Önállóan tájékozódó robotcsótányt, Kinectből épített mentőrobotot, virtuális hostesst és gondolatolvasó vezérlőeszközt is megcsodáltak tudósítóink a közép-angliai Gadget Show-n. Ízelítő sok videóval.

A közép-angliai Birminghamben idén rendezték meg harmadszor a Gadget Show-t, amely, mint a neve is mutatja, a kütyübolondoknak szánt kiállítás és vásár. Az itt kiállított készülékek, köztük szórakoztatóelektronikai eszközök és automatizált háztartási gépek legtöbbje nem újdonság, de a rendezvény sajátos hangulatát az adja, hogy nagy tömegben lehet böngészni a különböző hasznos vagy haszontalan szerkezeteket. Az április 13-tól 17-ig tartó rendezvényről a Gadget Expo Budapest csapata szolgált felvételekkel, akik december elején indítanak el egy hasonló rendezvénysorozatot a fővárosban.

A birminghami kiállítás egyik sztárja az EEG-technológiát megfizethető formában megvalósító Mindwave szenzor volt. A készüléket a Neurosky nevű cég gyártja, és kevesebb, mint száz dollárba kerül. Az agyhullámokat érzékelő berendezést készülékek vezérléséhez vagy irányított relaxációhoz lehet használni.

Az újítás lényege, hogy érzékeli, mennyire ellazult a felhasználó, vagy mennyire koncentrál éppen, amit távirányítóként úgy lehet használni, mint egy ki-be kapcsolót. A fejlesztők az orvosi diagnosztikában alkalmazott elektronikát integrálták egyetlen chipre.

Egyetemisták által konstruált robotok sétája a bemutatón, a lánctalpas a kinectes mentőrobot

A kisebb-nagyobb technológiai cégek mellett kísérleti projekteket is kiállítottak a Gadget Show-n. A Warwick University diákjai az Xbox 360-hoz készült Kinect játékvezérlőt használták fel egy katasztrófák során bevethető kutatórobot megépítéséhez. A Kinect térbeli képet látó kamerája a robot szeme, amivel el tud igazodni például egy földrengés után a romok között.

Robotrovarok távirányítással...

... és bezárva egy labirintusba

Ennél sokkal egyszerűbb, távirányítható robotokat állított ki a Hexmag nevű cég, amelyek formára különböző rovarokat utánoznak. Közöttük a leggyorsabb az áramvonalas formájú robotcsótány, amely a beépített elektronikája segítségével magától is képes megkeresni a kivezető utat egy labirintusból. A játékszernek szánt minirobotok a gyógyászatban, iparban használható, komolyabb tudású eszközök kistestvérei.

R2D2 szórakoztatja a látogatókat

Az expónak a vendége volt R2D2 is. A Csillagok háborúja kultrobotjának kiállításjáró másolatával az egyik angliai szórakoztatóelektronikai áruházlánc szórakoztatta a látogatókat. Jól jellemzi a birminghami hangulatot, hogy senki nem rökönyödött meg rajta, amikor összefutott Luke Skywalker kuka formájú segítőtársával.

AR.Drone-röptetés

A kütyübarátok régi kedvence a 2010-ben bemutatott AR.Drone. Az iPod Touchcsal vagy iPhone-nal vezérelhető lebegő, három vagy négy légcsavaros távirányítós robotok egyórás töltéssel 15 percet tölthetnek a levegőben. A katonai robotrepülőgépekhez hasonlóan élő kameraképet sugároznak vissza a gazdájuknak, de nem csak kémkedni lehet velük a ház körül, hanem a kiterjesztett valóságban (augmented reality) harcolhatnak is egymás ellen. A virtuális csata során az AR.Drone a tulajdonos készülékének képernyőjén 3D-s grafikával megjelenített virtuális valóságot jelenít meg. Egy-egy ilyen robot 500 dollárba kerül.

Távirányítós autó a rámpákon

A vásáron a hagyományos kütyük között szerepeltek egyszerű távirányítós versenyautók is. A régimódi mókát azzal próbálták feldobni a szervezők, hogy egy látványos akadálypályát építettek nekik, amelyen szédítő sebességgel ugrándozhattak a rámpákon.

Messziről élethű, de egy mozdulattal lebuktatható a virtuális hostess

Nem számít forradalmian új ötletnek, de kereskedelmi alkalmazásra kész termék a virtuális reklámember. Az életnagyságú, boltokba, bevásárlóközpontokban kihelyezett hostess képét egy speciális filmrétegre vetítik, amely minden szögből úgy néz ki, mintha a beszélő figura éppen arrafelé nézne. A megoldás a brit Personal Projector terméke, de a 3M technológiáján alapul.

Régi idők kütyüi

Az egyik első videomagnó

A birminghami Gadget Show egyik közkedvelt része volt a retrókütyüket bemutató szekció, csipogó Casio-szintetizátorral, kvarcjátékokkal és az elmaradhatatlan Commodore 64-gyel és egy első generációs Apple Macintoshsal.