Az olcsó robotporszívóknak még a prézli is kihívást jelent

robotporszívó, automata, önműködő takarítógépek
Vágólapra másolva!
Sem a filmek robotjaira, sem a mindenki által használt porszívóra nem hasonlítanak a boltokban kapható automata takarítógépek. A robotporszívók körbejárnak a lakásban és összeszedik a port, morzsát, míg nem vagyunk otthon. Az amerikai robotikusok által tervezett iRobot Roomba alapmodelljét és négy távol-keleti kihívóját teszteltük.
Vágólapra másolva!

A Csillagok háborúja 1977-ben bemutatott első epizódjában már feltűnt egy-két takarítórobot Leia hercegnő hajóján és a Halálcsillag folyosóin egyaránt. Az apró, kerekeken rohangáló, felfordított műanyag virágládáknak lelkük volt, egyetlen vukiüvöltéstől menekülőre fogták, ám ügyesen előrevetítették, mit is jelent majd a takarítórobot harminc év múlva. Robotnak nevezett tárgyak persze már korábban is megfordultak a háztartásokban, de az automata mosógép vagy a robotgépnek becézett turmix éppen a robotok alaptulajdonságával nem rendelkezik: képtelen a környezetére reagálni, s a körülötte történő dolgok fényében önálló döntéseket hozni.

A robotporszívók azonban éppen ezt teszik: önállóan bejárva a lakást takarítanak, a tereptárgyakhoz és a felületekhez alkalmazkodó módszerek és eszközök között válogatnak, az akadályokat kikerülik vagy megmásszák, majd az elemek lemerültével visszatérnek töltőjükhöz, hogy aztán újult erővel folytathassák a tisztogatást. A megszokott porszívókra nyomokban sem emlékeztetnek, formájuk inkább egy kerek díszpárnáé, amely két nagy és egy kis támasztó keréken gurulva közlekedik, a falakat azoknak nekiütközve érzékelik, és a padló piszkát forgó oldalkeféikkel maguk elé hajtva, halk zúgással szippantják fel pár deciliteres portartályukba.

Forrás: [origo]
Olvasni, internetezni lehet a robot által megspórolt időben (további képek galériánkban)

Az első, kereskedelmi forgalomban is sikeres robotporszívókat egy 1990-ben robotikusok által alapított amerikai cég készítette, amely a porszívás mellett több más területen, többek között a hadiiparban is jeleskedik. Az úttörők sikerein felbuzdulva az elektronikai ipar óriásai (mint például a Samsung, LG vagy az Electrolux) is megpróbálkoztak saját megoldásaik kifejlesztésével, mára pedig már akkora a piac érdeklődése, hogy a névtelen távol-keleti gyártók is nekiálltak megbirkózni a feladattal: olyan eszközt készíteni, amely önállóan kitakarít.

Tesztünkben két dolgot szerettünk volna kideríteni: vajon tényleg rendet tesznek-e a lakásban ezek a jószágok, illetve a hazánkban idén felbukkant olcsóbb porszívórobotok versenyre kelhetnek-e a drága amerikai technikával. Ehhez az amerikai iRobot Roomba legfrissebb termékpalettájának alapmodellje mellett négy ismeretlen márkájú, leginkább csak fantázianevekkel ellátott, olcsóbb készüléket vetettünk be. Élő takarítót nem küldtünk a ringbe: abban már előre biztosak voltunk, hogy ezekben a kis dobozokban nem férhet el a partvis, lapát, porszívó, törlőrongy, tollseprű és felmosófa ereje, amelyet az emberi intelligencia és az évszázadok hagyományának ütőképes együttese a lehető leghatékonyabban működtet ma is.

Nagytakarítást nem vállal

A porszívórobotok, nevüket nem tagadva meg, mindössze a por és apró piszok felszívására alkalmasak. A kifolyt és odaszáradt főzeléket, a lepotyogott csirkecsontot, a kenyérhéjat nem szedik fel, a ropidarabokat és faforgácsot sem szívják be, és egy felújítás utáni lakásba sem egy ilyen készüléket kell beengedni az építési törmelék eltüntetésére. Felszívják ugyanakkor a porcicákat, morzsát, megszáradt gyurmatörmeléket, és a kiömlött lisztet vagy a lehullott hajszálakat is eltüntetik.

