternetet szinte mindenütt széles sávon tudják majd használni, nem csupán a nagyvárosokban. Az új szabályozásnak köszönhetően ugyanis a jelenleg a lakosság 75 százaléka számára elérhető szélessávú mobilinternetes szolgáltatások mindenütt elérhetővé válnak.

Mátrai Gábor, az NMHH elnökhelyettese szerint a hatóság a mobilhálózatok mellett a teljes, például műsorszórásra használt frekvenciák használatának szabályozását is át fogja dolgozni a jövő évre. Legkésőbb 2015-ig a jelenleg még analóg módon is sugárzott földi tévéadást is ki fogja váltani a digitális technológia, a felszabaduló frekvenciákat mobilinternetes szolgáltatások működtetésére fogják újra felhasználni.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.