Az infobiznisz fejesei nem panellakásban élnek

Vágólapra másolva!
A technológiai óriáscégek vezetői forintra átszámítva milliárdokat költenek otthonukra, a napokban Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is borsos áron tett szert új otthonra. Steve Jobs és a Google-vezér Larry Page álmaik ökopalotáit tervezik felhúzni. Bill Gates házát a Windows irányítja, míg kollégája, Steve Ballmer átlagos családi házzal is beéri, szemben az Oracle-vezér Larry Ellisonnal, aki egy kisebb japán falut húzott fel a birtokára.
Vágólapra másolva!

Szerény hétmillió dollárért, vagyis 1,2 milliárd forintnak megfelelő összegért vásárolt magának egy több mint ötszáz négyzetméter alapterületű házat Mark Zuckerberg, a Facebook 26 éves alapítója. Az ingatlan a közösségi oldalt működtető cég központjának közvetlen közelében található Palo Altóban, de a leendő új cégközpont is csak tízperces autóútra található tőle. Zuckerberg jelenlegi lakhelye csupán néhány háznyira van az újonnan vásárolt háztól, amelyet a legfeljettebb biztonsági rendszerekkel szereltek fel, szinte mindenhol kamerák állnak ki a falból.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Itt lakik majd Mark Zuckerberg (még több kép a Gawkeren)
Zuckerberg háza műholdképen

Mark Zuckerberg a Facebook mellett lakik

A Real Estalker című amerikai ingatlanos blog beszámolója szerint az ingatlan egy több mint ezerötszáz négyzetméteres birtokon fekszik. A kétszintes házban öt hálószoba és öt teljes, valamint két kisebb fürdőszoba található, a kertben pedig sós vizes medencét is kiépítettek. A vásárlás előtt havi 7850 dolláros, vagyis közel másfél millió forintos összegért lehetett bérbe venni az 1903-ban épült, de azóta többször kibővített és felújított házat. Az épületről a Gawkeren lehet megtekinteni galériát, belsejéről pedig a RealEstalker közölt fotókat.

A Windows vezérli Bill Gates házát

Bill Gates, a Microsoft háttérbe vonult alapítójának otthonában az intelligens berendezéseket, így például a fűtést, a hűtést vagy a világítást Windowst futtató központi rendszer vezérli. A birtokra látogatók digitális azonosítót kapnak, amely alapján a házat vezérlő automatika mindig az igényeiknek megfelelően állítja be a fényt és a hőmérsékletet. A padlóba épített, testsúlyt érzékelő szenzorok segítségével az őrség mindig látja, hogy a házban kik tartózkodnak, táblaszámítógépeiken pedig maguk a családtagok is meg tudják nézni, hogy épp ki hol tartózkodik a házban.

Forrás: Bing Maps
Forrás: Bing Maps

Bill Gates tóparti háza (még több fotó a BillGatesMicrosoft.com-on)
Műholdképek az ingatlanról

A Washington-tóra néző, több mint hatezer négyzetméteres birtok a seattle-i Medinában található, közel a szoftvercég redmondi központjához. Összesen hét hálószoba, huszonnégy fürdő, hat konyha található benne, zenét pedig a falba rejtett hangszórók szolgáltatnak a helyiségekben, de még a medencébe is beépítettek egy víz alatti hangrendszert. A birtok saját húszszemélyes mozival és egy kétszáz négyzetméteres könyvtárral, valamint kikötővel is rendelkezik. A Microsoft dolgozói között minden évben jótékonysági árverést rendeznek, amelyen Gates otthonának felkeresésére is lehet licitálni: 2009-ben valaki 6,5 millió forintnak megfelelő összeget ajánlott fel ezért.

Steve Jobs ökoházat épít

Az Apple cég első embere, Steve Jobs a kaliforniai Palo Alto közelében fekvő Woodside-ban él egy 1926-ban épült kúriában, amelyet 1984-ben vásárolt meg kétmillió dollárért. A több mint ötszáz négyzetméteres házban három hálószoba található, a szobák számát illetően azonban eltérőek az információk: egyes cikkek szerint harminc, mások szerint viszont csak tizennégy szoba található az épületben, amelyet egy ezer négyzetméteres kert vesz körül.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Steve Jobs egykori háza (
a Huffington Post fotói az épületről)
Az Apple-vezér ingatlanja műholdképen

Jobs mintegy tíz éven át élt itt, nagyjából tíz évvel ezelőtt azonban kiköltözött a villából, és kiadta az ingatlant, amelyet azonban hamarosan lebont, a helyére pedig új épületet húz fel, miután közel egy évtizedes jogi hercehurca után megkapta az ehhez szükséges engedélyeket. Az Apple évtizedek óta vegetáriánus vezére egy olyan ökoházat szeretne felhúzni a helyére, amely a lehető legkevesebb energiafogyasztással biztosítja majd kényelmét: az új épület terveit ezen az oldalon lehet megnézni.

