Mivel kecsegtet a Windows 8?

Windows 8 bar
Vágólapra másolva!
Még azt sem tudni, mikor fog megjelenni a Windows 8, de a Microsoft készülő új operációs rendszeréből már több tesztverzió is kiszivárgott. A fanatikus fórumozók, bloggerek és a bevállalós technológiai szájtok nyomban használni kezdték a Windows 7 utódját, és folyamatosan számolnak be annak újdonságairól. Valószínűleg lesz szupergyors indulás és könnyen költöztethető konfiguráció. Összegyűjtöttük, amit a Windows 8-ról jelenleg tudni lehet.
Vágólapra másolva!

Nem csak PC-re szánják

A Microsoft még az év elején jelentette be, hogy az új Windows már nemcsak hagyományos asztali PC-ken és laptopokon, hanem mobil eszközökön, így például táblagépeken is futtatható lesz. Ezeknek az eszközöknek a hardveres alapjai eltérnek a hagyományos számítógépektől, jelenleg ezért nem lehet rájuk Windowst telepíteni. A cég azonban nem véletlenül nem adott ki külön táblaszámítógépekre szánt szoftvert a Windows 7 mellett, erre a célra a Windows 8-at szánják. Egyedül az okostelefonokra készült külön operációs rendszer: a kis képernyős eszközökön valószínűleg még évekig nem a rendes Windows fut majd.

Mivel táblaszámítógépeken is futnia kell majd az új Windowsnak, az érintőképernyőn, ujjal vezérelve is tökéletesen kell működnie. Bár a Windows 7 is képes kezelni az érintésérzékeny LCD-ket, nem lehet kényelmesen használni ezekkel.

Hibrid megoldással gyorsabban indul

A Windows 8 tesztváltozatában már megtalálható egy Hybrid Boot nevű funkció, amely drasztikusan lerövidíti a rendszer indításának és lekapcsolásának idejét. A beszámolók szerint a funkciót a beállítások között lehet aktiválni, ekkor egy számítógép húsz másodperc alatt feléled az inaktív állapotból.

Így indul a Windows 8 tesztváltozata - amatőr felvétel

Hibernálásra már a Windows Vista is képes volt, ezt választva az aktuális állapotról készített egy pillanatképet a rendszer, és kikapcsolás után erre is állt vissza. Az új hibrid megoldás abban tér el ettől, hogy nem az összes adatot, csak a rendszer gyors indításához szükséges adatokat készíti elő maga számára.

Magunkkal vihetjük majd PC-ről PC-re

Nem tűnik jelentős újításnak, pedig hasznos lehetőség, hogy a Windows 8-at elődeitől eltérően már USB-s külső merevlemezre vagy legalább 16 gigabájtos pendrive-ra is telepíteni lehet majd. A Portable Workspace, vagyis hordozható munkaállomás nevű funkció segítségével egyik gépről a másikra úgy lehet átköltöztetni a rendszert, hogy egyszerűen csak ki kell húzni az USB-s eszközt, és átülni vele egy másikhoz, amelyen ugyanazok a fájlok és beállítások fogadják a felhasználót.

A Windows 8 megjelenésének idejére valószínűleg már elterjedtebbek lesznek a gyors, USB 3.0-s meghajtók, így a külső meghajtóról indított rendszer sebességével sem lesz probléma. A WinMatrix fórumozóinak értesülései szerint ez a funkció valószínűleg csak a Windows 8 vállalati használatra szánt, illetve a jelenlegi Ultimate-nek megfelelő full extrás változatába fog bekerülni.

Forrás: [origo]


Egy hasonló szolgáltatást azonban bárki használhat majd: a Win 8-ban ugyanis roaming funkció is lesz az első tesztverziók szerint. Ezzel elég bejelentkezni egy Live-fiókkal (pl. Messenger azonosítóval) egy új gépre, s a megszokott beállításokat, például a nyelvet, a billentyűzet kiosztását, a hátteret, a menük színét, programok beállításait, a wifihálózatok paramétereit a rendszer automatikusan betölti. Egyedül a szoftvereket kell magának a felhasználónak telepítenie, ha nem a saját gépét használja.

