Assange: A Facebookon nem vagyunk biztonságban

Julian Assange, portré, WikiLeaks,
Vágólapra másolva!
A Wikileaks alapítója szerint a Facebook, a Google és a Yahoo szerverein is szabadon jár ki-be az amerikai hírszerzés, a média pedig folyamatosan megvezeti a közvéleményt, és kiszolgálja a hatalmat. Julian Assange a Russia Today (RT) orosz hírtelevíziónak adott exkluzív interjút.
Vágólapra másolva!

"A Facebook a legmegdöbbentőbb kémkedési gépezet, amit valaha is feltaláltak" - mondta a közösségi oldalról a Wikileaks nevű kiszivárogtató oldal alapítója és főszerkesztője az orosz hírtelevíziónak. "Ez a világ legátfogóbb adatbázisa, amelyben emberek nevei, kapcsolatai, lakcíme, tartózkodási helye, az egymással és rokonaikkal folytatott üzenetváltásai megtalálhatók, mindez az Egyesült Államok területén tárolva, úgy, hogy az amerikai hírszerzés számára elérhető."

Assange szerint nem arról van szó, hogy a Facebookot az amerikai hírszerzés működtetné, de annak ügynökei saját hozzáférési felülettel rendelkeznek mind a közösségi oldal, mint a Google és a Yahoo adatbázisaihoz, mivel a kormány "jelentős jogi és politikai nyomást képes gyakorolni" ezekre a vállalatokra. Mivel nagyon költséges lenne, ha az internetes vállalatok minden egyes esetben külön megkeresésre szolgáltatnának ki információkat, a folyamat automatizált - állítja a Wikileaks alapítója.

Csak idő kérdése, mikor adják ki az USA-nak

Assange a közösségi oldalak szerepén kívül elsősorban világpolitikai eseményekről, a kiszivárogtató oldal szerepéről és saját jövőjéről beszélt az orosz hírtelevíziónak. A közel-keleti változásokkal kapcsolatban elmondta, szerinte valódi változások zajlanak, és nem valamilyen külső befolyásolás áll a háttérben, egészen Mubarak egyiptomi elnök bukásáig viszont kételkedett benne, hogy valódi eredményt érhetnek el a demokrácia-mozgalmak. Assange szerint az is "normális", hogy a régió országai kölcsönhatásban állnak egymással, így láncreakció-szerűen követték egymást a különböző megmozdulások, az viszont már nem, hogy Líbiában agresszív külső beavatkozásra került sor - igaz, annak célját nem ítélte el, csak magát a tényt.

Forrás: AFP/Ben Stansall
Julian Assange

A saját kiadatásával kapcsolatban a Wikileaks alapítója úgy véli, az Egyesült Államok minden befolyását ki fogja használni az Egyesült Királysággal szemben, hogy elérje azt, és ettől nem sok jót remél, mivel a brit kormány igyekszik jó kapcsolatot ápolni az USA-val. Arra a kérdésre, hogy a Wikileaks miért éppen most, április végén adott ki dokumentumokat a guantanamói fogolytáborról, Assange azt válaszolta, a lépés időszerű volt, mivel Obama elnök ismét elhalasztotta a tábor végleges bezárását. Azt, ami ott folyik, Assange a karib-tengeri szigeteken zajló (offshore) pénzmosáshoz hasonlóan jogtalan "embermosásnak" (people laundering) nevezte.

A Wikileaks alapítója nincs jó véleménnyel a sajtóról sem. Assange szerint a brit Guardian , amellyel együttműködött, most pedig pereskedik, és az amerikai New York Times napilap megmagyarázhatatlan módon csonkította meg az általa átadott információkat. Annak ellenére, hogy egyezségük értelmében kizárólag az érintettek személyiségi jogainak védelme érdekében lett volna szabad megszerkesztenie, a New York Times egy 62 oldalas dokumentumból mindössze 2 bekezdésnyi kivonatot tett közzé - említette Assange példaként.

A sajtó miatt törnek ki a háborúk

A kiszivárogtató portál gazdája szerint a sajtó "korrupt" és politikai befolyás alatt áll. "A nyugati világban a privatizáció miatt nem lehet elválasztani egymástól a vállalati érdekeket és az államérdeket" - mondta az RT-nek, ami szerinte magyarázatot ad arra, ahogy a lapok kezelték a nekik átadott információkat. Ezzel kapcsolatban a Guardiant tartja a leginkább rosszhiszeműnek, arra a kérdésre pedig, hogy kit tart legnagyobb ellenségének, azt válaszolta: "Nekünk (a Wikileaksnek) és mindenki másnak is az érdektelenség az első számú ellensége - ami azt jelenti, hogy nem fogjuk fel, mi zajlik körülöttünk a világban."

Forrás: [origo]
Kép az interjúból

Az érdektelenség fenntartásában mindazoknak a szervezeteknek szerepe van, akik hamis, vagy megtévesztő módon teszik közzé az igazságokat, így a média is - mondta Assange. "Az az általános véleményem, hogy a média olyan rossz, hogy akár azon is elgondolkodhatunk, nem lenne-e egyáltalán jobb nélküle a világ." A Wikileaks alapítója szerint egyik reményteli felfedezése, hogy az elmúlt 50 év legtöbb háborúját a médiahazugságoknak köszönhetjük: meg lehetett volna akadályozni őket, ha az újságírók nem csak kiszolgálják a hatalmat, és a kormánypropagandát visszhangozzák, hanem mélyebbre ásnak az elhangzott kijelentésekkel kapcsolatban. Az emberek "nyitott szemmel" nem mennek bele önként a vérontásba, a médiakörnyezet megjavításával pedig békét lehet teremteni.

Az interjúban a Wikileaks-alapító arról is beszélt, hogy az általuk közzétett anyagok "csak a jéghegy csúcsát" jelentik: a legtitkosabb dokumentumokhoz ugyanis soha nem jutottak hozzá.

Az ausztrál állampolgárságú Julian Assange jelenleg az Egyesült Királyságban tartózkodik, ott adott interjút az angol nyelvű hírtelevíziónak. Assange-ot tavaly decemberben egy időre letartóztatták, a portálját pedig megpróbálták ellehetetleníteni. A férfi szerint az USA-ban jelenleg a kiadatási eljárásának előkészítése zajlik, ott kémkedéssel vádolhatják meg, Svédország pedig szexuális bűncselekmény miatt kérte a kiadatását.