Oszamát már sokszor megölték a videojátékosok

oszama postal
Vágólapra másolva!
A játékosok már 2003-ban is megölhették Oszama bin Laden terroristavezért, ha hajlandóak voltak flashjátékokkal bíbelődni. A tálibok vezére 2004-ben megjelent a kevéssé sikerült Fugitive Hunter-ben, az afganisztáni harcok igazi megjelenítése a videojátékokban azonban a mai napig várat magára.
Vágólapra másolva!

A 2001-es terrortámadások után számos politikai indíttatású játék készült, amelyben Oszama bin Ladenre is lőhetett a játékos. Ezek többsége egyszerű, böngészőben játszható flashjáték volt, tervezőik nem fektettek nagy súlyt a grafika vagy a küldetések kidolgozására. Pár elnagyolt arab katona lelövése után foglyul ejthetjük, összeverhetjük vagy lelőhetjük a jól ismert szakállas figurát.

Forrás: [origo]
Nem a kifinomultsága miatt volt ismert a War on Terror flashjáték

A terroristavezér első videojátékbeli megjelenésére 2003 végéig kellett várni, ekkor jelent meg a Fugitive Hunter: War on Terror című játék Playstation 2-re, Xbox-ra és PC-re. A kritikusok által a borzasztótól a középszerűig értékelt játék legfontosabb jellemzője, hogy valós személyeket szerepeltetett a kitalált gonoszok, a valós szereplőkre hajazó, ám álnév mögé bújtatott főellenségek helyett. A történelmi figurák szerepeltetése nem mentette meg az izgalmas játékmódokat, kiemelhető újdonságokat nélkülöző Fugitive Huntert. A grafikája még a PS2 képességeihez képest is gyenge volt, a pályái ötlettelenek, a tíz legkeresettebb terroristát pedig pókerkártyában is össze lehetett gyűjteni.

Oszama a tabudöntögető játékban

Forrás: Running With ScissorsA tálibok vezetője az ultraerőszakos Postal 2-ben is látható volt már 2003 tavaszán, ám név nélkül, csak a képmása tűnt fel a játékban. A Running With Scissors stúdió tervezői sem vitték túlzásba a karakterek finomhangolását és az ellenfelekről való ötletelést, az összes terroristát Oszamáról mintázták meg. A politikai korrektséget távolról sem ismerő játékban minden arab a terroristáknak dolgozik, a rendőrök egytől egyig korruptak, a világ pedig tele van erőszakkal.

A sorozat készülő harmadik részében nemcsak a terroristavezér képmása jelenik meg, hanem az al-Kaida vezetőjeként is azonosítják a jellegzetes szakállas figurát. Egyelőre nem tudni, hogy mikorra tervezik a Source motorra épített játék megjelentetését, és hogy mennyit késik a mocskos viccek, előítéletes megjelenítés és erőszakos jelenetek miatt gátat emelő cenzorok keze nyomán. Elképzelhető, hogy a gengszterként bemutatott tálib vezért itt is lelőheti majd a játékos.

Időre van szüksége a játékiparnak

Várhatóan a terroristavezér halála után sem szaporodnak majd az afganisztáni konfliktust, a terrorizmus elleni harcot feldolgozó komoly videojátékok. 2009-ben az Atomic Games már megpróbálkozott az amerikai tengerészgyalogosok iraki küzdelmét bemutató, realista szemléletű taktikai lövöldözős játék megjelentetésével, ám tiltakozásba ütközött. Az irakban meghalt katonák hozzátartozói ízléstelennek tartották a játék témáját. Véleményükön az sem változtatott, hogy az Atomic számos iraki veterán segítségével készítette el a modern háborút nagyon pontosan bemutató Six Days in Fallujah-t.

A kibeszélhető háborúk közé legutoljára a hidegháború került be. A Call of Duty sorozat Black Ops című részében az elmúlt évszázad titokban végrehajtott küldetésein vehetnek részt a játékosok, és a még életben levő Fidel Castrót is lelőhetik. Az akciófilmszerűen pörgős, látványos elemekben nem szűkölködő játékot várhatóan olyan folytatások követik majd, amelyek a jelenhez egyre közelebbi háborúkban játszódnak. Az afganisztáni, iraki videojátékokra azonban még várni kell addig, amíg az interaktív, megélhető, az ellenfél oldalát is bemutató játékok már senkit sem sértenek.