Larry Page is környezetbarát palotát építene

Steve Jobséhoz hasonló tervei vannak a Google elnök-vezérigazgatójának, az ugyancsak Palo Altóban élő Larry Page-nek is. A keresőóriás vezetője háromezer négyzetméteres birtokán egy 560 négyzetméteres villát szeretne felhúzni a jelenlegi, a Street View-ban is látható épület helyére. Page 2009-ben folyamodott az ehhez szükséges engedélyekért, tervei szerint az épület újrahasznosított anyagokból készül majd, és szinte minden, rendelkezésre álló zöld megoldást be fognak építeni.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Larry Page háza a Street View-n, és a Google Mapsen

A tetőre kert kerül, az energia egy részét napkollektorok szolgáltatják, és minden bizonnyal a keresőcég saját PowerMeter nevű szoftverét is alkalmazni fogják. Ez a technológia a lakás energiafogyasztásának monitorozására alkalmas, megmutatja, hogy az otthon elektromos berendezéseinek üzemeltetése mennyi pénzt emészt fel. Az új épületben négy hálószoba lesz, és Page jelenlegi, hétmillió dollárt érő ingatlana mellett fog felépülni, amelyet a helyi szabályok értelmében nem bővíthet ki. Page-nek valószínűleg nem okoznak kényelmetlenséget a renoválási munkálatok, mivel az év elején egy 59 méter hosszú, helikopterleszállóval is felszerelt luxusjachtot is vásárolt magának 45 millió dollárért.

Sergey Brin titokzatos lakásai

Nem sok publikus információ érhető el a Google társalapítója, Sergey Brin otthonáról. A Real Estalker ingatlanos blog meg nem erősített értesülései szerint Brin három évvel ezelőtt nyolc és fél millió dollárért, vagyis nagyjából másfél milliárd forintnak megfelelő összegért vásárolt egy penthouse-t New Yorkban. A West Village városrészben lévő ingatlanban a blog szerint négy hálószoba és három fürdőt található, és egy száztíz négyzetméteres terasz is tartozik hozzá.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

ingatlan műholdképen

Egy másik ingatlanos portál, a Curbed korábbi híre szerint Page vagy Brin a Central Park West 15-ben is vásárolt lakást, méghozzá egy ötszáztíz négyzetméteres apartmant öt hálószobával. A Central Park mellett fekvő épületben többek közt Sting és Denzel Washington is rendelkezik lakással. Ugyanakkor a világ érdekes helyeit felvonultató VirtualGlobetrotting adatbázisa szerint Brin Palo Altóban él egy két hálószobás lakásban egy cseppet sem feltűnő házban.

Steve Ballmer, Kenny G. szomszédja

A Microsoft jelenlegi elnök-vezérigazgatója, Steve Ballmer villája a Washington állambeli Hunts Pointban van, szomszédja pedig nem más, mint a híres amerikai szaxofonos, Kenny G. Egy korábbi interjúban Ballmer úgy nyilatkozott, hogy a Microsoft redmondi központjához közel eső otthonát 1998-ban félmillió dollárért vásárolta. A műholdképek alapján ugyan az ingatlan tágasnak és kényelmesnek tűnik, a többi technológiai milliárdos villáihoz képest a méretei szerények.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Itt lakik Steve Ballmer (a ház műholdképen)

Az Oracle feje luxuspagodában él

Akárcsak Steve Jobs lakhelye, a kaliforniai Woodside-ban található Larry Ellisonnak, a vállalati informatikai termékeket gyártó Oracle cég elnök-vezérigazgatójának nem mindennapi otthona is. A tóparti villa leginkább egy modernkori japán pagodára hasonlít, és mintegy 16 millió dollárt, vagyis közel hárommilliárd forintot kóstál, bár Ellison még hatmillió dollárért vette meg 1987-ben, akkor azonban a birtok helyén még egy ranch állt, amely a Real Estalker információi szerint százmillió dolláros ráfordítással alakítottak jelenlegi formájára.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az Oracle-vezér modern pagodája (a ház műholdképen, és belülről)

A több mint hétszáznegyven négyzetméteres ingatlanban hét hálószoba és hét fürdő található, és persze a kert is ázsiai stílusban lett kiépítve - a blogon fotókat is lehet nézegetni róla. A birtokon egy eredeti japán teaház, vízesések, szökúkutak is megtalálhatóak, és egy sziklákból kialakított medence is található a kertben. Az Oracle vezetőjének rengeteg ingatlan van, csak Malibuban legalább tizenkét házat vásárolt a város legdrágább részein, és az övé a világ legnagyobb privát tulajdonú hajója, a 140 méter hosszú Rising Sun is.

A Dell alapítója egy kisebb plázában lakik

A Dell számítógépgyártó cég alapítója, Michael Dell egy kisebb falusi plázának is beillő villában él a texasi Austinban - vállalatának központja is ebben az államban működik. A helyiek körében "a kastély" néven emlegetett ingatlan háromezer négyzetméter lakóterületű, és egy nyolcvanezer négyzetméteres birtokon található. A házban nyolc hálószoba, huszonegy fürdő, egy éttermi színvonalú konyha, konferenciaterem, valamint kül- és beltéri medencék is szolgálják Michael Dell, a felesége, és négy gyermeke kényelmét.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem szép, de tágas: Michael Dell háza (műholdképen)