Lesz benne szoftverbolt

Az Apple vezette be az iPhone-hoz, aztán elterjedt: ma már az androidos készülékeken, a Windows Phone 7-en és a rivális Mac OS X-nél is online szoftverboltból lehet telepíteni az új alkalmazásokat - úgy tűnik, a Windows 8-ban is megtalálható lesz ez a funkció. A hetekkel korábban a Windows Store-ról megjelent képek hamisnak bizonyultak, ám a Windows 8 tesztverzióját elemezve ezen a héten újabb bizonyítékra bukkantak a Windows-specialisták.

Egyelőre csak rendszerfájlokat elemezve találtak a Win 8 készülő verziójában egy olyan szövegrészletre, amely a Windows Store meglétére utal, és csupán egy apró ikonját találták meg a szolgáltatásnak. A WinRumors nevű pletykaszájt úgy tudja, hogy a netes szoftverboltban ingyenes és fizetős szoftverek egyaránt elérhetőek lesznek, amelyeket a felhasználók néhány kattintással megvásárolhatnak, a programok pedig automatikusan települnek számítógépükre. A Win 8 tesztverziójában egy System Reset nevű funkció is megtalálható, ezzel a beszámolók szerint nagyjából két perc alatt az alapállapotra állítható vissza az esetleg utólag elkonfigurált rendszer.

Az Intézővel is kényelmes lesz másolni

A Microsoft már évekkel korábban, még az Office-ban vezette be a szalagmenü elnevezésű kezelőfelületét, amely kedvező fogadtatásának eredményeként azóta egyre több szoftverbe bekerül, például a Windows 7 WordPadje is ezt használja.

Forrás: [origo]

A Windows 8-ban a kényelmes használatot biztosító kezelőfelületet az Intéző is megörökölte, így a fájlok másolása, átmozgatása sokkal kényelmesebbé válik. Bár a tesztverziókban még nem bizonyult teljesen kiforrottnak ez a felület, már itt is megtalálható egy külön gomb, amellyel közvetlenül megadható, hogy a kijelölt fájlokat melyik mappába akarjuk átmásolni.

Olcsó gépen is szép lesz a Win 8

Az új Windowsban nem kell feltétlenül a felhasználónak megadnia, hogy a menük és ablakok milyen színűek legyenek: ha az automatikus opciót választja, a rendszer mindig az aktuális háttérképhez leginkább passzoló színárnyalatot választja ki a grafikus felületnek. Míg a Windows 7 és a Vista esetében az Aero nevű, tetszetős grafikus felületet csak megfelelő teljesítményű számítógépen lehetett bekapcsolni, a Win 8-on már nem lesz szükség hardveres grafikai gyorsításra, így a kezelőfelület olcsó számítógépeken is használható lesz.

Forrás: [origo]
A háttérképhez igazodik az ablakok színe

A Microsoft egyelőre próbál megőrizni minden olyan belsős információt, ami készülő operációs rendszerével kapcsolatos, a Windows 8 tesztváltozatát kiszivárogtató oldalakat bezáratta, és számos, új funkciót bemutató videót is eltávolíttatott. Hivatalosan pedig szinte alig tudni valamit a Windows 7 utódjáról - Steve Ballmer, a szoftvercég elnök-vezérigazgatója januárban csupán annyit közölt a készülő szoftverről, hogy az nem csupán PC-ken fog futni.

Mindez, valamint az a tény, hogy az ehhez hasonló cikkek mégis elkészülhetnek, azt jelzi, hogy a Microsoft teszteli a piacot, s ezek a - minden bizonnyal kontrollált - információszivárgások az új rendszer egyes elemeinek fogadtatását hivatottak megjósolni. A Microsoft igencsak lemaradt a tabletforradalomról, ezért igyekeznie kell a Windows 8 megjelentetésével, ha nem akar jelentős piacvesztést szenvedni. A titkolózás talán azt is jelentheti, nincs már messze a hivatalos bejelentés.