Tízezreket veszíthetünk évente a rossz tarifacsomag miatt

Mobiltelefon, telefonálás
Vágólapra másolva!
Egy brit cég tanulmánya szerint a mobiltelefon-tulajdonosok háromnegyede évente mintegy hatvanezer forintnak megfelelő összeget költ el teljesen feleslegesen azért, mert nem az igényeihez igazodó tarifacsomagot választja.
Vágólapra másolva!

Ez a brit Billmonitor nevű társaság tanulmányában olvasható: a társaság olyan honlapot működtet, amelyen az érdeklődők leellenőrizhetik, hogy a megfelelő díjcsomagot használják-e, az oldal anonimizált telefonszámlákból álló adatbázis elemzésével segít kiválasztani a megfelelő díjcsomagot. A társaság szerint egy átlagos brit mobiltelefon-használó évente mintegy kétszáz fontos, vagyis mintegy hatvanezer forintnak megfelelő összeget azért költ el feleslegesen, mert nem az igényeihez leginkább passzoló díjcsomagot választja. A felmérést elkészítéséhez huszonnyolcezer ember - személyes adatokat nem tartalmazó - számláját elemezte a cég.

Alá-, és fölébecsülik telefonhasználatukat

A Billmonitor tanulmánya szerint a szigetországban a legtöbb előfizető túlbecsüli a maga által folytatott beszédmennyiséget, sokszor a díjcsomagban foglalt, lebeszélhető perceknek csupán a negyedét használják fel. A legtöbb ember hajlamos inkább magasabb kategóriájú előfizetési csomagot választani azért, hogy véletlenül se lépje túl az abban megállapított, lebeszélhető perceket.

Ugyancsak sok mobilozóra jellemző, hogy túl szűkösnek bizonyuló havi keretre fizetnek elő, melyet túllépve komoly költségekbe verik magukat. A társaság szakértője, Dr Stelios Koundouros szerint sok előfizető pszichológiai okokból választ olcsó, kevés lebeszélhető percet tartalmazó díjcsomagot, hogy ezzel próbálja mérsékelni telefonköltését - de ez általában nem hoz eredményt.

Harmincezer forint egyetlen hívásért

Egy tipikus brit mobiltelefon-tulajdonos havonta háromszáz sms-t küld el, egyre többet használja a mobilinternetet: az átlagnetező 133 megabájt adatot forgalmaz készülékéről, és éves szinten 439 fontot, vagyis 130 ezer forint körüli összeget költött havi számlákra. A huszonnyolcezer havi mobilszámla közül a legmagasabb egy 1700 fontot, vagyis mintegy félmillió forintot kóstált, az egyetlen hívásért kiszámlázott legnagyobb összeg pedig 100 font, vagyis 30 ezer forint volt.