Sok háztartásban olcsóbb lehet a telefon és az internet

Vágólapra másolva!
Mintegy 3,6 millió magyar háztartás számára válhat olcsóbbá a telefon és internet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) új, a nagykereskedelmi piacokat szabályozó határozatai révén.
Vágólapra másolva!

Szalai Annamária, a hatóság elnöke szerint a távközlésben a nagykereskedelmi piac szabályozása azért fontos, mert az itt kialakult árak határozzák meg a végfelhasználók által fizetett díjakat is.

Az új szabályozás értelmében a nagy szolgáltatóknak nem csak a réz távközlési kábeleket, hanem az optikai és kábelhálózatokat is meg kell osztaniuk kisebb társaikkal azokon a területeken, ahol azoknak nincs saját infrastruktúrájuk. E megoldás révén a kisebb cégek azokon a településeken is kínálhatják szolgáltatásaikat, ahol saját hálózattal nem rendelkeznek, ami jelentősen javítja a versenyt. Szalai Annamária szerint a verseny csak úgy élénkülhet, ha aszimmetrikus szabályozást alkalmaznak, azaz a kisebb szolgáltatókra nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a nagyokra.

Magyarországon jelenleg három nagy szolgáltató, a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC birtokolja a vezetékes infrastruktúra 70 százalékát. A 3,6 millió háztartás 30 százaléka kisebb cégektől veszi igénybe a szolgáltatásokat, ám az NMHH reményei szerint ez az arány növekedni fog. Magyarországon az új generációs, széles sávú hálózatokon nyújtott szolgáltatásokhoz jelenleg a lakosság 62 százaléka férhet hozzá. Az NMHH statisztikái szerint itthon elsősorban a csomagban kínált szolgáltatások népszerűek: tavaly 1,6 millió háztartás fizetett elő ezekre, ami 40 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

Az [origo] Média és Kommunikációs Szolgáltató Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.