Forrás: [origo]
Különböző padlótípusokat más kefével tisztítanak a profi robotok (további képek galériánkban)

Azoknak való a porszívórobot, akik az időnkénti nagytakarítások között is szeretnék fenntartani a rendet, akiknek szúrja a talpát a morzsa, kisállatot tartanak, és állandóan küzdenek a hulló szőrrel, akik munka után tiszta benyomást keltő lakásba szeretnének megérkezni, vagy egyszerűen csak imádják, amikor a technika kivesz a kezükből egy újabb feladatot.

Két olyan előnyük van ezeknek a robotoknak, amelyet nem lehet könnyedén elintézni egy "ezt én is tudom egy partvissal, tizedannyi idő alatt" felhorkanással. Az egyik, hogy a lapos porszívók beférnek a szekrény, kanapé, fotel alá, így ott is portalanítanak, ahol a porszívózó ember nem szeret. A másik, és talán ez a fő: a tulajdonosnak nem kell otthon lennie ahhoz, hogy tisztaság keletkezzen.

A robot esze

A tesztelés során számos kollégánk állt meg a szabadjára engedett robotokat látva, hogy feltegye ugyanazokat a kérdéseket: ez mi, tényleg kitakarít-e, szőnyeget is tud, mennyibe kerül, félnek-e tőle a háziállatok, és honnan tudja, hogy járt-e már egy helyen? Az első két kérdésen már túl vagyunk, az árakra lentebb kitérünk, a háziállatok nem félnek tőle, erről videónk is van, ám a szőnyeges és az utolsó kérdés még válaszra vár.

Legfeljebb zavarba hozza a háziállatokat a magától dolgozó porszívó

Előbb a szőnyeg: ezek a robotok elvileg megbirkóznak a legtöbb felülettel, amellyel egy átlagos lakásban találkozhatnak: kő, parketta, csempe, szőnyeg, ezen belül is padlószőnyeg, perzsa és bolyhos egyaránt. A hosszú bolyhok, azaz inkább rojtok jelenthetnek gondot, de elvileg azon is végig kell másznia beakadás nélkül a robotnak. Meg kell továbbá birkóznia az alacsony küszöbökkel, az apróbb szintkülönbségekkel, nem eshet le a lépcsőn, és ha beszorul valahová, ki kell tudni szabadulnia.

Tapasztalataink szerint az árral egyenesen arányosan ügyesedik a robot, de kisebb-nagyobb mértékben mindegyik megbirkózik a fenti feladatokkal. A különbség főként a megbízhatóan egyenletes teljesítményben van - azaz abban, hányféle és milyen összetett elrendezést képes csapdába kerülés nélkül bejárni a porszívó.

Forrás: [origo]
Háton fekvő bogarak: az olcsóbb porszívók kevesebb kefével rendelkeznek (további képek galériánkban)

Rövidke robotikai kitérőt kell tennünk, hogy a másik nagy kérdésre - honnan tudja, hol járt már - adott választ: nem tudja - megérthessük. "A jelenlegi robototok nagyon egyszerű algoritmusokkal dolgoznak - falkövetés, bolyongás, spirális takarítás -, mert a szenzorok drágák, a bonyolult algoritmusok végrehajtásához pedig komolyabb hardverre lenne szükség, ami szintén drága" - mondta el az [origo]-nak dr. Istenes Zoltán, az ELTE Informatikai karának robotikával is foglalkozó docense. "A tervezők dolgát az is nehezíti, hogy a hagyományos olcsó szenzorok - például az iránytű - megbízhatatlanul működnek épületen belül, a kerékelfordulás-mérő is bizonytalan, így a készülékek könnyen eltévednek a robot számára végtelenül bonyolult lakásban, nem tudnak igazán hatékony útitervet építeni."

Emiatt a szobát a fuzzy logikának nevezett ötletszerű útkereséssel járja be a kereskedelmi robot: megy, amíg neki nem ütközik valaminek, vagy nagyobb piszokfoltot nem talál a padlószenzor. Ilyenkor tesz pár kört, majd egyenesen továbbhaladva ütközéskor elfordul 30-40 fokot, és megpróbál arra továbbhaladni. A véletlenszerű útválasztás ellenére a másfél-két órás porszívózás végére a robot a szoba minden pontját többször is bejárta, sőt a nagyobb tárgyakat (például szék, asztalláb) körbe is takarította egyszer-kétszer. A valós algoritmusok persze ennél bonyolultabbak, az iRobot saját állítása szerint több tucat mozgásformára képes, de a lényeg a véletlen. A gyakorlat azt mutatja, ez is elég ahhoz, hogy kitakarítsuk a lakást.

