Még a héten elindulhat a Google zeneszolgáltatása

Vágólapra másolva!
A Wall Street Journal értesülései szerint a Google a napokban fogja útjára indítani internetes zeneszolgáltatását, amely az Amazon nemrég beindított online zenetárhelyéhez fog hasonlítani, azaz a felhasználók saját zenefájljaikat tölthetik majd fel rá.
Vágólapra másolva!

Az üzleti napilap beszámolója szerint a szolgáltatás még kedden elindulhat: működését tekintve leginkább az Amazon nemrég beindított Cloud Music szolgáltatására hasonlít majd, és valószínűleg a Google I/O fejlesztői konferencián fogják bejelenteni. Ha a Wall Street Journal információi helyesek, a Google online tárhelyet biztosít majd, amelyre a felhasználók kedvenc mp3-aikat tölthetik majd fel, amelyeket így nem csak otthon, hanem az interneten keresztül bárhonnan, munkahelyről, ismerősöktől vagy akár mobiltelefonról is hallgathatnak.

Az Amazonhoz hasonlóan a Google sem kötött semmiféle licencmegállapodást a lemezkiadókkal, mert a szolgáltatásra a felhasználuk maguk tölthetik fel digitális zenefájljaikat - ennek ellenére számítani lehet arra, hogy a keresőcég új szolgáltatása a lemezkiadók nemtetszését váltja majd ki.

A sajtóhírek szerint az online tárhelyre feltöltött zenéket csak streamelni, azaz online hallgatni lehetséges egy kliensszoftverből vagy böngészőből, az eredeti fájlokat újból nem lehet letölteni, ezért a zenék forrását meg kell tartania a felhasználóknak. A korlátozást feltehetően azért építették be a szolgáltatásba, hogy azt ne lehessen kalóz zenék terjesztésére használni. A Wall Street Journal szerint a szolgáltatás eleinte tesztüzemben működik majd, és nem lesz bárki számára elérhető, és az Amazon cég hasonló zenetárával ellentétben nem kapcsolnak hozzá internetes zeneboltot.