Divatdemokrácia és a végtelen gardróbszekrény

Divat 2.0 garmz.com
Vágólapra másolva!
A webkettes divatsite-okon mindenki megálmodhatja, mivel dobná fel a viseletét, s ha a közönséget is meggyőzi, akár meg is valósulhatnak a tervei. Akinek nem elég egyedi a plázakínálat, érdemes körülnéznie az önkifejezés új, közösségi színterein.
Vágólapra másolva!

GelaSkins - "A pőre kütyük nagyon tavalyiak"

Vannak, akiket érdekel a divat, de megelégednek azzal is, ha csak egy-egy trendi újdonságot szereznek be a szezonban. Számukra tökéletes megoldás lehet egy a telefon vagy a notebook felületeit beborító, dizájnos matrica, amellyel ha nem is ruhatárukat, de legalább kedvenc tárgyukat tehetik egyedivé.

Forrás: [origo]

"Itt az ideje, hogy a művészet lekerüljön a falról és mindenhova magunkkal vigyük", vallja a Gelaskins cég, amely ráadásul azt állítja, náluk kaphatók a világ legjobb kütyümatricái. A dizájner minták hatalmas választékából ítélve valóban elég nagy az esély arra, hogy itt mindenki megtalálja a hozzá illőt, ha pedig mégsem, a tervezőfelületen elkészítheti saját skinjét is.

Az egyediség nem kerül sokba: egy iPhone-matrica kb. 15 dollár (3000 forint), emellett a cég teljes cseregaranciát ígér a bontatlanul visszaküldött termékekre. A laptopokra is megéri egyedi matricabőrt venni, hiszen ezzel nem csak megszépíthetjük, de meg is védhetjük a készüléket a káros környezeti hatásoktól, mint a karcolódás vagy az UV-sugárzás. Ha pedig meguntuk a dizájnt, a matrica maradéktalanul eltávolítható.

Makeup Geek TV - a sminktévé a lányok barkács-csatornája

A legtöbb lány hamarabb felejti otthon a telefonját, semhogy smink nélkül induljon el otthonról. Ebben sem kell ma már a női tucatmagazinok tippjeire hagyatkozni, hiszen a sminkhez, akár a focihoz mindenki ért, s az internet segítségével ezt sokan meg is osztják a nagyvilággal. Nem csoda, hogy a sminkes videók hihetetlen népszerűségnek örvendenek a YouTube-on. Szerencsére az önjelölt sminkes tinilányok mellett van nem kevés igazi profi is, aki valódi hozzáértéssel ad tanácsokat. Az egyik legismertebb a Makeup Geek TV csatorna a YouTube-on, ahol egy Marlena nevű hölgy már három éve tanítja a sminkelnivágyókat.

Forrás: [origo]

A videókat minden esetben alapos és részletes háttéranyag egészíti ki a makeupgeek.com weboldalon, ahol a MUG webshopban azonnal meg is tudjuk vásárolni a look elkészítéséhez szükséges termékeket. Ráadásul rengeteg olyan paletta és jó minőségű sminkeszköz is van a boltban, amelyek nálunk egyáltalán nem kaphatók.

Mind a termékek, mind a nemzetközi szállítás igen kedvező árúak, a szállítási idő Magyarországra körülbelül másfél-két hét. Amennyiben probléma akadna a szállítással vagy a termékkel, nagyon készséges támogató csapat segít a megoldásban.

Polyvore - a végtelen virtuális gardróbszekrény

Venni egy jó ruhát mindenki tud, de összegyűjteni az egymáshoz illő, együtt még erősebb darabokat, kiegészítőket, már szinte szakma - a stylistok szerint határozottan az. Ők biztos ismerik is a Polyvore szolgáltatását, ahol számtalan dizájner- és konfekcióbolt kínálatából állíthatunk össze olyan szetteket, amelyek a divatlapokban is megállnák a helyüket. A ruhák, ékszerek, táskák, cipők és kiegészítők nagy része árcímkével is el van látva, ráadásul a legmenőbb netes boltok (mint például net-a-porter) is képviseltetik magukat, így ha összeállítottuk az álomszettet, rögtön mehetünk is megrendelni.

Forrás: [origo]

Az oldal nagy előnye, hogy színek és ár szerinti szűrést is lehetővé tesz, valamint a találatok is folyamatosan szűkíthetők, ha pedig álmaink ruháját nem találjuk a kínálatban, egy néhány kattintással telepíthető böngészőkiegészítővel szinte bármely más oldalról tudunk képeket importálni. Az elkészült összeállítások vagy kollekciók pedig mentés után más oldalakba is beágyazhatók, így divatbloggerek és öltözködési tanácsadók számára is hasznos lehet.