Vannak porszívók, amelyek a prézlivel is felsültek

A tesztelés során mesterséges szemetet (hungarocellmorzsalékot és prézlit) használtunk, azonos pályán futtattuk a versenyzőket, akadályokat építettünk nekik, illetve egy dohányzóasztalon elindítva teszteltük a leesésérzékelőket. Az asztal alatt kifeszített telefontöltő-kábelekkel a begabalyodásgátlót vizsgáltuk, illetve egy fogas és kanapé kombójából kiépített csapdában azt figyeltük meg, hogyan keverednek ki a szorult helyzetekből.

A címvédő: iRobot Roomba 531

Legrégebben az iRobot nevű amerikai cég gyárt önjáró háztartási eszközöket. A porszívó mellett felmosógépe, falmászásra is képes medencetisztítója, csatornapucoló robotjai és ipari, valamint katonai robotjai is vannak. A fukusimai erőmű állapotának a felmérését is ennek a cégnek az önjáró adatgyűjtő eszközei végzik. A tapasztalat és a dizájn azonban pénzbe kerül, a legolcsóbb Roomba porszívóért is közel 90 ezer forintot kell kifizetni. A cég drágább készülékei nem takarítóképességükben különböznek az alapváltozattól, már a legolcsóbb verzió is képes átállítani a keferendszerét annak függvényében, hogy parkettán vagy szőnyegen dolgozik, hanem programozhatóbbak - például a heti takarítási rendet egyszerre fel lehet vinni -, és több kiegészítő, például virtuális fal vagy távirányító jár hozzájuk.

Forrás: [origo]
Két gombnyomással darabokra lehet szedni a Roombát (további képek galériánkban)

Az általunk kipróbált Roomba alapmodellen látszott, hogy a készülék tervezői alaposan átgondolták, hogyan fogják használni a robotot a vásárlók. A készülék keféi két kallantyú elmozdításával kivehetőek tisztításhoz, a pordoboz egy gomb lenyomásával pattan ki a helyéről. Bár a Roomba rendkívül egyszerű készülék - és ezt előnyének tartjuk -, az algoritmusai közel tökéletesek. Ügyes a sarkokban és a széklábak körül, remekül mászik szőnyegre és küszöbön át, kimozogja magát a csapdákból és még a port is szívja. Ha praktikus fogantyújánál fogva felemeljük, megáll, az egyes állapotokat pedig nem fülsértő sípolással, hanem kellemes dallamokkal jelzi.

Infinuvo CleanMate QQ-2 - 89 ezer forint

Ötven-hatvanezer forintért jó vételnek tartanánk az Infinuvo ufót idéző robotporszívóját, a Roombával egy árkategóriában azonban nem rúghat labdába. Csupán egy hajszálgyűjtő kefe és egy sarok, falszél tisztításra szolgáló forgókefe dolgozik az alján, és bár ügyesen van kialakítva az alváza, nem végez tökéletes munkát. A porszívó mechanikája kifejezetten ötlettelen, a küszöb és a vastagabb szőnyegek megmászását segítő, emelhető kerekekkel nem rendelkezik.

Forrás: [origo]
Árához képest buta a jobb alsó sarokban látható CleanMate mechanikája (további képek galériánkban)

Előnye azonban az ügyes design: a robot hátulján kialakítottak olyan fület, amelynél fogva meg lehet emelni. A szoftver ráadásul érzékeli, ha megemeljük a porszívót, és azonnal leállítja a motort. A készülék extrája a kerekek közé helyezett UV-lámpa, amely állítólag csírátlanít, de ettől sem érezzük jogosnak a 89 ezer forintos árat.

Topcom Robotx R800 - 50 ezer forint

A Robotx ipari külsejű, kopogós fehér műanyagházba szerelt robotjának kár lenne tagadnia, hogy a Roomba szolgált hozzá ihletként. A készülék keféi ugyanúgy festenek, mint az amerikai porszívóé, csak a kábelek feltekerését megnehezítő fémszálak hiányoznak a kütyü aljáról. A Roombáról másolt mechanikának köszönhetően a Robotx az olcsó mezőny legkényelmesebben takarítható porszívója. A kínai tervezőknek egyedül a hangokat nem sikerült átvenniük, az amerikai porszívó dallamai helyett a kínai hangos sípolásokkal nyugtázza a parancsokat.

