Gyógyítsa meg otthoni wifijét!

Vágólapra másolva!
Egy széles sávú technológiákkal foglalkozó brit cég vizsgálatai a szerint átlagosan harminc százalékkal lassabb a letöltés sebessége azokban az otthonokban, ahol wifit használnak, mint ahol vezetékes internetet. Ezt sokszor csupán az okozza, hogy a wifi összeakad a szomszéd hálózatával, vagy zavarja egy háztartási eszköz. Megmutatjuk, hogyan szűrheti ki ezeket a problémákat!
Vágólapra másolva!

Otthoni wifije bárkinek lehet, az internetelérés vezeték nélküli megosztását lehetővé tevő routert már tízezer forintért megvehetjük. Bekapcsolását követően az egész lakásban elérhető az internet, még akkor is, ha a laptopot a konyhába visszük magunkkal. Az olcsó, egyszerűen létesíthető vezeték nélküli hálózatok azonban nagyon érzékenyek a zavarásra.

Mit kell tenni, ha bezavar a szomszéd wifije?

Mi zavarja általában a wifit? A legtöbb esetben a szomszédos hálózatok "akadnak össze". A legtöbb hálózat a 2,4 gigahertzes frekvencián működik, bár ezen belül lehetséges további csatornákat állítani a routereken. Ha saját wifinket szeretnénk zökkenőmentesen működtetni, beállítása előtt célszerű leellenőrizni, hogy a szomszéd wifik többsége melyik csatornán forgalmaz, és szándékosan elkerülni annak használatát.

Olyan csatornát kell választani, amit lehetőleg senki más vagy csak néhány távoli, alacsony jelerősségű hálózat használ, így nem lép majd fel interferencia. A csatornákról általában a wifi beállító felületéről is lehet tájékozódni, de az ingyenes inSSIDer programmal is egyszerűen ki lehet listázni a közeli hálózatok paramétereit. Ha mindegyik csatorna zsúfolt, érdemes lehet egyezkedni a szomszédokkal, de jó tudni, hogy a wifik által használt frekvencia nem engedélyköteles, így a hírközlési hatóság sem tud segíteni, ha a közeli hálózatok zavarják egymást.

Forrás: [origo]


Középtájt látható, hogy az adott hálózat melyik csatornát használja

Hogyan lehet megváltoztatni a csatornát? Be kell lépni a router webes beállító menüjébe, ott pedig a wifibeállítások paraméterei között lehet megtalálni a használt csatornát. Számos eszköz automatikus módot állít eleve, azaz a nem zsúfolt csatornákra áll rá, de előfordulhat, hogy csak kézi beállítással sikerül problémamentes működést elérnünk. Ha már itt vagyunk, érdemes WPA vagy WPA2 titkosítást is bekapcsolni, a régi WEP technológiát ugyanis döbbenetesen könnyen feltörheti bárki kívülről. Nyitott, azaz bárki számára elérhető wifihálózatot pedig nem csak azért nem érdemes működtetni, mert ahhoz más is csatlakozhat, lassítva saját elérésünket, hanem azért, mert ha, mondjuk, a mi hálózatunkon keresztül küld valaki fenyegető leveleket haragosának, nálunk fog kopogtatni a rendőrség.

Az újabb vagy drágább routerek a kevésbé zsúfolt 5 gigahertzes frekvencián is tudnak működni, ami sok esetben megoldást jelenthet. Viszont sok néhány évvel ezelőtt vásárolt eszköz, például laptop vagy webkamera nem képes ezen a sávon csatlakozni a wifikre, hiába teszi azt lehetővé a router.

Ami az otthoni wifit zavarhatja

Sok esetben valamilyen saját vagy a szomszédban lévő, nem megfelelően működő háztartási eszköz zavarja meg a vezeték nélküli átvitelt. A leggyakrabban a zsinór nélküli telefonkészülékek (főként ezek amerikai típusai), a drótnélküli bébiőrzők, hibás mikrohullámú sütők okoznak ilyen bajt, de távirányítós játékautó vagy rosszul működő fénycső is kelthet elektromos zavarokat - nyilatkozták korábban az [origo]-nak a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakértői.

Forrás: [origo]
Az ingyenes inSSIDer jelzi, ha zavar van az éterben

Hogyan lehet kiszűrni az ilyen zavarokat? Léteznek erre speciális - többnyire elég drága - céleszközök, ezek híján próbálgatással érdemes vizsgálódni. Miután kapcsolódtunk az otthoni wifire a laptoppal, el kell indítani a már említett inSSIDer-t, amely egy grafikonon mutatja az elérhető hálózatok aktuális jelerősségét. Ha a feltételezett zavaró eszközt ki és bekapcsoljuk, annak jó eséllyel látszania kell a grafikonon is.

Szoftverfrissítés is segíthet

Számos esetben szoftverfrissítéssel lehet orvosolni a wifi problémáit: érdemes a notebookban, asztali PC-ben lévő wifikártya illesztőprogramjait, és a router firmware-jét is frissíteni, ha nem működik tökéletesen a hálózat. Az előbbi művelet többnyire egyszerűbb feladat, a legtöbb esetben csak néhány kattintással kell telepíteni a friss verziót. A hálózati útválasztók esetében a szoftverfrissítéshez be kell lépni a többnyire a böngészőből elérhető konfigurációs webfelületre, ott meg kell keresni a frissítést biztosító menüpontot, és általában meg kell adni egy előzetesen letöltött, az új verziót tartalmazó fájl elérhetőségeit. Az új változatra átállást az eszköz automatikusan elvégzi néhány perc alatt, csupán arra kell nagyon ügyelni, hogy biztosan az adott modellhez illeszkedő programot töltsük le.