A mosógépet is a Google fogja bekapcsolni

Vágólapra másolva!
Az Android szoftver új verziója a laptopoktól az okostelefonig bármin fut majd, és szinte minden hardvert csatlakoztatni lehet majd hozzá a pulzusszámlálótól a billentyűzetig. Nemsokára zenét hallgatni és filmeket nézni is a Google-lel fogunk, de hamarosan akár a mosógépet is kikapcsolhatjuk a cég okostelefonjairól - legalábbis a keresőcég konferenciáján elhangzott bejelentések ezt a jövőt jósolják.
Vágólapra másolva!

A Google I/O című, fejlesztőknek szóló konferencián a keresőcég bejelentette, hogy iparági partnerség keretében kidolgozta annak a módját, hogy a szoftverét futtató okostelefonokhoz milyen módon kell frissítéseket kiadnia a gyártóknak.

Másfél évig kötelező lesz frissíteni az Androidot

Ennek értelmében egy frissen megvásárolt készülékhez legalább másfél évig friss szoftvereket kell biztosítania a megállapodáshoz csatlakozó gyártóknak. Jelenleg ugyanis komoly gondot okoz az, hogy egyes - akár ismert márkáktól származó - nem is túl régi készülékekkel csak elavult szoftververziókat használhatnak a vásárlók.

A partnerséghez többek közt a HTC, a Samsung, az LG, a Sony Ericsson és a Motorola, valamint a T-Mobile és a Vodafone is csatlakozott. Ha egy-egy készülék hardveres képességei nem teszik lehetővé, akkor azért e cégek számára sem lesz kötelező az új Android-verziók elérhetővé tétele az okostelefonokhoz.

Mindenre androidot telepítenek

A keresőcég az elkövetkező napokban teszi elérhetővé a szoftverét használó tabletekhez az Android 3.1-es verzióját, amely már rengeteg micro-USB-csatlakozóval szerelt eszközt támogat majd. Az ezt használó táblaszámítógépekhez egyszerűen lehet majd billentyűzetet, egeret vagy digitális kamerákat, vagy fitneszedzéshez használt pulzusmérőhöz csatlakoztatni. Az új szoftverben már a főképernyőn elhelyezhető widgeteket is lehet méretezni.

Android 3.0 Ice Cream Sandwich, vagyis jégkrémszendvics néven egy következő főverziót is készít a Google operációs rendszeréből. Ez egy olyan univerzális szoftver lett, amely egyaránt futni fog okostelefon, táblaszámítógépen vagy laptopon is. 3.0-s verziószámmal már korábban is készült Android-rendszer, de annak Honeycomb volt a kódneve, és egyelőre csak táblagépeken használatos.

Online téka és zenetár

A cég mobilos alkalmazásboltjában, az Android Marketen keddtől filmkölcsönzés is lesz, bár ez a szolgáltatás itthon nem érhető el. Az árak eltérőek, a legolcsóbb filmért 3 dollárt kell fizetni egy napra, de akár havi kölcsönzést is lehetővé tesz a rendszer, a HD-felbontású verziók pedig 5 dollárt kóstálnak.A HD-felbontásban is elérhető, kikölcsönzött filmeket nem csak PC-n, de tableten vagy mobiltelefonon is meg lehet nézni. Akár internet nélkül is megtekinthetőek az alkotások, a szolgáltatás ugyanis lehetővé teszi a filmek előzetes letöltését az eszközökre.

Music Beta néven egy online zenetárhely-szolgáltatást is indít a Google, ez egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban működik, ott is csak béta üzemmódban, meghívásos alapon. A tesztelés idején ingyenesen használható szolgáltatás PC-s és maces program segítségével teszi lehetővé a saját zenefájlok feltöltését egy online tárhelyre. Az interneten keresztül a zenéket bárhol meghallgathatja a felhasználó: böngészőből, tableten vagy mobilon is, de a számokat offline hallgatásra is le lehet kérni.

A lámpát és a mosógépet is a Google vezérli majd

Az intelligens lakásvezérlő rendszerekben is lehetőséget lát a Google, ezért egy újfajta vezeték nélküli kommunikációs protokollt dolgozott ki. Okostelefonról vagy táblagépről eddig is lehetett wifis vagy bluetoothos eszközöket vezérelni, az új technológia azonban olyan hétköznapi berendezések vezérlését is lehetővé teszi majd, mint a mosógép, az ébresztőóra vagy az olvasólámpa.

A bemutatón egy táblaszámítógépről közvetlenül kapcsolgatni lehetett egy olyan lámpát, amelyet a Google protokollját használó ledes fényforrással szereltek fel. Az androidos eszközökről vezérelhető háztartási eszközök, és meglévő berendezések irányítását biztosító kiegészítőkre azonban még várni kell, ezek megjelenését leghamarabb az év végén tartják valószínűnek szakértők.