Forrás: [origo]
Tagadhatatlan a Robotx és a Roomba "rokonsága" (további képek galériánkban)

A hasonló felépítés ellenére máshogy viselkedik a Robotx. Sokkal óvatosabb a többieknél, ütközés helyett már akkor is megáll, ha szenzorai jelzik a közeledő akadályt. Különösen akkor feltűnő ez a viselkedés, amikor a robot bonyolultabb területen navigál. A készülék nem véletlenszerű bolyongással próbálja bejárni a lakást, elindul egy irányba, időnként spirális takarításra vált, tereptárgyakhoz érve pedig falkövető mozgással halad tovább.

A nyugtalan viselkedés nem válik a Robotx kárára, a koppintott mechanika pedig hasonlóan teljesíti a dolgát, mint a nagy testvéré. A robot két extrával érkezik: egy távirányítóval, amellyel a heti takarítási programot is beállíhatjuk, és egy virtuális fallal, amellyel a takarítást nem igénylő területeket zárhatjuk le.

Agait EC-01 eClean - 45 ezer forint

Nem a "szép" az első jelző, amely az Asus tulajdonában levő Agait cég porszívójáról az eszünkbe jutott. A piros műanyag házra nagy ezüst karikákat fújtak a gyárban díszítésként, de ettől nem kapott meggyőzőbb külsőt a gép. A tudására viszont sok panaszunk nem lehet, habár nem porszívóz annyira jól, mint a duplájába kerülő Roomba. Első nekifutásra sokkal több piszok marad utána, de több kör után viszonylagos tisztaságot hagy maga után.

Forrás: [origo]
Az olcsóbb robotokon a tető leszedésével férünk hozzá az apró portartályokhoz (további képek galériánkban)

Keferendszere messze elmarad a vetélytársakétól. A különböző padlófajtákhoz alkalmazkodó több kefe helyett csupán egy söprögetőmodul található az alján. A kefe könnyen kipattintható a helyéről a gép tisztításakor, egyedül akkor kell vele megküzdeni, ha a cipőfűzőhöz, iPhone-töltőhöz hasonló vékony drótot tekert fel magára, ilyenkor hajlamos beragadni. A kis portartály kiszereléséhez a készülék tetejét is le kell venni, ami kényelmesen megoldható ugyan, ám érezhetően hajlamos a kikopásra. A roboton markolat, fogantyú nem található, ha rosszfelé indul, csak távirányítóval tudjuk megállítani. Ez azért is nem szerencsés, mert nem érzékeli, ha felemelik, menne tovább.

Sencor SVC 8000 B - 36 ezer forint

A 36 ezer forintba kerülő Sencor robotporszívó úgy néz ki, mint a történelem előtti háromkaréjú ősrákok, és ezzel fel is soroltuk az összes előnyét. A gép nem rendelkezik a hajszálak, szöszök felszedésére szolgáló kefével, csak két, macskabajuszhoz hasonlító forgókefe van az elején, ami a szívócső felé tereli a piszkot. Az igénytelen mechanika miatt a Sencor nem is felszívja a koszt, mint inkább csak átrendezi.

Forrás: [origo]
Két apró kefe és egy szívócső - nem csoda, hogy nem tud takarítani a Sencor robot (további képek galériánkban)

Ha hosszan üzemeltetjük, akkor biztosan ez a készülék is összeszedi a por nagyját, de olyan kevéssé hatékonyan teszi ezt, hogy az embernek kedve támad besegíteni neki egy partvissal. Tisztíthatóságról a Sencor esetében nem lehet beszélni, keferendszer nem lévén csak a portartót vehetjük ki belőle. Ez a könnyen lecsúsztatható fedőlap alatt található. A Sencor robot helyett érdemesebb venni tizen-párezer forintért egy jó porszívót, vagy felfogadni a készülék árából egy takarítónőt, aki heti egyszer felporszívóz.

Porszívózni már tudnak, a szemetet még nem viszik ki

A tökéletes takarításra használható robotok megjelenéséig még évek, évtizedek vannak hátra. A Jetson családot idéző, a pizzásdobozt kivivő, a koszos tányérokat elmosogató, a szétdobált zoknikat a mosógépbe rakó robotok maximum vágyálmainkban léteznek. Az a technológia viszont, amely lehetővé teszi, hogy megússzuk a mindennapos söprögetést, rendelkezésre áll. Ha hajlandóak vagyunk elnézni apróbb hibáit, akkor már ötvenezer forintért megoldhatjuk a hét közbeni takarítást.