A Nokia cáfolja, hogy megvenné a Microsoft

Vágólapra másolva!
A Nokia cáfolta, bár nem egyértelműen utasította el  azokat a pletykákat, melyek szerint a Microsoft a vállalat mobiltelefon-gyártó üzletágának felvásárlására készülne. A két cég az év elején széles körű stratégiai együttműködésre lépett egymással.
Vágólapra másolva!

Az ezzel kapcsolatos pletykák egy orosz bloggertől, Eldar Murtazintól indultak útnak, aki a finn mobilgyártónál lévő megbízható forrásaira hivatkozva korábban többek közt a Microsoft és a Nokia év elején bejelentett partnerségét is megjósolta. Ennek keretében a Nokia olyan okostelefonokat fog piacra dobni, amelyek nem a saját, hanem a Microsoft szoftverét futtatják.

Cáfolják, bár nem egyértelműen

Murtazin úgy értesült, hogy a Microsoft most a Nokia mobiltelefonos üzletágának felvásárlására készül: a tárgyalások a jövő héten kezdődnek, és az üzletet még az idén nyélbe akarják ütni. Ugyanakkor a pletykákról beszámoló UnwiredView technológiai hírportálnak a Nokia brit píárcsapata a Twitteren úgy nyilatkozott, hogy bár a cég általában nem szokott pletykákat kommentálni, jelen esetben el kell mondaniuk, hogy Eldar Murtazin értesülései egyre kevésbé pontosak.

Az esélyeket latolgatják a szakértők

Noha ez a megjegyzés nem egyértelmű cáfolata a felvásárlás hírének, azt jelzi, hogy az orosz blogger értesülései nem lehetnek pontosak. A technológiai szaksajtót is megosztja a felvásárlással kapcsolatos pletyka, a Mashable technológiai hírblog három-három érvet sorol fel a mellett és azzal szemben is. A blog szerint a Microsoftnak van annyi rendelkezésre álló tőkéje, amiből megfinanszírozhatná a Nokia mobilrészlegének felvásárlását. Miután a cég nemrég jelentette be, hogy lmegveszi a Skype-ot, a két cég technológiájának birtokában a Microsoft egyedi mobilkommunikációs termékkel rukkolhatna elő, és a mobilpiac komoly szereplőjévé nőhetné ki magát.

Ugyanakkor a szoftvercég eddigi filozófiája szerint nem szokott közvetlenül foglalkozni hardvergyártással, egyetlen ilyen próbálkozása, a Danger nevű mobilnetes készülék, majd annak utódja egyaránt megbukott a piacon. A Mashable-nek nyilatkozó elemző, Roger Entner szerint ha eladná mobilgyártó üzletágát, az a Nokia végét jelentené, mivel bevételeinek mintegy hetven százalékát ez termeli. Ha megválna a részlegtől, csak a Siemensszel közös hálózatieszköz-gyártó üzletág, illetve a korábban felvásárolt digitális térképes részleg, a Navteq termelne bevételeket a cégnek.