Threadless - a Sokkal Jobb Pólók áruháza

A feliratos-mintás póló a geek kultúra egyik alapvető kommunikációs eszköze. A számtalan magyar és külföldi pólótervező oldal közül a threadless.com azzal emelkedik ki, hogy közösségi elemekkel tette izgalmasabbá a pólótervezést. Bárki beküldheti a saját dizájnját, amit aztán a közösség értékel, és ha elkészítésre érdemesnek találják a szavazók az ötletet, az oldal beemeli azt árukészletébe.

Azoknak is érdemes ellátogatniuk az oldalra, akik csak vásárolni szeretnének, hiszen több ezer dizájnos férfi-, női és gyerekpóló szerepel a kínálatban. Az árak nem magasabbak a hasonló oldalaknál, egy póló 12 dollárba (2200 Ft) kerül, a rendelést 3-5 héten belül teljesítik.

Forrás: [origo]

MakeYourOwnJeans - farmermennyország kisebb hibákkal

A pólótervezésnél egy fokkal nagyobb szabadságot ad a személyre szabott ruhákra vágyók kezébe a makeyourownjeans.com. Az oldal első látásra a farmermennyországnak tűnhet azok számára, akik sosem találnak maguknak megfelelőt az üzletekben. Számtalan alapmodellből választhatunk, amelyeket ezt követően teljesen magunkra is szabhatunk: először meg kell adnunk a pontos méreteinket, majd néhány dollárért egyedi zsebekkel, hímzésekkel, cipzárakkal és szegecsekkel egészíthetjük ki az alapdarabot.

Egy személyre szabott farmer ára (postaköltség nélkül, néhány extra díszítőelemmel) 60-80 dollár (12-15 ezer forint) körül mozog, ami teljesen versenyképes ár a plázabutikok nyakigláb, gazellalábú nőkre tervezett, illetve férfiak esetében is 8-10 cm felhajtást igénylő farmerjeihez képest.

Forrás: [origo]

A rendelés azonban nem biztos, hogy megéri a kockázatot. Az információs oldalon nyíltan közlik, hogy amennyiben az elkészült nadrág méretei megfelelnek annak, amit a vevő az oldalra feltöltött, nincs helye reklamációnak, és semmilyen körülmények között sem térítik vissza a vételárat.

Garmz.com - közösségi pret-a-porter

A Garmz.com készítői még be nem futott tervezőknek vagy magukat annak álmodó civileknek kínálnak lehetőséget, hogy bemutassák ötleteiket a site-on. Ha valamelyikre ráharap a közösség, s ezt szavazataival is bizonyítja, az oldal vállalja, hogy saját költségén legyárt belőle egy prototípust, majd a sorozatot, amit értékesít is.

Az értékesítés a Garmz.com webshopján keresztül történik, ráadásul a ruhák promotálását is magára vállalja az oldal. Persze nem minden népszerű ötletből lesz azonnal kész sorozat, az eredmény nagyban függ attól, mennyire megvalósítható az adott terv, mennyibe kerülne a sorozatgyártás és mennyi előrendelést adnak le a prototípus elkészülte után.

Forrás: [origo]

Mindenütt hangsúlyozzák ugyan, hogy a csapat a tervező helyett "kockáztat", nem kell félteni őket. A szófiai székhelyű cég az eladásokból származó bevétel 95%-át megtartja, és mindössze 5%-ot ad a tervezőknek. Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a tervezőnek a kisujját sem kell megmozdítania ezért a bevételért, hiszen az után, hogy megvalósításra alkalmasnak találnak egy tervet, a garmzosok maguk keresnek megfelelő anyagot, majd gyártatják le mind a prototípust, mind a sorozatot. Annyira azért jó fejek, hogy egy darabot ingyen felajánlanak a tervezőnek is.

A 2008-ban alapított oldal jó ugródeszka lehet tehát fiatal tervezők számára, akik még járatlanok a papíron megálmodott darabok megvalósításában, mindazonáltal szeretnék, ha a világ minden tájáról véleményeznék és megvásárolhatnák a kreációikat - vagy legalábbis felismerné tehetségüket egy nagynevű divatház. Azok a divatkedvelők is szeretni fogják az oldalt, akik szeretnének egyedi tervezésű, kisszériás darabokat viselni a tömegcuccokkal szemben.

Varga Judit