Az online téka lehagyta a fájlcserélőket Amerikában

Vágólapra másolva!
A Netflix nevű amerikai online videotéka szolgáltatásai már nagyobb forgalmat generálnak a világháló egyesült államokbeli részén a webböngészésnél és a fájlcserélőknél is.
Vágólapra másolva!

A Sandvine nevű amerikai hálózatmonitorozó cég adatai szerint márciusban az amerikai letöltések, vagyis az előfizetők felé irányuló adatátvitel 29,7 százalékát tette ki a Netflix nevű online téka által generált adatforgalom csúcsidőben. Ez több, mint amennyi adatot a webes portálok vagy mondjuk a BitTorrent és más peer to peer technológiát használó letöltőszolgáltatások használata nyomán forgalmaznak az internetezők - adta hírül a BBC brit közszolgálati médium.

A társaság mérései szerint nem csupán esténként vagy hétvégén, az online filmnézés tipikus ideje alatt jelentős a Netflix és a felhasználók közti adatforgalom, egy átlagos napon is az összletöltés 22 százalékát teszi ki az. Szakértők szerint ha a trend továbbra is tapasztalható lesz, az internetszolgáltatóknak jelentősen bővíteniük kell majd kapacitásaikat, hogy képesek legyenek kiszolgálni az egyre nagyobb arányban videós tartalmakat fogyasztó előfizetőiket.

A Sandvine tanulmánya szerint a legnagyobb terhelést az amerikai interneten a "valós idejű szórakozás", azaz például élő videós vagy hangos közvetítések okozzák. Az extrém mértékű hálózati terhelésekért ötven százalékban ezek a szolgáltatások felelősek az USA-ban, míg Európában ezek aránya még csak 33 százalék. A tanulmány készítői szerint a 2012-es londoni olimpia online közvetítése különösen komoly terhet ró majd az internetszolgáltatókra, hiszen a játékok alatt hirtelen jelentősen megnő majd forgalmuk.